Diyabetik sıçan modelinde leptinin hücre düzeyindeki etkileri
The celluler effects of leptin at diabetic rat model
  1. Tez No: 514985
  2. Yazar: CELAL GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RÜSTEM NURTEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Aktin, Leptin, Karaciğer, Pankreas, Primer (birincil) hücre kültürü, Diabetes, Actin, Leptin, Liver, Pancreas
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Güven, C. Diyabetik Sıçan Modelinde Leptinin Hücre Düzeyindeki Etkileri. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyofizik ABD. Doktora Tezi. İstanbul. 2012 Diyabet, pankreas salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen önemli bir metabolizma hastalığıdır. Leptinin, insülin direncinde olası rolü olduğu ve insülin üretimini düzeltebileceği düşünülmektedir. Leptinin aktin flamentlerini yıktığı da bildirilmiştir. Bu etki mekanizmalarının hücre düzeyinde araştırılması ve aydınlatılması klinik çalışmalara temel teşkil etmesi açısından önemlidir. Bu noktadan yola çıkılarak aktin filamentlerin yapısı, miktarı, hücre iskeleti düzeyindeki değişimleri leptin ile olası ilişkisi oluşturulan diyabetik sıçan modelinde incelenmiştir. Bu noktadan hareketle bu çalışmamızda özellikle aktin flamentlerin yapısını ve hücre iskeleti düzeyindeki değişimlerini, leptin ile ilişkili olarak birincil (primer) hücre kültürlerinde inceleyebilmek için birincil karaciğer ve pankreas hücre kültürü eldesinin uygun koşulları belirlendi. Streptozotosin ile diyabetik sıçan modeli oluşturuldu. Diyabetik yapılan Wistar albino erkek sıçanlara değişik derişimlerde leptin verildikten sonra ELISA ile leptin seviyelerine bakıldı. Sıçanların karaciğer ve pankreas birincil hücre kültürlerinde hücre iskelet yapısı incelendi. Bu yapıya leptinin etkisi immünfloresans,“Western Emdirimi”analiz yöntemleri ve floresan mikroskobunda görüntüleme teknikleri kullanılarak araştırıldı. Oluşturulan diyabetik sıçan modelinde pankreas ve karaciğer dokularında ve bu dokulardan elde edilen primer hücre kültürlerinde yapılan bu çalışmalarda filamentöz olan aktin (F-aktin) yapısını bozduğu ve G-aktine çevrildiği gözlemlendi. STZ ve leptinin transform hücrelerinde hücre canlılığını azalttığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
The Celluler Effects of Leptin at Diabetic Rat Model Güven C. Istanbul University, Institute of Health Science, Department of Biophysics. Doktora Tezi. İstanbul. 2012 Diabetes, caused when the pancreas gland does not produce insulin hormone in sufficient quantities or when the created insulin hormone is not used effectively, is an important metabolic disease. It is thought that leptin has a possible role on the insulin resistance and it may improve the insulin production. Leptin has also been reported to have destroyed actin filaments. To investigate and elucidate these effects mechanisms of clinical trials at the cellular level is significant in terms of serving basis. Starting from this point, actin filaments' structure, quantity, changes on the level of cell skeleton will be examined in the rat model whose possible relation with leptin were going to be formed. At this point of our study, especially to be able to examine the actin filament's structure and changes on the level of cell-skeleton in the primary cell- cultures in relation with leptin, the recovery of the convenient conditions of primary liver and pancreas cell culture samples were going to be determined. Streptozotocin-diabetic rat model was created. Levels of leptin was measured by ELISA.after diabetic Wistar albino male rats were given different concentrations of leptin, Cell skeleton structures were analyzed in the liver and pancreas primary cell cultures of rats. The effect of leptin on these structures, Immunofluorescence,“Western blot”analysis methods and fuloresans be investigated using imaging techniques in microscopy. Induced diabetic rat model of pancreatic and liver tissue and in primary cell cultures derived from these tissues with filamentous (F-actin) actin destroys the structure and converted to G-actin were observed in these studies. STZ and leptin decreased cell viability and cell structure of the transform cells impaired.