Pediatrik hastada mental retardasyon varlığının genel anestezi öncesi ebeveyn anksiyetesine etkisi
The effect of mental retardation on parental anxiety before general anesthesia in pediatric patients
  1. Tez No: 515067
  2. Yazar: YUNUS EMRE CELEP
  3. Danışmanlar: UZMAN SERDAR DEMİRGAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: ebeveyn anksiyetesi, mental retardasyon, genel anestezi, pediatrik anestezi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Çalışmamızda, genel anestezi altında opere olacak olan 40 mental retarde ve 60 mental retarde olmayan pediatrik hastanın ebeveynlerine preoperatif dönemde durumluluk-süreklilik kaygı ölçeği uygulayarak anksiyete düzeylerini tespit ettik. Ebeveynler Grup 1: Mental retarde pediatrik hastaların ve Grup 2: Mental retarde olmayan pediatrik hastaların ebeveynleri olarak gruplandırıldı. Ebeveynlerin yaş, cinsiyet, eğitim durumu, meslek gibi demografik verileri kaydedildi. Bu demografik veriler ile çocuk yaşının, cinsiyetinin ve mental retardasyon düzeyinin ebeveynin anksiyete düzeyine etkisi incelendi. Daha önce genel anestezi alma öyküsü olan hastalar, acil vakalar, 3 veya daha fazla soruya cevap veremeyen ebeveynler ve çalışmaya katılmayı reddeden ebeveynler çalışma dışı tutuldu. Etik kurul onayı alındıktan sonra (Ek-3) ebeveynlere toplam 40 sorudan oluşan durumluluk-süreklilik kaygı ölçeği uygulandı. Verdikleri cevapların ve kimlik bilgilerinin 3. kişilerle paylaşılmayacağı taahhüt edildi. Çalışmamıza katılan her iki grubun ebeveynlerinin yaş, eğitim durumu, meslek gibi demografik verilerinin dağılımı incelendiğinde her iki grubun benzer olduğu tespit edildi. Çocuk yaşı açısından da her iki grupta anlamlı farklılık saptanmadı. Çalışmamıza katılan ebeveynlerin durumluluk ve süreklilik kaygı ölçeği puanları karşılaştırıldığında anlamlı farklılık saptanmadı. Puanlar; çocuk yaşı, çocuk cinsiyeti, ebeveyn yaşı, cinsiyeti, mesleği ve eğitim düzeyi açısından da karşılaştırıldığında anlamlı farklılık saptanmadı. Mental retarde pediatrik hasta yakınlarının akraba evliliği varlığı anlamlı olarak yüksek bulundu.Ayrıca mental retarde olmayan hasta yakınlarının grubunda anne ve babaların durumluluk ve süreklilik kaygı ölçeği puanları arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon bulundu. Sonuç olarak; mental retarde ve mental retarde olmayan pediatrik hastaların yakınlarının anksiyete düzeyleri arasında anlamlı farklılık yoktur. Ebeveynlerin yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi ve mesleklerinin anksiyete düzeyine etkisi görülmemiştir. Çocuğun yaşı, cinsiyeti, mental retardasyon düzeyinin ebeveynin anksiyetesi üzerine etkisi görülmemiştir. Mental retarde olmayan pediatrik hastaların anne ve babalarında durumluluk ve süreklilik kaygı ölçeği puanlarında pozitif yönde anlamlı korelasyon gözlenmiştir. Bu durum ebeveynlerin preoperatif dönemde birbirlerinin anksiyetelerine katkıda bulunduğu şeklinde yorumlanmış olup süreklilik kaygı ölçeği puanlarının da yüksek olması nedeniyle bu katkının normal günlük hayatın devamı olduğu şeklinde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study, we established anxiety levels of the parents of 40 mentally retarded pediatric patients and 60 non- mentally retarded pediatric patients who was planned to undergo surgery under general anesthesia,using stait trait anxiety inventory. Parents of mentally retarded pediatric patients have been identified as Group 1, and parents of non- mentally retarded pediatric patients have been identified as Group 2. Demographic datas such as; age, gender, education level, occupation of the parents have been recorded. These demographic datas' impact on parents has been analyzed. Previous history of anesthesia, emergency cases, the parents who cannot answer more than three questions and who do not want to participate was not included in the study. After getting approved by ethics committee (Appendix-3), we applied state trait anxiety inventorytest that consists of 40 questions. We have stipulated to the participants that the personal information they provided and their answers on the test will not be shared with third parties. Demographically (age, occupation and education level) two groups of parents who were included in the test were similar. Child's age have not shown any significant difference between two groups. The scores of the parents that have participated in the state trait anxiety inventory have not shown any significant difference between two groups. We also compared child's age, child^s gender, parents'age, parents' occupation, parents' education level between two groups and have not reached a significant difference. Occurance of inbreeding has been found very high in mentally retarded pediatric patients. Also, the stait trait anxiety inventory test results of non-mentally retarded pediatric patients' parents have shown positive correlation between mothers' and fathers' test scores. This outcome interpreted as parents contributing each other's anxiety levels both pre-operatively and daily life. As a result; we have not found significant difference between anxiety levels of parents of pediatric patients with mental retardation and without mental retardation. Anxiety levels have not been affected by parents' age, gender, education level and occupation. The child's age , gender, mental retardation level have noty had effect on the parent's anxiety. Positive correlations were observed in the state trait anxiety inventory scores of the parents of the pediatric patients without mental retardation. Keywords; parents anxiety, mental retardation, general anesthesia, pediatric anesthesia