Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği profili ve denetim sisteminin geliştirilmesine yönelik öneriler
  1. Tez No: 514931
  2. Yazar: AYSEL DEMET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KASIM OCAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, denetim, ölçüm, risk çeşitleri, Occupational health and safety, audit, measurement, risk types
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Devlet vatandaşlarının çalışma ortamlarında iş sağlığını ve güvenliğini korumak için gerekli tüm kanun ve yönetmelikleri çıkarmaktadır. Bunun yanı sıra işverenlerin çıkartılan bu kanun ve yönetmeliklere uyup uymadığını denetlemektedir. Bu denetimler başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere birçok resmi kuruma ek personel temini, zaman kaybı ve maliyet unsuru doğurmaktadır. Bu tez kapsamında ölçüme dayalı denetim sisteminin daha sistematik bir hale getirilmesi ile ilgili öneriler ele alınmış olup bu kapsamda mevcut denetim sisteminin geliştirilmesine yönelik literatür kaynağı oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
It provides all the laws and regulations necessary to protect the working environment of the citizens of the state and their occupational health and safety. In addition, it monitors whether the employers comply with these laws and regulations. These inspections cause additional staffing, time lost and cost elements to many official institutions, especially the Ministry of Labor and Social Security. In this thesis, the proposals for making the system more systematic based on the metrics have been discussed and the literature on the development of the existing system of audit will be established.