Fatih projesi uygulanan ve uygulanmayan okullardaki öğretmenlerin bilgi güvenliği farkındalığının incelenmesi
Examination of the information security awareness of teachers assigned to the schools where fati̇h project is implemented and not implemented
  1. Tez No: 515405
  2. Yazar: HANİFE GÜLİZ YAYLA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAFİZE KESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi güvenliği, Farkındalık, FATİH Projesi, Öğretmen, Bilinçli ve güvenli internet kullanımı eğitimleri, Information security, Awareness, FATİH Project, Teachers, Conscious and safe internet use trainings
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; Türkiye'deki öğretmenlerin bilgi güvenliği farkındalıkları ile birlikte görev yaptıkları okulların FATİH Projesi uygulanma durumlarına göre farkındalık düzeylerinin belirlenmesidir. Bu temel amaç doğrultusunda tarama modelinde tasarlanan araştırma, Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı FATİH Projesi uygulanan ve uygulanmayan resmi okullarda görevli Türkiye evrenini temsil eden 2024 öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Öğretmenlere yönelik bilgi güvenliği farkındalığı ölçeği ile araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu aracılığıyla toplanan veriler üzerinde betimsel istatistiklerin yanı sıra karşılaştırması yapılan gruplar arasında gözlenen farkların istatistiksel olarak manidar olup olmadıklarına bakılmıştır. Bu doğrultuda iki ilişkisiz örneklem arasındaki farkın manidar olup olmadığı bağımsız örneklem t testi analizi ile grup sayısının ikiden fazla olması durumunda ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile çözümleme yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, öğretmenlerin bilgi güvenliği farkındalıklarının çalıştıkları okulların FATİH Projesi uygulanma durumlarına göre farklılık gösterdiğini ve uygulanan okullarda görevli öğretmenlerin diğerlerine göre bilgi güvenliği farkındalıklarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Diğer taraftan öğretmenlerin bilgi güvenliği farkındalıklarının, öğretmenlerin cinsiyetlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği, erkeklerin bilgi güvenliği farkındalıklarının kadınlara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin yaşlarına göre bilgi güvenliği farkındalıkları incelendiğinde ise yaş arttıkça bilgi güvenliği farkındalığında düşüşün olduğu görülmüştür. Branşlarına göre değerlendirildiğinde ise Bilişim Teknolojisi öğretmenlerinin diğerlerinden çok daha yüksek bilgi güvenliği farkındalığına sahip oldukları belirlenmiştir. Öğretmenlerin görev yaptıkları okul türlerine göre yapılan değerlendirmede ise özellikle ortaokullarda görevli öğretmenlerin diğerlerine göre daha yüksek bilgi güvenliği farkındalığına sahip oldukları görülmektedir. Öğretmenleri daha önce bilgi güvenliği kapsamında eğitim almalarına göre farkındalıkları değerlendirildiğinde ise daha önce eğitim alan öğretmenlerin görev yaptıkları okulları FATİH Projesi uygulanan okul olsa da olmasa da diğerlerine göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Tüm bu sonuçlar doğrultusunda bilgi güvenliği ve bunun sağlanmasına yönelik başta öğretmenler olmak üzere, kurumdaki tüm paydaşlara yönelik kapsamlı eğitimler verilmesi gerektiği şeklinde öneride bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to identify teachers' awareness in information security and teachers' awareness levels based on whether FATIH Project is implemented in their school or not. In this regard, the study designed as a survey model and the scale is implemented with the participation of 2024 teachers who assigned to the state schools of the Ministry of National Education in Turkey in which whether FATIH Project is implemented or not. As well as conducting descriptive statistics on the collected data via the information security awareness scale for teachers, and personal information form created by the researcher; also differences observed between the groups to be compared are examined in terms of being statistically significant. Accordingly, significant differences between two unrelated samples is identified with the unpaired t test. In case that the number of the groups is more than two, one-way analysis of variance (ANOVA) has been used. It has been seen that teachers' awareness in information security varies according to the fact that teacher works in a FATIH Project implemented school, and also these teachers have a higher level of information security awareness compared to the other teachers who work in a school where FATİH Project is not implemented. Besides, it has also been found out that teachers' awareness in information security differs significantly depending on the gender of the teachers and it has been obviously seen that male teachers have a higher level of information security awareness. When teachers' information security awareness level is examined based on their ages, it has been indicated that there is a decrease in the level of information security awareness as the age is in advance. When it is assessed based on branches of teachers, it has been identified that teachers of Information Technology have a much higher awareness in information security compared to other branches of teachers. The assessment based on the school type where teachers are assigned has shown that the teachers working in secondary schools have a higher level of awareness in information security compared to the teachers who work in other schools. When teachers are assessed based on their previous trainings on the information security, it has been shown that teachers who had previous trainings have higher levels of awareness, regardless that FATIH Project is implemented in their schools or not. In accordance with these findings, it is suggested that comprehensive trainings should be provided to all stakeholders, especially teachers in the educational institutions in order to enable information security.