Myosotis alpestris bitkisinin biyolojik aktivitelerinin incelenmesi
The investigation of biologic activities of myosotis alpestris plant
  1. Tez No: 515302
  2. Yazar: ÖMER ÖZTEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERMET YILDIRMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Myosotis alpestris, Antioksidan aktivite, Tirozinaz, Asetilkolinesteraz, Bütirilkolinesteraz, Antimikrobiyal aktivite, Myosotis alpestris, Antioxidant activity, Tyrosinase, Acetylcholinesterase, Butyrylcholinesterase, antimicrobial activity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Myosotis alpestris Bitkisinin Biyolojik Aktivitelerinin İncelenmesi Türkiye ve özellikle Doğu karadeniz bölgesi bitki çeşitliliği bakımından zengin bir floraya sahiptir. Boraginaceae familyası dünyada 100 cins ve 2000 türle temsil edilirken, Türkiye'de 34 cins ve 300'den fazla türle temsil edilmektedir. Boraginaceae familyasına ait türler üzerinde pek çok çalışma yapılmasına rağmen Myosotis alpestris türü üzerinde fazla çalışmaya raslanmamıştır. Bu çalışmada Artvin yöresinden 2016 Haziran ayında toplanan Myosotis alpestris bitkisinin toprak üstü kısımları kurutulup toz haline getirildikten sonra; sulu ve metanollü ekstreleri hazırlanarak DPPH (2,2-Difenil-1-pikril hidrazil), FRAP ( Demir İndirgeyici Antioksidan Güç) ve CUPRAC (Bakır İyonu İndirgeyici Antioksidan Kapasite) antioksidan aktiviteleri, toplam fenolik madde miktarı, tirozinaz, asetilkolinesteraz, bütirilkolinesteraz enzim inhibisyon etkileri ve antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi amaçlandı. DPPH radikal süpürme aktivitesi, FRAP, CUPRAC antioksidan aktiviteleri ile toplam fenolik madde miktarı spektrofotometrik olarak ölçüldü. DPPH radikal temizleme aktiviteleri sulu ekstrede ( SC50 = 0.2118 mg/mL), metanolik ekstresine (SC50 = 0.6118 mg/mL) göre daha yüksek bulundu. FRAP ve CUPRAC değerleri Troloks eşdeğeri cinsinden hesaplandı. FRAP sonuçları sulu ekstrede 1038 µmol Troloks/g numune, metanolik ekstrede 171 µmol Troloks/g numune olarak, CUPRAC değerleri ; sulu ekstrede 1913 µmol Troloks/g numune, metanolik ekstrede 289 µmol Troloks/g numune olarak bulundu. Toplam fenolik madde değerleri gallik asid eşdeğeri cinsinden ifade edilerek sulu ekstrede 21.8 mg GAE/g numune, metanolik ekstrede 2891 mg GAE/g numune olarak hesaplandı. Tirozinaz enzim inhibisyonu (IC50 = >1000 µg/mL) kojik aside (IC50 = 63,096 µg/mL) göre oldukça yüksek bulundu. Asetilkolinesteraz ve bütirilkolinesteraz enzimlerinin % inhibisyon değerleri (43.5, 54.9) standart olarak kullanılan galantamin'e (97.13) göre daha düşük bulundu. Ekstrelerinin antimikrobiyal aktivitesi Agar Kuyucuk Difüzyon yöntemiyle test edildi. Bitkinin sulu ekstresinin antimikrobiyal aktivite göstermediği, metanolik ekstresinin ise antimikrobiyal aktivite gösterdiği bulundu. Myosotis alpestris bitki ekstrelerinin antioksidan, enzim inhibisyon etkileri ve antimikrobiyal etkilerine bakıldığında; antioksidan bileşiklere kaynak sağlıyacağı ve doğal antioksidan kaynağı olarak insan sağlığına fayda sağlayacağı, farmakolojik ve ilaç endüstrisinde kullanım alanlarının olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Investigation of Biological Activities of Myosotis alpestris Plant Turkey and eastern Black Sea region of it has arich plant diversity. Boraginaceae family was represented 100 genera and 2000 species in the world; it is represented by 34 genera and more than 300 species in Turkey. Although there are many studies on species belonging to Boraginaceae family, there is not much work on Myosotis alpestris species. In this study, above the soil parts of Myosotis alpestris plant collected from Artvin region of Turkey in June 2016, were dried and powdered. Their antioxidant activities were tested by DPPH (2,2-Diphenyl-1-picryl hydrazyl), FRAP( Ferric Iron Reducing Antioxidant Power) and CUPRAC (Cupric Ion Reducing Antioxidant Capacity) methods. Total phenolic substance quantities, tyrosinase, acetylcholinesterase, butyrylcholinesterase enzyme inhibition effects and antimicrobial activities were tested. DPPH radical scavenging activity, FRAP, CUPRAC antioxidant activities, and total phenolic substance amount were measured by spectrophotometrically. DPPH radical scavenging activities were found to be higher in aqueous extract ( SC50:0.2118 mg/mL) than methanolic extract ( SC50:0.6118 mg/mL). FRAP and CUPRAC values were calculated in Trolox equivalent. FRAP results were determined as 1038 µmol Trolox/g sample in aqueus extract, 171 µmol Trolox/g sample in methanolic extract, CUPRAC values; 1913 µmol Trolox/g sample in aqueous extract, 289 µmol Trolox/g sample in methanolic extract. The total phenolic values were expressed as gallic acid equivalent, 21.8 mg GAE/sample in aqueous extract and 2891 mg GAE/g sample in methanol extract were calculated. The tyrosinase enzyme inhibition (IC50 = >1000 µg/mL) was significantly higher than kojic acid (IC50 = 63.096). The % inhibition values of acetylcholinesterase and butyrylcholinesterase enzmes (43.5, 54.9 ) were significantly lower than those of galantamine (97.13 ). The antimicrobial activity of the extracts was tested by the Agar Well Diffusion method and the aqueous extract of the plant showed no antimicrobial activity. The antioxidant, enzme inhibition effects and antimicrobial effects of the extract obtained from Myosotis alpestris showed that, antioxidant compounds of this plant could be used as a natural antioxidant source to provide benefits to human health and they could be used in pharmacological and pharmaceutical industries as well.