Kamu ve özel hastanelerin medikal turizm hizmetlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of medical tourism services of public and private hospitals
- Tez No: 514946
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL KAPTANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Turizm, sağlık turizmi, medikal turizm, Tourism, health tourism, medical tourism
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada sağlık turizminin alt dalı olan ve son yıllarda hızla gelişmekte olan medikal turizm konusu ele alınarak, medikal turizm kapsamında sağlık hizmeti sunan kamu ve özel sağlık kurumlarının durumu, faaliyetleri ve hizmetleri incelenmiştir. İstanbul ilinde medikal turizm hizmeti sunan kamu ve özel hastaneler, çalışma evreni olarak belirlenmiştir. Araştırmanın amacına uygun bir şekilde örneklem belirlenerek araştırmacı ve tez danışmanı tarafından geliştirilen sağlık kurumlarında medikal turizm ölçeği ile veriler toplanmıştır. Araştırmanın verileri, İstanbul ilindeki medikal turizm hizmeti veren kamu ve özel hastanelerin yöneticileri ile yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Toplanan veriler istatistiksel yöntemler ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, medikal turizm beklentileri konusunda kamu hastaneleri ile özel hastaneler arasında farklılık olduğu ortaya çıkmıştır. Medikal turizm hizmetleri karşılaştırmasında özel hastane yöneticilerin görüşlerinin kamu hastanesi yöneticilerine göre daha olumlu olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, by addressing the subject of medical tourism which is a sub branch of health tourism and has been getting developed rapidly in recent years, the situation, activites and services public and private health institutions which provide health services as a part of medical tourism was searched. The public and private hospitals providing medical health service in Istanbul was determined as the target population. By establishing a sample which is fit for the purpose, samples were collected through medical tourism scale which was developed by the researcher and the thesis consultant in the health institution. The collected samples were analyzed by the statistical methods. As a result of the study, it is understood that there is difference between public and private hospitals in respect of the expectations about medical tourism. By comparing the medical tourism services , it was determined that the opinions of the private hospital managers are more positive than the public ones.