Akut koroner sendrom geçiren hastalarda fonksiyonel kapasite, günlük yaşam aktiviteleri ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of functional capacity, quality of life and activities of daily living in patients with acute coronary syndrome
  1. Tez No: 515063
  2. Yazar: MEHTAP OFLAZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, fonksiyonel kapasite, günlük yaşam aktiviteleri, yaşam kalitesi, depresyon, acute coronary syndrome, functional capacity, activities of daily living, quality of life, depression
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Oflazoğlu, M. Akut koroner sendrom geçiren bireylerde fonksiyonel kapasite, günlük yaşam aktiviteleri ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kardiopulmoner Rehabilitasyon Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2018. Akut koroner sendromun (AKS) yol açtığı fiziksel, psikolojik ve duygusal etki, orta ve uzun vadede yaşam kalitesinin düşmesine sebep olabilmektedir. Bu çalışma, AKS geçiren bireylerde, hastalığın fonksiyonel kapasite, günlük yaşam aktiviteleri, psikososyal durum ve yaşam kalitesine olan etkilerini değerlendirmek ve sağlıklı kişilerden oluşan kontrol grubu sonuçları ile karşılaştırmak amacıyla yapıldı. Çalışmaya AKS geçirmiş 46 birey ve 46 asemptomatik birey dahil edildi. Bireylerin fonksiyonel kapasitesi 6 dakika yürüme testi (6DYT) ile, günlük yaşam aktiviteleri Glittre Günlük Yaşam Aktiviteleri Testi (Glittre GYA) ve Kanada Aktivite Performans Ölçümü (COPM) ile, yaşam kalitesi Nottingham Sağlık Profili (NSP) ve Short Form-36 (SF-36) ile, anksiyete ve depresyon düzeyleri ise Hastane Anksiyete ve Depresyon Skalası (HADS) ile değerlendirildi. AKS grubu bireylerin kontrol grubuna göre, istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde, 6DYT mesafe değerlerinin ve COPM puanlarının daha düşük olduğu, Glittre GYA test süresinin ve HADS anksiyete ve depresyon puanlarının daha yüksek olduğu saptandı (p˂0,05). NSP, sosyal izolasyon hariç, tüm punları ve SF-36 puanlarında kontrol grubu lehine istatiksel olarak anlamlı fark bulundu (p˂0,05). COPM puanları ile 6DYT mesafe değerleri ve SF-36'nın tüm puanları arasında pozitif bir ilişki olduğu saptandı (p˂0,05). COPM puanları ile Glittre GYA test süresi, HADS anksiyete ve depresyon puanları, NSP puanları arasında (sosyal izolasyon hariç) negatif bir ilişki bulundu (p˂0,05). Sonuç olarak, AKS geçiren hastaların, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, fonksiyonel kapasitesinin azaldığı, günlük yaşam aktivitelerini yapmakta zorlandıkları, anksiyete ve depresyon düzeylerinin yüksek olduğu ve yaşam kalitelerinin azaldığı gösterilmiştir. Bu nedenle AKS hastalarının, bu kavramlar açısından değerlendirilmesi, limitasyonlarının belirlenmesi ve uygun rehabilitasyon programlarına katılımları çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
Oflazoğlu, M. Evaluation of Functional Capacity, Quality of Life And Activities of Daily Living in patients with Acute Coronary Syndrome. Health Sciences Institute, Cardiopulmonary Rehabilitation Program, Master of Science Thesis, Ankara, 2018. Physical, psychological and emotional impact of acute coronary syndrome (ACS) can cause a decline in quality of life in the middle and long term. The aim of the study was to assess the impact of ACS on functional capacity, activities of daily living, psychosocial status, and quality of life and to compare the results with a control group. Forty-six patients with acute coronary syndromes and 46 asemptomatic people were included in the study. Functional capacity using 6-minute walking test (6MWT), activities of daily living using Canadian Occupational Performance Measure (COPM) and Glittre Activities of Daily Living test (Glittre ADL), quality of life using Nottingham Health Profile (NHP) and Short Form-36 (SF-36), anxiety and depression levels using Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) were evaluated. In this study, the ACS group was found to have a significantly lower 6MWT distance and COPM scores, a higher Glittre ADL test duration and higher HADS scores than the control group of individuals (p˂0,05). All scores NHP, except for social isolation, and all SF-36 scores were statistically significant in favor of the control group (p˂0,05). There was a positive correlation between COPM scores and 6MWT distance and all scores of SF-36 (p˂0,05). There was a negative correlation between COPM scores and Glittre ADL test duration, HADS all scores, NHP scores (excluding social isolation) (p˂0,05). The results showed that in comparison with control group, functional capacity, activities of daily living performance and quality of life were reduced, anxiety and depression levels were higher in patients with ACS. For this reason, it is very important to evaluate ACS patients in terms of these concepts, to determine their limitations and to participate in appropriate rehabilitation programs.