Türk bankacılık sektörü'nde sermaye yeterliliği düzenlemeleri ve mevduat bankalarının sermaye yeterliliklerinin analizi
  1. Tez No: 515434
  2. Yazar: İPEK KINA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADALET HAZAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye Yeterlilik Rasyosu, Mevduat Bankaları, Türk Bankacılık Sektörü, Capital Adequacy Ratio, Deposit Banks, Turkish Banking Sector
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Dünyada hızla gelişen, globalleşmenin etkisiyle bankacılık sektöründe dönem dönem yeni kurallar ortaya çıkmaktadır. Bu yeni kurallar doğal olarak bankacılık sektörünü ilgilendirmektedir. Dünyadaki bu gelişimin yansımalarını ülkemiz bankacılık sektöründe görmek mümkündür. Ülkemizde 1980'li yıllardan itibaren geçilen serbest piyasa ekonomisi düzeninden sonra, 2000 yılı sonrasında krizler yaşanmış, buna bağlı olarak bankaların hem finansal yapılarında hem de organizasyonlarında değişiklikler olmuştur. 1980 yılından sonra finans sektöründe uygulanmaya başlanılan serbestleşme ile gelişen Türkiye ekonomisinde yeni düzenlemelere gidilmiş, aynı zamanda yabancı sermaye girişi de artmıştır. Çünkü yapılan düzenlemeler, gelişmiş ülke piyasalarındaki benzer düzenlemelere uyumlu hale getirilmeye başlanılmıştır. Düzenleme sonrasında yabancı sermayeli bankalar ülkemizdeki bankacılık sektörünü karlı bir alan olarak görmüşlerdir. Bankacılık sektöründe faaliyette bulunan bankalar, yasal düzenlemeler çerçevesinde fonksiyonlarını yerine getirmektedir. Bankacılık sektöründe önemli bir yeri olan mevduat bankalarının aktif büyüklükleri, faaliyet hacmine ve stratejilerine göre değişiklik gösterir. Ülke ekonomileri açısından tartışılmaz öneme sahip olan bankaların finansal yapılarının bozulmasını engellemek, olası kriz ortamlarında daha direnç gösterebilmelerini sağlamak amacıyla Basel Standardı geliştirilmiştir. 1988 yılında hazırlanan Basel I düzenlemeleri birçok ülkede benimsenmiştir. Basel I standardına göre Sermaye Yeterlilik Rasyosu hesaplamasında kredi riskini dikkate almıştır. 2004 yılı itibari ile bazı düzenlemeler yapılarak Basel II standartları oluşturulmuş ve Sermaye Yeterlilik Rasyosu hesaplamalarına operasyonel risk de dahil olmuştur. Bankacılık sektöründe daha önce yaşanan ve halen de dönem dönem yaşanmaya devam eden krizlerin tekrarlanmaması için Basel komitesi düzenlemelerinde sürekli iyileştirilmeye gidilmektedir. Türk Bankacılık Sektörü'nde de bu düzenlemelerle birlikte risk kontrolleri farklı boyut kazanmaya başlamıştır. Bu çalışmanın amacı sermaye yeterliliği konusunda Basel Komitesinin çalışmalarının incelenmesi ve Türk Bankacılık Sisteminin yapılan değişiklikler doğrultusunda mevduat bankalarının sermaye yeterliliğinin detaylı olarak değerlendirilmesidir.
Özet (Çeviri)
New rules are emerging periodically in the banking sector under the influence of globalization that develops rapidly in the world. These new rules are naturally the interest of the banking sector. It is possible to see the reflections of this development in the world in our country's banking sector. After the free market economy system, which started in the 1980s in our country, there were crises after 2000 and accordingly there have been changes in both the financial structures and the organizations of the banks. There have been new regulations in developing Turkey's economy with the liberalization that started after 1980 in the financial sector and also the foreign capital inflow has increased. This is because the regulations that have been made have begun to be aligned with similar regulations in developed country markets. After the regulation, foreign-financed banks have seen the banking sector in our country as a profitable area. Banks that operate in the banking sector fullfill their functions within the frame of legal arrangements. The asset sizes of deposit banks, which have an important place in the banking sector, vary according to their volume of activity and strategies. Basel Standards has been developed in order to prevent the deterioration of the financial structures of the banks that have unquestionable importance in the sense of national economies and for them to be able to show more resistance in possible crisis environments. Basel I regulations, which have been prepared in 1988, have been adopted by many countries. According to Basel I standard, credit risk has been taken into account in the calculation of the Capital Adequacy Ratio. As of 2004, Basel II standards were created by making some adjustments and operational risk has been included to the calculation of the Capital Adequacy Ratio. The Basel committee regulations are being continually improved in order to prevent the repetition of the crises that have been experienced and still are being experienced from time to time in the banking sector. With these regulations, risk controls in the Turkish Banking Sector have started to acquire a different dimension. The aim of this study is to examine the work of the Basel Committee about the capital adequacy and to evaluate in detail the capital adequacy of the deposit banks in Turkish Banking System in line with the changes that were made.