Yıllık bağımsız denetim raporlarının borsa performansına etkisi
The effect of annual independent audit reports on stock market performance
  1. Tez No: 515404
  2. Yazar: GÖKSAL SELAHATDİN KELTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN SARITAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Finansal Tablolar, DAX30, BİST100, UDS, Independent Auditing, Financial Statements, DAX30, BIST100, UDS
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Günümüz dünyasında yaşanan endüstrideki gelişmeler, teknolojik yenilikler, lojistik ve ulaştırmadaki kolaylıklar ülke sınırlarını ekonomik anlamda yavaş yavaş yok etmekte ve dünya bir bütün haline gelmektedir. Ülkeler arasında sermaye akımları yaşanmakta, finansal piyasalar yakınlaşmakta, işletmelerin ölçekleri genişlemekte, ortaklık yapıları farklılaşmaktadır. Bu gelişmelere bağlı olarak da ekonomik anlamda karar almak karmaşıklaşmakta ve zorlaşmaktadır. Sürdürülebilir ekonomik kalkınma için gerekli olan rasyonel davranışın finansal piyasalarda sağlanabilmesi için bireysel ve kurumsal yatırımcıların karar alma sürecinde kullandıkları her tür bilginin doğru, dürüst ve gerçeği yansıtıyor olması gerekmektedir. İşletmeler tarafından hazırlanarak ilgili paydaşların kullanımına sunulan finansal ve finansal olmayan her tür bilgi doğrudan ya da dolaylı olarak finansal piyasaları ve yatırımcıları etkilemektedir. Özellikle işletmelerin hazırladıkları finansal tablolardaki bilgiler yatırımcı kararlarını ve finansal piyasaların etkinliğini etkileyen ana unsurlardandır. Bu yüzden bu bilgilerin doğruluğu, güvenirliği ve gerçeği yansıtıp yansıtmadığı ile ilgili şüphenin olmaması için finansal tabloların işletmelerden bağımsız bir kurum tarafından denetlenmesine ve onaylanmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Günümüzde bu görevi yerine getiren mekanizmalar bağımsız denetim kuruluşlarıdır. Bağımsız denetçiler, işletmelerin hazırlamış olduğu finansal bilgilerin herhangi bir aksaklık, düzensizlik, hata ve hile içerip içermediğini önceden belirlenmiş kriterlere göre değerlendirmektedirler. Denetlenen finansal tablolarda herhangi bir eksiklik ve hata olmaması durumunda“olumlu”görüş, eksiklik olması durumda ise eksikliklerin niteliğine göre“şartlı”ya da“olumsuz”görüş oluşturulmakta; herhangi bir kanıya ulaşılamama durumunda ise“görüş bildirmekten kaçınıldığı”denetim sonunda hazırlanan raporda belirtilmektedir. Gerek işletme içi gerekse işletme dışı taraflar alacakları ekonomik kararlarda denetim raporlarında belirtilen başta denetim görüşü, kilit denetim konuları, süreklilik ve sürdürülebilirlik vb. konularla ilgili bilgileri dikkate almaktadırlar. Bu yüzden bağımsız denetimin önemi giredek artmaktadır. Bu bağlamda, Almanya'da ve Türkiye'de denetim raporlarının finansal piyasalara ve yatırımcılara etkisi bu çalışmanın odak noktasını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the modern world, industrial developments, technological innovations, convenience in logistics and transportation gradually destroys the borders of the countries economically, and the world becomes a whole. There are capital flows between countries, financial markets are getting closer, the scale of enterprises is expanding, and the owner structures of companies are differentiating. Depending on these evolutions, decision making in the economic sense becomes complicated and difficult. In order to ensure that the rational behaviour required for sustainable economic development can be achieved at financial markets, all information that individual and institutional investors use in the decision-making process must be accurate, true and fair. Any financial or non-financial information prepared by the companies and made available to the related parties directly or indirectly affects financial markets and investors. In particular, the information on the financial statements prepared by the companies are the main factors that play a role in investor decisions and the effectiveness of the financial markets. Therefore, in order to ensure that, whether this information reflects the truth accurately and fairly, the financial statements need to be audited and approved by an independent entity. Today, the mechanisms that fulfil this task are independent audit institutions. Independent auditors assess whether the financial information that the entity has prepared contains any imperfections, irregularities, errors, and misstatements according to predetermined criteria. If there are no deficiencies or mistakes in the audited financial statements, auditors declare“unqualified”opinion, if there are deficiencies, according to the quality of the deficiencies“qualified”or“adverse”opinion; and if there is no way to reach a result in that case“disclaimer”opinion in the report prepared at the end of the audit process. Whether internal or external parties of the company or who will make an economic decision about the company, they take into consideration audit report information, foremost audit opinions, key audit matters, going concern, and sustainability, etc. Therefore, there is a significant increase in the importance of independent auditing. In this context, the impact of audit reports on financial markets and investors in Germany and Turkey is creating the focus of this study.