Üniversite öğrencilerinin riskli davranışları ile problemli internet kullanımı arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 515376
  2. Yazar: NEŞE KÜBRA YEMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA DUYGU KAYA YERTUTANOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Riskli Davranışlar, İnternet Bağımlılığı, Problemli İnternet Kullanımı
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın amacı , üniversite öğrencilerinin riskli davranışlarını ve problemli internet kullanımı arasındaki ilişkinin incelenmesi ve araştırmanın üniversite öğrencileri üzerinde uygulanan ölçeklerden elde edilen bulgular üzerinden analizini yapmak ve gerekli önerilerde bulunmaktır. Araştırma ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evreni İstanbul ili Anadolu Yakası örneklemini ise Üsküdar Üniversitesinde aktif eğitim gören; 209 kadın, 91 erkek olmak üzere toplam 300 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Öğrencilerin 18 yaş ve üstü olması dâhil edilme kriteri olarak belirlenmiştir. Araştırmanın alt problemeleri çözümlenirken ; ikili karşılaştırmalarda t-testi; çoklu karşılaştırmalarda ise tek yönlü anova uygulanmış, frekans ve yüzde değerleri hesaplanmıştır. Araştırmanın sonucunda; cinsiyete göre riskli davranışlar ölçeği ve internette bilişsel durum ölçeği karşılaştırma yapılmıştır. Bağımsız örnek t testi sonucuna göre riskli davranışlar ölçeğinin alt boyutlarında anlamlı bir farklılık olduğu erkeklerin puan ortalamalarının kadınlara göre yüksek olduğu bulunmuştur. İnternette bilişsel durum ölçeği alt boyutlarına göre incelendiğinde cinsiyete göre farklılık saptanmamıştır.Riskli davranışlar Alt boyutları ile İnternette Bilişsel Durum Ölçeği Alt Boyutları arasındaki korelasyon sonucuna bakıldığında RDÖ alt boyutlarından Antisosyal Davranışlar ile İBDÖ alt boyutlarından Sosyal Destek, Yalnızlık-Depresyon , Azalmış Dürtü Kontrolü arasında zayıf, pozitif yönde, anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Dikkat dağıtma ile aralarında anlamlı bir ilişki yoktur. İnternette Bilişsel Durum Ölçeği Toplam Puanının Yordanmasına İlişkin Çoklu Regresyon Analizi sonuçlarına göre Anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, sosyoekonomik düzey, bölüm, not ortalaması, haftaiçi internet kulanım miktarı, hafta sonu internet kullanım miktarı, antisosyal davranışlar, sigara kullanımı, alkol kullanımı, intihar eğilimi, beslenme alışkanlıkları, okul terki ve madde kullanımı değişkenleri birlikte, katılımcıların İBDÖ toplam puanı ile orta düzeyde, ve anlamlı ilişki saptanmıştır. Adı geçen 14 değişken birlikte, İBDÖ toplam puandaki toplam varyansın yaklaşık %19'unu açıklamaktadır. Elde edilen bulgular literatür çerçevesinde yorumlanmış ve bu bulgular ışığında öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between risky behaviors of university students and their problematic use of internet and to make analysis based on the findings obtained from the scales applied to university students and to make necessary suggestions. The research was conducted in a relational research model. The universe of the research is the Anatolian sample of Istanbul and the sample is the active students in Üsküdar University that consistsof 300 university students with 209 female and 91 male. The inclusion of students that is 18 years old or older was defined as the inclusion criteria. In binary comparisons, t-test and in multiple comparisons, one way ANOVA was applied while solving the sub-problems of the research, and the frequency and percentage values were calculated. The study results were compared with risky behavior scale according to sex and online cognitive scale. According to the independent sample t-test results, there is a significant difference in the subscales of the risky behavior scale and the mean scores of males are significantly higher than thefemales. When the research examined by considering the sub-dimension of the online cognitive status scale, no difference was found according to sex. When the corelation between the sub-dimension of the risky behavior scale and the sub-dimension of the online cognitive status scale were analyzed, a significant positive correlation was detected between Antisocial Behaviors from RDÖ subscales and Social Support, Loneliness-Depression, and Decreased Impulse Control from İBDÖ subscales. However, there was no significant relationship found between distraction. According to the results of Multiple Regression Analysis on the Prediction of Online Cognitive Status Scale Total Score, along with the variables such as education level of mother, education level of father, socioeconomic level, department, grade average, weekday internet usage amount, weekend internet usege amount, antisocial behaviors, smoking, alcohol use, suicide tendency, eating habits, droping out school and drug addiction, moderate and significant relationship was found with the total score of the İBDÖ of the participants. With the 14 variables mentioned, the IBDÖexplains about 19% of the total variance in the total score. The findings are interpreted in the framework of the literature and recommendations in light of these findings have been developed. Key Words : Risky Behaviors, Internet Addiction, Problematic Internet Use