Bazı Myosotis L. (Boraginaceae) türlerinin meyve yüzeylerinin mikromorfolojik olarak incelenmesi
Fruit surface micromorphology of some Myosotis L. (Boraginaceae) species
  1. Tez No: 276176
  2. Yazar: PINAR AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR ERGEN AKÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Boraginaceae, Myosotis, Fındıkçık, Mikromorfoloji, SEM, Boraginaceae, Myosotis, Nutlet, Micromorphology, SEM
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada Myosotis L. cinsinin Myosotis alpestris F. W. Schmidt subsp. alpestris, M. arvensis (L.) Hill subsp. arvensis (L.) Hill, M. discolor Pers., M. heteropoda Trautv., M. incrassata Guss., M. laxa Lehm. subsp. caespitosa (C. F. Schultz) Hyl. ex Nordh., M. lazica M. Popov., M. lithospermifolia (Willd.) Hornem., M. olympica Boiss., M. propinqua Fisch. et Mey. ex Dc., M. ramosissima Rochel ex Schultes subsp. ramosissima Rochel ex Schultes, M. ramosissima Rochel ex Schultes subsp. uncata (Boiss. et. Bal.) Grau, M. refracta Boiss. subsp. refracta Jaub. et Spach, M. sicula Guss., M. stricta Link ex Roemer et Schultes, M. sylvatica Ehrh. ex Hoffm. subsp. cyanea Vestergren, M. sylvatica Ehrh. ex Hoffm. subsp. rivularis Vestergren taksonlarına ait meyveler morfolojik ve mikromorfolojik olarak incelenmiştir. Morfolojik incelemelerde türlerin teşhisine yarayan morfolojik karakterler belirlenerek türler arası benzerlik ve farklılıklar tespit edilmiştir. Myosotis taksonlarına ait meyvelerin ebat, şekil ve renk özellikleri belirlenmiştir. Meyvelerin bitkiden ayrıldıkları kısmın (yara izi) şekli incelenmiş ve yara izinin Myosotis taksonları arasında farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir.Taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile yapılan incelemelerde, Myosotis L. cinsine ait taksonların fındıkçıklarının meyve yüzey tipi ve vaks yapısı belirlenmiştir. Myosotis taksonları genel olarak 4 temel meyve yüzey tipine sahiptir. Yapılan incelemelerde, M. propinqua türünde meyve yüzeyi Reticulate (Ağsı) tipte; M. arvensis subsp. arvensis, M. heteropoda, M. laxa subsp. caespitosa, M. ramosissima subsp. ramosissima, M. ramosissima subsp. uncata, M. refracta subsp. refracta, M. sicula, M. stricta ve M. sylvatica subsp. cyanea taksonlarında Reticulate-Areolate (Ağsı-Köşeli Çukurcuklu) tipte; M. incrassata türünde Elongated (Uzamış) tipte; M. alpestris subsp. alpestris, M. discolor, M. lazica, M. lithospermifolia, M. olympica, ve M. sylvatica subsp. rivularis taksonlarında ise Rugose (Buruşuk) tipte meyve yüzeyi tespit edilmiştir. Sadece, M. heteropoda, M. laxa ve M. sylvatica subsp. cyanea taksonlarının meyve yüzeylerinde vaks yapısına rastlanılmıştır. Ayrıca, mikromorfolojik çalışmalarda meyvelerin epidermal hücrelerinin özellikleri (ebat, şekil, antiklinal ve periklinal çeper yapısı) tespit edilmiştir. Meyve şekli, meyve yüzeyinde bulunan epiderma hücrelerinin şekil ve deseni, vaks yapısı Myosotis cinsinin sistematiğinde kullanılan önemli özelliklerdendir.
Özet (Çeviri)
In this study, Myosotis alpestris F. W. Schmidt subsp. alpestris, M. arvensis (L.) Hill subsp. arvensis (L.) Hill, M. discolor Pers., M. heteropoda Trautv., M. incrassata Guss., M. laxa Lehm. subsp. caespitosa (C. F. Schultz) Hyl. ex Nordh., M. lazica M. Popov., M. lithospermifolia (Willd.) Hornem., M. olympica Boiss., M. propinqua Fisch. et Mey. ex Dc., M. ramosissima Rochel ex Schultes subsp. ramosissima Rochel ex Schultes, M. ramosissima Rochel ex Schultes subsp. uncata (Boiss. et. Bal.) Grau, M. refracta Boiss. subsp. refracta Jaub. et Spach, M. sicula Guss., M. stricta Link ex Roemer et Schultes, M. sylvatica Ehrh. ex Hoffm. subsp. cyanea Vestergren, M. sylvatica Ehrh. ex Hoffm. subsp. rivularis Vestergren taxa nutlets of Myosotis L. genus were investigated by view of morphology and micromorphology. In morphological investigation, the similarities and the differences between the species were determined following the identification of morphological diagnostic characters. Size, shape and colour features of Myosotis taxa were determined. Attachment scar shape of Myosotis taxa were examined and it is observed that the attachment scar shape is different of the Myosotis taxa.In scanning electron microscopy (SEM) studies, it was determined that the fruit surface type and vaks structures. Myosotis taxa have 4 basic nutlet surface types. In the investigation, it is observed that the fruit surface of the M. propinqua is Reticulate (Reticular), and of M. arvensis subsp. arvensis, M. heteropoda, M. laxa subsp. caespitosa, M. ramosissima subsp. ramosissima, M. ramosissima subsp. uncata, M. refracta subsp. refracta, M. sicula, M. stricta ve M. sylvatica subsp. cyanea are Reticulate-Areolate (Reticular-Angular Pit), and of M. incrassata Elongated (Prolonged), and the surfaces are Rugose (Wrinkled) in the M. alpestris subsp. alpestris, M. discolor, M. lazica, M. lithospermifolia, M. olympica, M. sylvatica subsp. rivularis. Vaks structures were observed only M. heteropoda, M. laxa and M. sylvatica subsp. cyanea. Also, nutlet epidermal features (size, shape, anticlinal wall structure and periclinal wall structure) were observed in the micromorphology investigations. Nutlet shape, the structure and the pattern of the epiderma cells on the fruit surface, vaks structures are significant factors for Myosotis taxonomy.