Dördüncü sanayi devriminin uluslararası ilişkilere sosyoekonomik etkileri
Socioeconomic effects of the fourth industrial revolution to international relations
- Tez No: 515366
- Danışmanlar: DR. FERİDE ASLI ERGÜL JORGENSEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Dördüncü Sanayi Devrimi, Endüstri 4.0, Yaratıcı Yıkım, Ekonomik Büyüme, Teknolojik Gelişme, Eşitsizlik, Fourth Industrial Revolution, Industry 4.0, Creative Destruction, Economic Growth, Technological Development, Inequality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Sunduğu yenilikler itibariyle bir yaratıcı yıkım süreci olarak görülen dördüncü sanayi devriminin, uluslararası ilişkilere çeşitli sosyoekonomik yansımaları olacaktır. Yapay zeka, robotik, nesnelerin interneti, büyük veri ve bulut bilişim gibi beş temel dinamik ve 3d baskı tekniği gibi yardımcı bir dinamikten meydana gelen ve kısaca endüstri 4.0 olarak da ifade edilen dördüncü sanayi devrimi, bir endüstriyel dönüşüm sürecidir. Bununla birlikte dinamiklerinin her biri ve birlikte oluşturdukları akıllı fabrikalar ve otonom araçlar gibi temel çıktılarıyla dördüncü sanayi devriminin etki alanı oldukça geniştir ve endüstriyel alan ile sınırlı değildir. Sanayi sektörü haricinde tarım ve hizmet sektöründe yarattığı değişimlerle birlikte ele alınan dördüncü sanayi devriminin, bu çalışmada konu edilen başlıca etki alanları; ekonomi, toplum ve uluslararası ilişkiler olmuştur. Bir yaratıcı yıkım süreci olarak dördüncü sanayi devrimi, bir taraftan teknolojik gelişmeler ile artan üretkenlik sayesinde ekonomik büyümeyi sağlarken, bir taraftan da azalan istihdam ve artan eşitsizliklerle sosyoekonomik olumsuzluklara sebep olmaktadır. Ekonomik büyümenin yaratım, sosyoekonomik olumsuzlukların yıkım olarak ele alındığı bu sürecin sonunda yaratım yıkımı telafi edemeyecektir. Bu sebeple, halihazırda eşitsiz olan ulusiçi ve uluslararası yapı daha da eşitsiz hale gelecektir. Ulusiçi eşitsizliklerin şiddetlenmesiyle orta sınıfın, büyük bir kısmının alt sınıfa ve çok daha kısıtlı bir kısmının üst sınıfa yönelerek eriyeceği düşünülmektedir. Bu sosyoekonomik geçişin bir benzeri uluslararası sistemde de görülecektir. Orta büyüklükteki devletlerin, Wallerstein'dan mülhem yarı çevre ülkelerin, çoğunluğunun çevreye ve oldukça küçük bir kısmının merkeze kayacağı öngörülmektedir. Uluslararası sistemde yaşanan bu değişimle, güç kaymasının yaşanacağı ve bunun da merkez ile çevre ülkeler arasındaki bağımlılık ilişkilerini şiddetlendireceği görüşü savunulmuştur. Bununla beraber, dördüncü sanayi devriminin dinamiklerinin, özellikle bilişim sektöründeki küresel şirketleri, ekonomik ve politik olarak güçlendireceği ve hükümetlerden şirketlere güç kaymasının yaşanacağı ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The fourth industrial revolution, which is regarded as a creative destruction process in terms of innovations, will have various socioeconomic implications for international relations. The fourth industrial revolution, an artificial intelligence, robotics, internet of things, big data and cloud computing, as well as five basic dynamics and 3d printing techniques, which is an auxiliary dynamic phenomenon and is briefly referred to as industry 4.0, is an industrial transformation process. At the same time, the impact of the fourth industrial revolution is very broad and not limited to the industrial scope, with each of its dynamics and basic outputs such as smart factories and autonomous car that they form together. Economic, social and international relations have been the main scopes of effect of the fourth industrial revolution, which has been studied in conjunction with changes in the agricultural and service sector, other than the industrial sector. As a creative destruction process, the fourth industrial revolution, on the one hand, enables economic growth through technological developments and increased productivity, while on the other hand it causes socioeconomic negativities with decreasing employment and increasing inequalities. At the end of this process, in which economic growth is treated as creation and socioeconomic negatives is treated as destruction, creation can not compensate for destruction. For this reason, the already unequal national and international structure will become even more unequal. With the intensification of national inequalities, it is thought that the lower class of the middle class, the lower class and much more restricted part of the middle class will melt away from the upper class. This socioeconomic transition will also be seen in an international system. It is envisaged that the middle-sized states, the semi-periphery countries from Wallerstein, will encompass the majority of them to periphery, and a very small proportion of them to core. With this change in the international system, it has been argued that power shift will occur and this will exacerbate dependency relations between the center and peripheral countries. Nevertheless, it is stated that the dynamics of the fourth industrial revolution will emerge economically and politically, especially in global companies in the information technology sector, and that the power of the government will shift to company.