Müzede gerçekleştirilen aktif öğrenme temelli sanat eleştirisi etkinlikleri: Bir durum çalışması
Art criticism activities based on active learning in the museum: An example of a case study
  1. Tez No: 515505
  2. Yazar: SİBEL AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KİBAR EVREN BOLAT AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat eğitimi, Sanat eleştirisi, Müze eğitimi, Aktif öğrenme, Art education, Art criticism, Museum education, Active learning
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Farklı eğitim alanlarında yaşanan gelişmeler ve eğitim sürecinde farklı yöntem, teknik ve ortamların kullanımının daha çağdaş bir boyuta ulaşması sanat eğitimi alanına da yansımıştır. Sanat eğitimi, içinde barındırdığı disiplinler aracılığıyla, sorgulayan, eleştiren, kendini ifade eden ve daha pek çok özelliğini keşfeden bireylerin yetiştirilmesini sağlamaktadır. Sanat eğitimi kapsamında yer alan disiplinlerden biri olan 'sanat eleştirisi' öğrenende eleştirel düşünme gibi özelliklerin gelişimine katkı sağlamakta, çağdaş yöntem, uygulama ve ortamların kullanılmasına da oldukça elverişli bir alan sunmaktadır. Bu bakımdan bu araştırma, lisans düzeyindeki sanat eleştirisi dersinin müze ortamında aktif öğrenme etkinlikleri ile gerçekleştirilmesini ele alan bir durum çalışması şeklinde hazırlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, sanat eleştirisi dersi kapsamında müzede gerçekleştirilen etkinliklere katılan altı öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama sürecinde odak grup görüşmesine ek olarak, verilerin çeşitliliğini sağlamak amacıyla 'gözlem' ve 'doküman incelemesi' veri toplama yöntemleri de kullanılmıştır. Araştırma sonunda altı öğretmen adayı ile gerçekleştirilen odak grup görüşmesi 'betimsel veri analizi' yöntemiyle analiz edilmiştir. Betimsel analiz ile elde edilen bulgular gözlem sürecine ve doküman incelemesine ait bulgularla da desteklenmiştir. Araştırma sonunda, müzede aktif öğrenme yöntem ve teknikleri ile gerçekleştirilen sanat eleştirisi dersinin, öğretmen adaylarının öğrenme sürecine ve mesleki anlamda gelişimine olumlu yönde katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developments in different educational fields and the using of different method techniques and environments in the educational process have also been reflected in the realm of art education to reach a more contemporary dimension.Through art disciplines, art education provides critically self-expressing criticism and the training of individuals who discover many other characteristics. Art criticism which is one of the disciplines within the scope of art education, contributes to the development of features such as critical thinking in the person who learns and offers a very convenient space for contemporary method applications and environments. For this reason this research was prepared as a case study that deals with the art criticism lesson at the undergraduate level with the active learning activities in the museum. The working group of the research is composed of six teacher candidates who participating in the events within the lesson of art criticism in the museum. In addition to the focus group interview, data collection methods of observation and document review were used in order to ensure diversity of data in the survey data collection process. At the end of the research focus group interview with six teacher candidates was analyzed by descriptive data analysis method. The findings obtained by descriptive analysis were also supported by the findings of the observation process and the document review. At the end of the research art criticism lesson which is realized with active learning methods and techniques in the museum has been achieved as a result of contributing positively to the learning process and professional development of the teacher candidates.