İslâm Hukukunda kolaylaştırma ilkesinin hac ibadetinde günümüz uygulanması
Unlimited administration of the empowerment of Islam
  1. Tez No: 515497
  2. Yazar: MURAT ÇINAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜCAHİT ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hac, Kolaylaştırma, Meşakkat, teflik, Azimet, Ruhsat, tavaf, Müzdelife, İhram, Mina, Arafat, Pilgrimage, Facilitation, Makkakkat, teflik, Azmet, License, tavaf, Müzdelife, İhram, Mina Arafat
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Hac ibadetinin farziyeti kitap, sünnet ve icma ile sabittir. Pratikteki uygulamada, müctehid imâmlarının, yaşadıkları dönemin toplumsal yapısını, toplumun ekonomik imkânlarını, hac menâsikinin icra edileceği bölgenin coğrafi özelliklerini göz önünde bulundurarak hüküm vermiş olmaları en tabii durumdur. Fakat günümüzde teknolojinin gelişmesi, toplumun refah düzeyinin artması, dünyadaki Müslüman nüfusunun müctehid imâmlarının zamanındaki nüfusla kıyaslanamayacak kadar fazla olmasının yanında, hac ibadetinin çok yönlü bir ibadet olması, bir takım zorlukları beraberinde getirmiştir. Hac ibadetini, bir tek mezhebe bağlı kalarak îfa etmeye çalışmak, bu zorluğu dahada pekiştirecektir. Bu durum da, hacla ilgili birçok unsurun yerine getirilememesi sonucunu doğuracaktır. Tezin amacı; Şâri'nin hac ibadeti ile ilgili emrini ve isteğini yerine getirmek için, İslâm hukukunda kolaylaştırma ilkesini, hac ibadetinde ele alarak, günümüz uygulamasına katkı yapmaya çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The assumption of pilgrimage is fixed with the book, circumcision and ijma. In practice, it is of course the case that the mujtahid imams, judging by considering the social structure of the period they lived, the economic possibilities of the community, and the geographical features of the region where the pilgrimage will be performed. But today, the development of technology, the increase in the level of welfare of the society, the fact that the Muslim population in the world is so much compared to the population at the time of the imamish imams, and the fact that the pilgrimage of worship is a multifaceted worship has brought about some difficulties. Trying to treat pilgrimage with a single denomination will reinforce this difficulty even more. This situation will result in the inability to fulfill many elements related to the pilgrimage. The aim of the thesis is to try to contribute to the practice of today by considering the facilitation principle in Islamic law in the pilgrimage of worship, in order to fulfill the command and desire of pilgrimage.