Empatik eğilim ve anksiyete düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between empathic tendencies and anxiety level
  1. Tez No: 515002
  2. Yazar: VAHİDE AHSEN KAPLANER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL GÖĞCEGÖZ GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Empati, Demografik, Anxiety, Demographics, Empathy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışma, erişkin bireylerin empatik eğilimleri ile anksiyete düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamıştır. Araştırma kapsamında 220 katılımcının anketlere vermiş oldukları yanıtlar incelenmiş ve demografik değişkenler ile araştırma değişkenleri olan empatik eğilim ve anksiyete karşılaştırılmıştır. Araştırmada katılımcılara“Demografik Bilgi Formu”,“Empatik Eğilim Ölçeği”ve“Beck Anksiyete Envanteri”uygulanmıştır. Uygulanan veri analiz yöntemleri karşılaştırmalı ve betimleyici analiz yöntemleri olup, araştırma değişkenlerini incelemek için korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, demografik değişkenler bakımından anksiyete ve empatik eğilim skorlarının anlamlı ölçüde farklılaştığı saptanmıştır. Kadınlarda, 18-25 yaş arasında olanlarda, bekar bireylerde ve lise mezunlarında anksiyete skorları anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, bekâr bireylerde, lise mezunlarında ve 18-25 yaş arası katılımcılarda empatik eğilim skorları anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Bununla birlikte, anksiyete ve empatik eğilim skorlarında pozitif yönlü anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda, yaygın bir psikopatoloji olan anksiyete ile önemli bir iletişim beceri olarak nitelendirilen empatinin ilişkisinin anlaşılmasının uygun müdahalelere ve ilerleyen dönemde yapılacak çalışmalara yön verebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between empathic tendencies and anxiety levels of adults. 220 participants filled out survey forms for the data collection regarding demographics, empathic tendencies, and anxiety. Measurement instruments included“Demographic Information Form”,“Empathic Tendencies Scale”, and“Beck Anxiety Inventory”The research mainly included descriptive, comparative, and correlational analyses for the verification of the research hypotheses. Based on the results, both anxiety and empathy were found significantly different in terms of demographic variables. Anxiety scores were found as significantly different in terms of gender, age, marital status, and education. Females, 18-25 year-olds, divorced/widowed, and high school graduates reported higher scores in anxiety. Similary, 18-25 year-olds, singles, and high school graduates also repored higher scores in empathy. Besides, positive correlation was found between anxiety and empathy in this study. The findings of this research is prominent for further research and applications in terms of providing insights about possible drawbacks of empathy on individuals psychological well-being.