Yeni dönem Türk sinemasında din (2015 yılı sonrasında çekilen filmlerde dini sinema örneklerinin incelenmesi)
Religion in Turkish movies at the new period (Analysing on religious movies which are shot after 2015)
- Tez No: 515435
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ ERTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Sinema, Film, Din, Dini Değişim, Türk Sineması, Milli Sinema, Cinema, Movies, Religions, Religious Change, Turkish Cinema, National Cinema
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Sinema ve din ilişkisi sinemanın ülkemize gelmesiyle birlikte başlamıştır. Önceleri dini ögelerin kullanımında gerçekçi olmayan, çoğunlukla da ideolojik bir tavır sergileyen ülkemiz sineması zaman içerisinde devreye giren ekonomik ve politik pek çok faktörün etkisiyle değişmiş ve farklılaşmıştır. Bu farklılaşmanın beraberinde sinemanın bir tebliğ aracı olarak görülmesi ile ilk dini film örneklerini gördüğümüz Türk sineması bu günlere gelmiştir. Geleneksel dini hayatın değişmesiyle birlikte sinema ve din arasındaki etkileşim de değişmiştir. Karakter, giyim-kuşam ve yaşam olarak değişen İslami tutumlar sinema da kendini gösterir olmuştur. Tüm bunlar çerçevesinde biz bu çalışma da sinema ile din arasındaki eskilere dayanan değişimden tutarak, günümüze uzanan serüvenini, toplumsal anlamda dinin algılanış ve yaşanışının sinemada görülen iz düşümlerini anlayamaya ve tespit etmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
The relation between cinema and religion took action when the cinema culture flourished in our country. At the very beginning, Turkish cinema adopted an ideologic and unrealistic attitude towards the usage of religious items, that is; it changed and differentiated due to economical and political elements in time. Besides this distinction, Turkish cinema was seen as a notification device and it reached until today with the debut of religious movies. With the change of conventional religious life, interaction between cinema and religion has changed, too. Islamic manners, which alter one's character, clothing and life style, show themselves in Turkish sinema. In the light of these, we not only tried to reflect the adventurous changes between cinema and religion which dates back to old times, but also detected the perception of religion in a social context and its perspectives in Turkish Cinema.