Bâkî Dîvânı'ndan Elif ile biten gazellerin düşünce alanı merkezli (Dam) metin çözümleme yöntemi'ne göre şerhi
Bâki and a commentary study done on the ghazels of him ending with Elif according based on the method of thought field centered text analysis method
- Tez No: 514942
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bâkî, gazel, şerh yöntemi (DAM), şerh, Bâkî, ghazal, method of comment(DAM), commentar
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
XVI. yy ilim, sanat ve şiir bakımından oldukça ehemmiyetli bir dönemdir. Bu dönemde devletin gelişmesi ve güçlenmesiyle birlikte şiirdeki gelişmeler de hızlanmış hatta zirvelere ulaşmıştır. Bu yy' da yetişip Dîvân edebiyatında gazelleriyle ün salmış birçok şâir bulunmaktadır. Bu şâirlerin başında Bâkî gelir. Türkiye'de yapılan çalışmalara bakıldığında bu şâirin gazelleri çerçevesinde kapsamlı bir şerh çalışması yapılmamıştır. Dîvân edebiyatında adından sıkça bahsettiren bu şâirin gazellerinin üzerinde kapsamlı bir şerh çalışmasının olmaması, beni bu çalışmaya iten sebeplerin başında gelmektedir. Bu çalışma doğrultusunda okuyucuyu bilgilendirip metni tanıtmak ve şâirin sanat anlayışını tespit etmek bilim dünyasına katkı sağlayacaktır. Ayrıca bu çalışma, geçmişin mukaddes mirâsını açığa çıkartıp günümüzle harmanlanarak sunulduğu için geleceğe ışık tutması bakımından önem arz etmektedir. Bu çalışmada XVI. yüzyıl şâiri olan Bâkî'nin özyaşam öyküsü, edebî kişiliği ve eserleri ile ilgili bilgiler genel hatlarıyla verilmeye çalışılmış, müteakiben“Bâkî Dîvânı'ndan Elif İle Biten Gazellerin Düşünce Alanı Merkezli (DAM) Metin Çözümleme Yöntemi'ne Göre Şerhi”yapılmıştır. Gazellerin vezinleri bulunmuş, vezinlerin her beyitte teker teker kontrolü yapılmıştır. Beyitlerde geçen kelimelerin bütün anlamları hakkında detaylı bilgiler verilmiş olup beyitlerin nesre çeviri kısmıyla birlikte beyitler günümüz Türkçesi'ne çevrilerek şerh çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
XVI. century is a very important period in terms of history, art and poetry. Along with the development and empowerment of the state in this period, the developments in the poetry have accelerated and even reached the summit. Many poets grew up in this century and became famous with their ghazels in Dîvân literature. Bâkî comes at the head of these poets. Referring to studies done in Turkey, there is no comprehensive commentary study done on the poet's ghazels. The fact that there is no comprehensive commentary study on his ghazels which are frequently mentioned in the name of Dîvân literature is one of the reasons leading me to this study. In the direction of this study, to inform the reader and to introduce the text and to determine the understanding of his poetry art will contribute to the world of science. This study is also important in lightening the future as it presents the legacy of the past by blending it with the present. In this study, it was attempted to give general information about the autobiography, literary personality and works of the XVI century poet, Bâki and a commentary study done on the ghazels of him ending with Elif according based on the method of Thought Field Centered Text Analysis Method. Rythm of the ghazels were found and controlled one by one on every couplet. Detailed information about all the meanings of the words mentioned in every couplets was given and commentary study done by transfering the couplets to the contemporary Turkish after forming them in prose style.