Integrated evaluation of urban regeneration projects: Case study of Sulukule neighborhood in Istanbul
Kentsel dönüşüm projelerinin bütünleşik değerlendirilmesi : İstanbul Sulukule semti örneği
- Tez No: 514944
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ADNAN BARLAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Entegre Yaklaşım, Fiziksel, Çevresel, Ekonomik ve Sosyal Dönüşüm, Urban Regeneration, Integrated Approach, Physical, Environmental, Economic and Social Regeneration
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Nüfus ve kentleşmede yaşanan hızlı artışta olduğu gibi pek çok bağlamsal faktör, kentsel gerileme olgusuna yol açmıştır. Kentsel dönüşüm gibi başlıklar altında, kentsel dönüşüm projeleri, son yıllarda hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde bu olgu ile başa çıkmaya devam eden yaygın ve sık kullanılmakta olan yaklaşımlardan biri olmuştur. Bunun yanında, bu olgu bağlamında gerçekleşen projelerin amaç ve çıktıları bakımından her zaman farklı tartışmalar ve eleştiriler yönelmiştir; bu müdahalelerin vaat ettikleri sonuçlara ne derecede ulaşabilmektedir? Kentsel dönüşüm literatürü, dönüşüm projesinin, istenen sonuçları elde etmek için fiziksel, çevresel, ekonomik ve sosyal iyileştirmeler dahil olmak üzere birçok ana bileşenin işbirliğini gerektirdiğini ortaya koymaktadır. Dolayısıyla, bir dönüşüm projesinin gerçekleştirmeyi amaçladığı hedefleri sağlaması için çeşitli faktörlerin işbirliği ve denge içerisinde olması gerekliliğini tartışmak mümkündür. Bu durum, tezde entegre yaklaşım olarak adlandırılmaktadır. Bu tezin ana konusu ve amacı, özellikle İstanbul'daki Sulukule semtinde, Türkiye'de dönüşüm projelerinin beklenen ve gerçek sonuçları arasındaki uyumsuzluklarının olası yönlerini ele almak ve kentsel dönüşüm projelerinin temel bileşenlerini ortaya çıkarmaktır. Bu tez, kentsel alanların hem toplumsal hem de fiziki açıdan azalmasının ve yoksun bırakılmasının sadece tek bir nedeni olmadığından, kentsel dönüşüm projelerinin farklı şekillerde de ele alınması gerektiğini önermektedir. Bu doğrultuda, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında, düşüş olgusunun nedenlerini ve olası sosyo-fiziksel çözümleri tanımlamak için entegre yaklaşım geliştirilmesi, bu tür projelerin sonucunu artırabilir.
Özet (Çeviri)
The rapid increase of population and urbanization as well as many other contextual factors has led to the urban decline phenomenon. Under rubrics such as urban transformation, the urban regeneration projects have been one of the widely and frequently utilized approaches, which perpetuated within the recent decades to cope with the phenomenon, and this includes both the developed and the developing countries. However, there always have been different arguments and criticism about the aim and the outputs of these projects, which may pose questions such as: how far are these interventions meeting their promising results? Urban regeneration literature suggests that a regeneration project requires a collaboration of several main components including physical, environmental, economic and social improvements to achieve desired results. Thus, it is possible to argue that there should be a balance among collaboration of several factors to meet the desired goals a regeneration project is aiming to achieve. This is referred as an integrated approach in this thesis. The main concern of this thesis is to address the possible aspects of incompatibilities between expected and real outcomes of regenerated projects in Turkey, particularly in Sulukule neighborhood in Istanbul, and in parallel to that it aims to extract the essential components of urban regeneration projects. This thesis proposes that as there is not just one single cause for decline and deprivation of urban areas in terms of both social and physical aspects then urban regeneration projects needs to be addressed in different manners. Accordingly, development of an integrated approach to both identify the causing aspects of the decline phenomenon and the possible socio-physical solutions within the scope of urban regeneration projects can enhance the result of these projects.