İdiyopatik epiretinal membran cerrahisinde iç limitan membran soyulmasının maküla üzerindeki yapısal ve işlevsel etkileri
The effect of internal limiting membrane peeling on the macular function and structure in idiopathic epiretinal membrane surgery
  1. Tez No: 515153
  2. Yazar: TEKİN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZGÜR ZENGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İç limitan membran soyulması, metamorfopsi, epiretinal memran, Epiretinal membrane, internal limiting membrane peeling, metamorphopsia
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı idiyopatik epiretinal membran (ERM) cerrahisinde internal limitan membran (İLM) soyulmasının maküla yapısı ve işlevi üzerine olan etkilerini incelemek idi. Materyal ve Metod: Bu prospektif çalışmada, 34 hastanın 36 gözü değerlendirildi. Tüm hastalara üç girişli standart pars plana vitrektomi uygulandı. ERM 19 gözde soyuldu ve 17 gözde İLM soyulması ile kombine edildi. Hastaların cerrahi öncesi ve cerrahi sonrası 4.ayda görme keskinlikleri, metamorfopsi skorları ve makula kalınlık ve hacimleri ölçüldü. Metamorfopsi skorları M-CHARTS sistemi ile ölçüldü. Maküla kalınlığı ve hacimleri spektral domain optik koherens tomografi (SD-OKT) ile analiz edildi. Tüm parametreler grupların yanı sıra gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Cerrahi öncesi ortalama en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), İLM soyulan ve İLM soyulmayan gruplar için sırasıyla 0,41 ± 0,19 logMAR ve 0,48 ± 0,16 logMAR idi. ERM cerrahisi sonrası her iki grupta da EİDGK'da belirgin düzelme tespit edildi (sırasıyla, p = 0,001 ve p < 0,001), ancak; iki grup arasında EİDGK'da anlamlı bir fark bulunmadı (p = 0,357). İLM soyulan grup ile karşılaştırıldığında, İLM soyulmayan grupta postoperatif santral maküla kalınlığında daha belirgin bir azalma saptandı (p=0,021). İLM soyulmayan grupta iki hastada (% 10.5) nüks görülürken, İLM soyulan grupta nüks saptanmadı. Cerrahi sonrası İLM soyulan grupta hem dikey metamorfopsi (VM) skorlarında (p = 0.003) hem de yatay metamorfopsi (HM) skorlarında (p = 0.001) istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş vardı. Hem VM (p = 0,001) hem de HM (p < 0,001) skorlarında cerrahiden sonra İLM soyulmayan grupta da istatistiksel olarak anlamlı bir azalma bulundu. İLM soyulan ve İLM soyulmayan gruplar arasında, cerrahi sonrası VM skorları ve HM skorlarında azalma açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (sırasıyla, p = 0,783 ve p = 0,462). Çalışmamızda, her iki grupta ameliyat öncesi ve sonrası metamorfopsi skorları (VM ve HM) arasında anlamlı bir ilişki bulundu. Ayrıca, İLM soyulan grupta cerrahi öncesi üst parasantral kalınlık, toplam maküla hacmi, ve dış nükleer tabaka ile cerrahi sonrası metamorfopsi skorları arasında anlamlı bir korelasyon vardı. Sonuç: Çalışmamız, idiyopatik ERM cerrahisi sırasında İLM soyulmasından sonra daha az oranda nüks görüldüğünü, ancak postoperatif görme keskinliği ve metamorfopi skorlarının anlamlı olarak etkilenmediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of study is to examine the effect of internal limiting membrane (ILM) peeling on the macular function and structure in idiopathic epiretinal membrane (ERM) surgery. Materials and methods: In this prospective study, 36 eyes of 34 patients were evaluated. All patients underwent standard three-port pars plana vitrectomy. The ERM was removed in 19 eyes and combined with ILM peeling in 17 eyes. Visual acuity, metamorphopsia scores and macular thickness and volumes were measured at preoperative and 4 months postoperatively. Metamorphopsia scores were measured by M-CHARTS system. Macular thickness and volumes were analyzed with spectral domain optical coherence tomography (SD-OCT). All parameters were compared within the group as well as between the groups. Results: The mean preoperative best-corrected visual acuity (BCVA) with logMAR was 0,41±0,19 and 0,48±0,16 for the ILM peeling and non-ILM peeling groups, respectively. Significant improvement in BCVA was detected in both groups after ERM surgery (p = 0.001 and p < 0.001, respectively), but no significant difference in the BCVA was found between the two groups (p = 0,357). A more prominent reduction in postoperative central macular thickness in non-ILM peeling group was detected when compared with the ILM peeling group (p = 0,021). While two patients (10.5 %) had recurrence in the non-ILM peeling group, no recurrence was found in the ILM peeling group. There was a statistically significant decrease in both vertical metamorphopsis (VM) scores (p = 0.003) and horizontal metamorphopsia (HM) scores (p = 0.001) in the ILM peeling group after the surgery. A statistically significant decrease in both VM (p = 0.001) and HM (p < 0.001) scores was also found in the non-ILM peeling group after surgery. There was no statistically significant difference between the ILM peeling group and non-ILM peeling group in terms of reduction in VM scores and HM scores after surgery (p = 0,783 and p = 0,462, respectively). In our study, there was a significant correlation was found between the preoperative and the postoperative metamorphopsia scores (VM and HM) in both groups. Also, there was a significant correlation between preoperative upper paracentral thickness, total macular volume, outer nuclear layer and postoperative metamorphopsia scores (VM and HM) in ILM peeling group. Conclusions: Our study indicated that ILM peeling during idiopathic ERM surgery caused a lower recurrence rate but did not affect significantly postoperative visual acuity and metamorphopsia scores.