Benlik farklılaşmasının ruminatif düşünce biçimleri ve duygu düzenleme güçlüğü ile ilişkisinin incelenmesi
- Tez No: 515375
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM YAVUZ GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Benliğin farklılaşması, ruminatif düşünce biçimi, duygu düzenleme güçlüğü, Differentiation of self, ruminative thought style, emotional regulation difficulty
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmada benlik farklılaşmasının, ruminatif düşünce biçimi ve duygu düzenleme güçlüğü ile ilişkisi araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemi 26 yaş ve üzeri bireylerden oluşmaktadır. Katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Benliğin Ayrımlaşması Ölçeği, Ruminatif Düşünce Biçimi Ölçeği ve Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre Benliğin Ayrımlaşması Ölçeği boyutlarından Duygusal Tepkisellik farklılaşma boyutunda, erkeklerin puanlarının kadınlara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada eğitim düzeyi“ilkokul”olan bireylerin duygusal tepkisellik farklılaşma boyutunun; eğitim düzeyi“yüksekokul/üniversite”ve“lisansüstü”olan bireylerden anlamlı biçimde daha düşük olduğu saptanmıştır. Çalışmada çocuğu olan katılımcıların duygusal tepkisellik farklılaşma boyutu puan ortalamalarının, çocuğu olmayan katılımcılardan daha düşük olduğu bulunmuştur. Katılımcıların kardeş sırası durumuna göre başkalarına bağlılık farklılaşma boyutu puanları arasında bir farklılık olduğu, farklılığın tek çocuk ile son çocuktan kaynaklandığı anlaşılmıştır. Çocukluğunu gayet mutlu geçirenlerin duygusal tepkisellik farklılaşma boyutunda çocukluğunu iyi geçirenlerden daha yüksek puanlar aldığı belirlenmiştir. Çocukluğunu mutsuz geçiren bireylerin“ben”bozisyonu alma farklılaşma boyutunda çocukluğunu iyi geçiren bireylerden daha yüksek puanlar aldığı anlaşılmıştır. Çalışmada Benlik farklılaşmasının ruminatif düşünce biçimini ve duygu düzenleme güçlüğünü yordamasına yönelik kurulan regresyon modelinin anlamlı olduğu bulunmuştur. Benlik farklılaşmasının ruminatif düşünce biçimi toplam varyansının yaklaşık %24'ünü açıkladığı belirlenmiştir. Duygusal tepkisellik, duygusal kopma ve başkalarına bağlılık farklılaşma boyutlarının ruminatif düşünce biçimini negatif yönde anlamlı yordadığı görülmüştür. Benlik farklılaşması duygu düzenleme güçlüğü toplam varyansının yaklaşık %39'unu açıkladığı belirlenmiştir. Çalışmada duygu düzenleme güçlüğü ile duygusal tepkisellik,“ben”pozisyonu alma, duygusal kopma ve başkalarına bağlılık farklılaşma boyutları arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda sonuçlar tartışılmış olup ruminasyon ve duygu düzenleme güçlüğü ile ilgili psikopatolojilerin terapi ve tedavi uygulamalarında görev yapan ruh sağlığı çalışanlarına ayrıca gelecekte yapılacak olan araştırmalara yön verebilecek önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the relationship between differentiation of self, ruminative thought style and emotional regulation was investigated. The sample of this study consists of the people which are 26 years old and over. Personal Information Form, Differentiation Scale of Self, Ruminatif Thought Style Questionnaire and Difficulties in Emotion Regulation Scale were applied to participants. According to the findings, the score of males was higher than females about the Emotional Reactivity which is dimension of the Differentiation Scale of Self. The emotional reactivity difference dimension of the participants whose educational level is“primary school”is significantly lower than educational level is“college / university”and“postgraduate”is determined in the study. In addition to this, participants which have any child have lower mean of scores for emotional reactivity differentiation dimension than non-child participants. There is a difference between the participants about the emotional reactivitiy belonging to individuals score which is based on order of sibling and this difference results from the only child and the last child. The participants which have really happy childhood have higher score about the emotional reactivity difference dimention than the participants which have well chilhood. It has been determined that the participants which have upset childhood have higher score about the take an I position difference dimention than the participants which have well childhood. In the study, it was seen that the regression model which was established since the differentiation of self predicts to ruminative thought form and emotional regulation difficulty was meaningful. It was determined that the differentiation of self explains the around 24% of the total variance of ruminative thought. Emotional reactivity, emotional cut off and belonging to individuals difference dimention predict to ruminative thought style as negative meaning. It was determined that the differentiation of self explains the around 39% of the total variance of emotional regulation difficulty. It was seen in this study, there is a meaning correlation as negative between emotional regulation difficulty and emotional reactivity, take an I position, emotional cut off, belonging individual. In the accordince with the findings of research, results have been discussed and suggestions have been made to psychiatric care personnels who work therapy and treatment of psychopathology about the rumination and emotinal regulation, as well as future research.