Ventrogluteal ve dorsogluteal bölgeye uygulanan intramüsküler enjeksiyonların kanama, ağrı ve hematom açısından karşılaştırılması
Comparison of intramuscular injections applied on ventrogluteal and dorsogluteal areas in the way of bleeding, pain and hematoma
- Tez No: 515241
- Danışmanlar: PROF. DR. HAVVA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kas içi enjeksiyon, ventrogluteal, dorsogluteal, kanama, ağrı, hematom
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları ve Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Deneysel niteliğindeki bu çalışma, ventrogluteal ve dorsogluteal bölgeye uygulanan intramüsküler enjeksiyonları kanama, ağrı ve hematom açısından karşılaştırmak amacıyla planlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Giresun İli Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı bir devlet hastanesi acil ünitesi intramüsküler enjeksiyon birimine başvuran 840 hasta oluştururken, örneklemi, bu hastalardan güç analizi ile %95 güven düzeyinde, 0.5 etki büyüklüğü, %80 güç değeriyle hesaplanan ve bu hastalar arasından örnekleme alınma ölçütlerini karşılayan 102 hasta oluşturmuştur. Veriler, Hasta Tanılama, Hasta İzlem Formu, Görsel Kıyaslama, Opsite-Flexigrid Ölçüm Aracı, Hematom Alanı Gruplandırması ile toplanmış, yüzde, ortalama, t-testi, ANOVA, Pearson korelasyon analizi ve Scheffe testi ile değerlendirilmiştir. Bulgulara göre hastaların dorsogluteal bölgelerine uygulanan intramüsküler enjeksiyon sonrası ağrı ortalaması 3.68±1.54, ventrogluteal bölgelerine uygulanan enjeksiyon sonrası ağrı ortalamaları 2.20±1.53 tür. Dorsogluteal bölgelerine uygulanan intramüsküler enjeksiyon sonrası kanama ortalamaları 0.42±0.66, ventrogluteal bölgelerine uygulanan enjeksiyon sonrası kanama ortalamaları 0.20±0.32'dir. Hastaların dorsogluteal bölgelerinde 48. saatte hematom oluşumu puanı 0.20±0.49, 72. saatte 0.32±0.67, ventrogluteal bölgelerinde 48. saatte 0.04±0.22, 72. saatte 0.07±0.29'dur.
Özet (Çeviri)
This experimental study is planned to compare intramuscular injections applied on ventrogluteal and dorsogluteal areas in the way of bleeding, pain and hematoma. Population of the study is composed of people who applied to the emergency care service of an hospital which is obligated to Giresun Public Hospital Union. Sample group is consist of 102 people who meet the criteria of sampling with power analysis among of 804 people applied in last four months, have 95% of confidence level, calculated 0.5 of influence quantity and 80% of power rating. Data is collected via Patient Diagnosis, Inspection Form, Visual Comparison, Opsite-Flexigrid Measuring Tool, and Grouping of Hematoma Area. The percentage of the data is evaluated by the means of average, T-test, ANOVA, Pearson Correlation Coefficient, and Scheffe Test. According to findings, after the intramuscular injection applied on dorsogluteal area, the average pain level of patients is 3.68±1.54, after the injection on ventrogluteal area, the average pain level of patients is 2.20±1.53. After intramuscular injection applied on dorsogluteal area, the average of bleeding is 0.42±0.66, after the injection on ventrogluteal area, the average of bleeding is 0.20±0.32. In 48 hours, the hematoma formation score on dorsogluteal area of patients is 0.20±0.49, in 72 hours, it is 0.32±0.67. In 48 hours, the hematoma formation score on ventrogluteal area of patients is 0.04±0.22, in 72 hours, it is 0.07±0.29. In addition, it is found that there is a meaningful difference between bleeding rates and body mass index and age of patients and also between the sex and hematoma formation. As a consequence, it is appointed that the pain, bleeding and hematoma formation after injections applied on ventrogluteal area are seen less than those of dorsogluteal area.