Ada prediyabet risk anketinin Türk prediyabet hastalarını belirlemedeki etkinliğinin ve prediyabet hastalarında retinopati sıklığının belirlenmesi
Determination of effectiveness of the ada pre-diabetic risk survey in Turkish prediabetic patients and the frequency of retinopathy in pre-diabetic patients
  1. Tez No: 515162
  2. Yazar: AHMET VELİ ŞANİBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞAN NASIR BİNİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prediyabet, Tip-2 Diyabet, ADA risk anketi, OGTT, Retinopati, prediabetes, type-2 diabetes, ADA risk test, OGTT, retinopathy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Erzurum Bölge Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Giriş ve Amaç: Prediyabet, tip 2 diyabet için yüksek risk içeren bir ara hiperglisemi durumudur. Normal glukoz metabolizması ile aşikar diyabet arasındaki süreç 'prediyabetik dönem' olarak adlandırılır. Prediyabetik hastalarda diyabete ilerleme oranının bazı yayınlarda %70 olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle erken tanı ile diyabet gelişiminin ve diyabete bağlı klinik komplikasyonların önlenebilmesi hastalığın klinik önemini artırmaktadır. Prediyabet ve diyabet açısından riskli bireyleri belirlemek için kolay, pratik ve düşük maliyetli bir şekilde topluma göre uyarlanmış risk anketlerinden biri (ADA Risk Anketi) kullanılabilir. Diyabetik retinopati diyabetin en sık görülen, önlenebilir ya da tedavi edilebilir mikrovasküler kronik komplikasyonudur. Bir başka ifadeyle 20-74 yaş arası erişkinlerde önlenebilir ve/veya tedavi edilebilir körlüğün en sık nedeni diyabetik retinopatidir. Bu çalışmada hastalara American Diabetes Association (ADA) risk testi Türkçe versiyonu ve 75gr oral glukoz tolerans testi (OGTT) uygulanmıştır. Bölgemizdeki prediyabetik hasta oranı ve ADA risk testi ile uyumunun gösterilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca prediyabetik hastalarda retinopati varlığı araştırılmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmaya Haziran 2016 – Aralık 2017 tarihleri arasında Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastahanesi'nde Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları ve İç Hastalıkları Polikliniği'ne ayaktan başvuran, açlık plazma glukozu 100-125 mg/dl arasında saptanan 342 hasta dahil edilmiştir. Hastalara 75 gr OGTT testi yapıldı. ADA prediyabet risk testi uygulandı ve not edildi. OGTT ve risk test sonuçları karşılaştırıldı. Retinopati değerlendirmesinde her hasta için görme keskinliği, göz içi basıncı ölçümü, ön segment ve fundus muayeneleri, santral fovea kalınlığı (CFT), ortalama fovea kalınlığı (MFT) ölçümleri içeren tam bir oftalmolojik muayene yapıldı. CFT ve MFT ölçümleri Spektral alan optik koherens tomografi (SD-OCT) ile yapıldı. Bulgular: ADA prediyabet risk anketi skoru negatif olan hastaların OGTT sonuçları ile karşılaştırıldığında sensitivite %54, spesifite %63 olarak bulundu (p0,05). Çalışmaya dahil edilen 342 hastanın 262'sinde yapılan göz incelemesinde retinopati bulgusu yoktu. Retinopati açısından bu yüzden istatistiksel analiz yapılmadı. Sonuç: Çalışmamızda pozitif risk skorunun prediyabeti öngörmede etkili olduğu ancak yeterli olmadığı saptanmıştır. Ancak skoru negatif olan hastalarda OGTT'ye göre prediyabet yüksek oranlarda saptanmıştır. Prediyabet risk skoru, negatif olanlarda prediyabeti öngörmede etkili olamamıştır. Bu yüzden Türk hastalar için daha düşük değerler daha anlamlı olabilir. Bu konuda daha geniş çalışmaların yapılması gerekmektedir. DRP diyabetin önlenebilir bir komplikasyonudur. Bu yüzden geri dönüşsüz bulgular oluşmadan önce saptanması çok önemlidir. Diyabet tanısı almış hastalarda retinopati taraması için kesinleşmiş öneriler bulunsa da prediyabet hastalarında retinopati sıklığı ve tarama önerileri hala tartışmalıdır. Çalışmamızda objektif bir yöntem OCT ile yapılan ölçümlere göre retinopati değerlendirmesi yapılmış ve retinopati bulgusuna rastlanmamıştır. Bununla birlikte çalışma kapsamına dahil edilen hasta sayısının sınırlı olması ve retinopati değerlendirilmesinde daha hassas bir yöntem olan flörosan fundus anjiografi (FFA) yönteminin kullanılmamış olması retinopati bulgusuna rastlanmama nedenleri arasında düşünülmüştür. Sonuç olarak, yaşam boyu takip edilen prediyabetik hastaların %70'inde diyabet gelişmekte ve her yıl %5-10 prediyabetik hasta diyabet tanısı almaktadır. Bu yüzden prediyabetik hastaların takibi, yaşam tarzı değişikliği ve gerekirse ilaç tedavisi ile diyabet gelişiminin önlenmesi çok önemlidir. Diyabet gelişiminin önlenmesi DRP gelişiminin önlenmesi açısından ilk adımdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Prediabetes is an intermediate hyperglycaemia state with high risk for type 2 diabetes. The process between normal glucose metabolism and overt diabetes is called the 'prediabetic period'. The rate of diabetes progression in prediabetic patients is reported to be 70% in some studies. Therefore, prevention of diabetic development and diabetic clinical complications with early diagnosis increases the clinical significance of the disease. The ADA risk test, an easy, practical and cost-effective test, can be useful in identifying individuals at risk for diabetes. Diabetic retinopathy is the most common, preventable or treatable microvascular complication of diabetes. In other words, diabetic retinopathy is the most common cause of preventable and / or treatable blindness in adults aged 20-74 years In this study, Turkish version of American Diabetes Association (ADA) risk test and 75 gr oral glucose tolerance test (OGTT) were applied to the patients. It is aimed to show the proportion of prediabetic patients in our region and the compatibility with the ADA risk test. Retinopathy was also investigated in prediabetic patients. Materials and Methods: The study included 342 patients who were referred to the Endocrinology and Metabolic Diseases and Internal Medicine outpatient clinic at the Erzurum Regional Training and Research Hospital between June 2016 and December 2017 and whose fasting plasma glucose was between 100-125 mg / dl. OGTT of 75 gr and ADA prediabetes risk test applied. OGTT and risk test results compared. In retinopathy evaluation, a complete ophthalmologic examination was performed for each patient including visual acuity, intraocular pressure measurement, anterior segment and fundus examination, central fovea thickness (CFT), mean foveal thickness (MFT). CFT and MFT measurements were performed with spectral domain optical coherence tomography (SD-OCT). Results: Sensitivity was 54% and specificity was 63% when compared with OGTT results of ADA prediabetes risk score negative patients. Sensitivity was found to be 58% and specificity was found to be 54% when patients with prediabetes and type 2 DM diagnosed with ADA prediabetes risk score were positive. In 262 of 342 patients included in the study, there was no evidence of retinopathy in the eye examination. Discussion: In our study the positive risk score was found to be effective but not sufficient in predicting prediabetes. However, in patients with a negative score, prediabetes was detected at a high rate according to OGTT. The prediabetes risk score was not predictive of prediabetes in the patients with negative risk score. Therefore it is not wrong to say that lower cut-off values for Turkish patients may be more beneficial for the risk of prediabetes when these results are taken into consideration. So we think it would be beneficial to conduct larger studies. DRP is a preventable complication of diabetes. Therefore, it is very important to be detected before irreversible findings occur. Although diabetic patients have definite recommendations for retinopathy screening, the frequency of retinopathy and the screening recommendation in prediabetes are still controversial. In our study, retinopathy was assessed according to measurements made with OCT and retinopathy was not detected. However, the limited number of patients included in the study and the lack of use of the fluorescein fundus angiography (FFA) method, which is a more sensitive method for evaluating retinopathy, have been considered as reasons for not having a retinopathy finding. As a result, diabetes develops in 70% of prediabetic patients followed for life long and about 5-10% of prediabetic patients become diabetic each year. Therefore, it is very important to prevent the development of diabetes with follow-up of prediabetic patients, lifestyle modification and drug treatment if necessary. Prevention of diabetes development is the first step in preventing DRP development.