Profesyonel sporculara göre futbolda saldırganlığı teşvik eden futbol etkenlerinin araştırılması
The analysis of the factors encourager agression in football in accordance with professional players
  1. Tez No: 515057
  2. Yazar: ERDAL AKSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ÖZMADEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, futbolda saldırganlık, profesyonel futbolcu, saldırganlık, Football, aggression in football, professional footballer, aggression
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET Profesyonel Sporculara Göre Futbolda Saldırganlığı Teşvik Eden Futbol Etkenlerinin Araştırılması Bu çalışmada amaç profesyonel futbolcuların bakış açısından, futbol branşı ile doğrudan bağlantısı olan referans gruplarını oluşturan, medya, seyirci, antrenör, kulüp yöneticisi, futbolcu, güvenlik güçleri, futbol federasyonu, hakem ile bunların saldırganlık üzerinde etkilerini araştırmaktır. Araştırmanın evrenini, 2016 yılının Ocak ve Aralık ayları içerisinde, Türkiye'de görev yapan profesyonel futbolcular oluşturmaktadır. Örneklemi ise Türkiye Futbol Federasyonu'na kayıtlı Ege Bölgesinde farklı liglerde forma giyen 600 profesyonel futbolcu arkadaşımız ile işbirliği yapılarak oluşturulmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak, profesyonel futbolcuların demografik bilgileri ile birlikte, futbolda farklı referans gruplarının seyirci saldırganlığı üzerinde hangi düzeyde etkili olduklarını belirlemeye yönelik 78 maddeden oluşan 20 soruluk bir anket uygulanmıştır. Ön uygulama anketlerinden elde edilen verilerin yardımıyla anket maddelerinin güvenirlik analizi yapılmıştır ve ankette yer alan 78 maddenin güvenirlik-geçerlik katsayısı (Crombach alfa değeri) 0.9303 olarak bulunmuştur. Anketimizdeki verilerin geneli sınıflama ve sıralama ölçme düzeylerine uygunluk göstermektedir. Anketimizdeki veriler, istatistiksel sonuçları elde edilme aşamasında uygunluğuna bakılmak suretiyle ki-kare ilişki testi uygulanarak yorumlanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde ve yorumlarda α=0.05 anlamlılık düzeyi dikkate alınmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 18.0 istatistik programı kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, neden değil, daha çok sonuç olarak görülebilecek seyirci saldırganlığına karşı alınacak tedbirlerin, etkili unsurlar olarak, özellikle hakem, medya, futbolcu, kulüp yöneticisi, Futbol Federasyonu ve güvenlik güçleri de göz önünde bulundurularak belirlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Analysis of the Factors Encourager Agression in Football in Accordance With Professional Players The purpose of this study is to investigate, from the point of Professional footballers, the reference groups which are directly related to football, such as media, supporters, coaches, club managers, football players, security forces, football federation, and referees and their impacts on aggression. Population of the study consists of professional footballers who have worked in Turkey Football Federation between January 2016 to December 2016. Whereas, the sample of the study consists of different 600 professional footballers who are selected in Aegean region cooperation with of Turkish Football Federation. In order to collect data for this study, a survey comprising 78 clauses and 20 questions is carried out in order to determine the demographic information of professional footballer and the level of impact of various reference groups on supporter aggression in football. The reliability analysis is carried out with the help of data obtained from preapplication surveys and the reliability-validity coefficient (crombach alpha value) of the 78 clauses are found as 0.9303. The data obtained from our survey are interpreted with the application of chi-square test by considering the validity of collection stage. During the statistical analysis and interpretation of data, significance level of α=0.05 is taken into account. For the evaluation of the data, SPSS 18.0 statistical software is used. According to the findings of the study, the precautions against supporter aggression, which could be considered as a result instead of being a reason, have to be determined taking especially referee, media, football player, club manager, football federation, and security forces into consideration as the effective elements.