Tükenmişlik düzeyinin örgütsel bağlılığa etkisi; sivil havacılık çalışanları üzerine bir araştırma
The effect of burnout level on organizational commitment; A research on civil aviation workers
- Tez No: 515440
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA DENİZ BÖRÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik düzeyi, Örgütsel Bağlılık, Sivil Havacılık, Vardiyalı Sistem, Burnout level, Organizational Commitment, Civil Aviation, Shift System
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Bu araştırmada, sivil havacılık sektöründeki vardiyalı çalışanların tükenmişlik düzeylerinin örgütsel bağlılık düzeylerine olan etkisi saptanarak üst yönetimin konu ile ilgili gerekli çıkarımlar sağması hedeflenmektedir. Araştırmanın örneklemini vardiyalı sistemde çalışan 200 personel oluşturmaktadır. Çalışanlara, Allen – Mayer ' in geliştirdiği“Örgütsel Bağlılık Anketi”ve tükenmişlik düzeyini belirlemek amacı ile“Maslach Tükenmişlik Envanteri”uygulanmıştır. Çalışanlara aynı zamanda sosyo-demografik formu verilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 21.0 programı ile değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to determine the effect of the burnout level of shift workers in civil aviation sector on organizational commitment levels and might provide utilization to top management if necessary. The sample of the research consists of 200 personnel working in the shift system. Employees were given the“Organizational Commitment Questionnaire”developed by Allen - Mayer and the“Maslach Burnout Inventory”with the aim of determining the burnout level. Employees were also given a socio-demographic form at the same time. The data collected in the study were evaluated with the SPSS 21.0 program.