İntramusküler yolla ilaç uygulamasında ilacın verildiği bölgenin ve veriliş hızının ağrıya etkisi
The effect of the injection site of the drug given and rate of administration on pain in intramuscular drug application
- Tez No: 301394
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA KHORSHİD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: intramusküler enjeksiyon, ağrı, ilacın veriliş hızı, intramuscular injection, pain, rate of administration on pain in intramuscular drug application
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Araştırma intramusküler yolla ilaç uygulamasında ilacın verildiği bölgenin ve veriliş hızının ağrıya etkisini incelemek amacıyla yapılmış yarı deneysel bir çalışmadır.Araştırma, 13.11.2009 ile 29.03.2010 tarihleri arasında Aydın Devlet Hastanesi Enjeksiyon Polikliniği'nde yürütülmüştür. Araştırma için etik kuruldan ve araştırmanın yapıldığı yerden yazılı, araştırmaya katılanlardan yazılı/ sözlü izin alınmıştır.Araştırmanın evrenini, Aydın Devlet Hastanesi Enjeksiyon Polikliniği'ne başvuran, intramusküler enjeksiyon tedavisi alan olan hastalar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini; enjeksiyon polikliniğine başvuran intramusküler Penisilin G Prokain + Penisilin G Potasyum içeren Iecilline 800000 IU (İ.E. Ulugay Iecilline 800000 IUR) ilaç tedavisine yeni başlayan hastalar oluşturmuştur. Örneklem seçiminde, olasılıksız örnekleme tekniği kullanılmıştır. Örneklemdeki her hasta hem kontrol, hem de deney grubunu oluşturmuştur. Toplam 60 hasta araştırmaya dahil edilmiştir.Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Özellikler Formu, Memnuniyet Ölçeği ve visuel analog skala (VAS) kullanılmıştır. Verilerin toplaması aşamasında VAS hakkında bilgi verilmiş, daha sonra enjeksiyon işlemi araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Enjeksiyon dorsogluteal alana ve ventrogluteal alana uygulanmıştır. Kullanılan ilaç her 1 cc 5 saniyede ve 10 saniyede olacak şekilde verilmiştir. Her enjeksiyon uygulaması sonrasında hastanın ağrı şiddeti visual analog skala (VAS) ile değerlendirilmiştir. Ayrıca, hastanın enjeksiyon işlemi ile ilgili memnuniyeti 5'li memnuniyet skalası ile değerlendirilmiştir. Elde edilen puanlar tanıtıcı özellikler formunda yer alan çizelgeye kaydedilmiştir.Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, kolmogorow-smirnov testi, Wilcoxon T testi, Mann-Whitney U testi ve korelasyon katsayısı kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; katılımcıların % 51,7'sinin kadın ve % 48,3'ünün erkek olduğu, yaş ortalamalarının 31,5 ± 12,10 yıl ve beden kitle indeksi ortalamaların 23,1± 1,49 olduğu belirlenmiştir.Dorsogluteal ve ventrogluteal enjeksiyon alanlarına ilaç uygulamasında ilacın veriliş hızının hastaların ağrı şiddetini etkilemediği tespit edilmiştir. Araştırmaya katılanların dorsogluteal enjeksiyon alanına ve ventrogluteal enjeksiyon alanına 1 cc ilacın 5 saniyede ve 10 saniyede verilmesi sırasındaki ağrı şiddetleri arttıkça enjeksiyon işleminden memnuniyet puanları azalmaktadır.Çalışmanın sonucunda, her iki alanın da intramusküler enjeksiyonda kullanılabileceği düşünülmektedir. Çalışmanın farklı ve daha fazla sayıdaki örneklem grubunda tekrarlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this semi-experimental research was to investigate the effect of the injection site of the drug given and rate of administration on pain in intramuscular drug application. The research was implemented in Aydın Government Hospital İnjection Outpatient İnjection Clinic between the date 13.11.2009 ile 29.03.2010. Ethical committee for research where research is carried out and wrritten and verbal consent was obtained from patients who participated to the study.The population of the study was consisted of patients had penicilin injection intramuscularly in Aydın Government Hospital Injection Outpatient İnjection Clinic. The sample of the study was consisted of patients had penicilin injection intramuscularly and newly started to treatment in Aydın Government Hospital İnjection Outpatient Injection Clinic Nonprobability sampling technique was used in selection of the sample. Each patient in the sample was formed both kontrol end experimental group. Total 60 patients were included to the study. Descriptive Characteristics Form, Satisfaction Scale and visuel analogue scale (VAS) were used in collecting the data. VAS provides information on the data collection stage, ınjection process is then applied by the researcher.Drug was given to dorsogtuteal and ventrogluteal area. Every ml. of the drug which is used, was given in 5 second or 10 second. The pain intensity of the patients were evaluated with Visual Analogue Scale (VAS) in after administration of drug. Besides, patient satisfaction related to the injection was evaluated with likert scale with 5 points. Scores which are obtained were recorded to the form related to identifying features. Kolmogorow-Smirnov test, Mann- Whitney U test and correlation coefficient was evaluated was used in evaluating of the data.Most of the patients (51.7%) were women, the mean age was 31,5 ± 12,10 years, and mean body mass index was 23.1 ± 1.49.It was found that the rate of injection does not effected the perceived pain intensity of the patients. Also, when the pain intensity of the patients were incresed, the score related to satisfaction from injections administration were reduced.As a result of the study, the intramuscular injection of both injection sites are thought to be used at clinical skills. This study was conducted at a single center with a relatively low number of patients. More multicentered studies with increased numbers of patients will provide more definite results.