Radikal prostatektomi materyallerinde prostat adenokarsinomunun DSÖ 2016 sınıflandırmasına göre histopatolojik özelliklerinin klinik ve prognostik açıdan değerlendirilmesi
Clinical and prognostic evaluation of the histopathological characteristics of adenocarcinoma of the prostate in radical prostatectomy specimens according to WHO 2016 classification
- Tez No: 515548
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İRFAN ÖCAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Prostat adenokarsinomu, Gleason grade, biyokimyasal nüks, kribriform gland, Prostate adenocarcinoma, Gleason grade, biochemical recurrence, cribriform gland
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş: Prostat adenokarsinomu erkeklerde en sık görülen kanser olmasına rağmen sağkalımı oldukça yüksektir. Güncellenen sınıflamalarla birlikte histopatolojik incelemenin de katkısı ile uygun yöntemlerle hasta yönetimi ve tedavisi geliştirilmeye çalışılmaktadır. Amaç: Bu çalışmada radikal prostatektomi sonrası biyokimyasal nüks gösteren hastalar saptanarak, histopatolojik özellikler ile korelasyon kurulmaya çalışılması ve sınıflamadaki yeniliklerin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Hastanemizde Ocak 2009-Aralık 2017 arasında radikal prostatektomi ameliyatı yapılmış ve kliniğimizde tanı almış ve postoperatif dönemde en az 3 ay takip edilmiş toplam 285 prostat adenokarsinomu olgusu çalışmaya alındı. Olgular WHO-ISUP 2016 sınıflamasına göre histopatolojik olarak yeniden değerlendirildi ve olguların postoperatif PSA değerleri ve klinik bulguları kaydedilerek bulgular analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 285 olgunun ortalama yaşları 63,4 idi. Olguların Gleason skorları 3+3 144 olgu (%50,5) , 3+4 81 olgu (%28,4), 4+3 28 olgu (%9,8), 4+4 7 olgu (%2,5), 3+5 6 olgu (%2,1), 5+3 2 olgu (%0,7), 4+5 17 olgu (%6) olarak saptandı. Patolojik evrelere göre dağılımda 198 (%69,5) olgu pT2, 54 (%18,9) olgu pT3a, 33 (%11,6) olgu pT3b kategorisinde idi. Ortalama izlem süresi 44,1 ay olup, olguların 97'sinde (%34) biyokimyasal nüks saptandı. Yapılan istatistiksel analizlerde preoperatif PSA değeri, ekstraprostatik yayılım, seminal vezikül invazyonu, cerrahi sınır pozitifliği, tümör volümü, patern 4 yüzdesi, kribriform gland varlığı ile biyokimyasal nüks arasında tekli ve çoklu analizlerde anlamlı ilişki saptanmış ve nükssüz sağkalımın da bu parametrelerden etkilendiği görülmüştür. Sonuç: Prostat adenokarsinomu olgularının takibinde biyokimyasal nüksün öngörülmesi açısından histopatolojik değerlendirme büyük önem taşımaktadır. Grup Grade sistemi bu konuda oldukça yardımcı gibi gözükmektedir. Kribriform gland varlığının görece daha kötü prognostik etkisinin kanıtlanması için daha fazla çalışma yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Although prostate adenocarcinoma is the most common cancer in men, survival is quite high.With the help of histopathological examination using the updated classification, patient management strategies are trying to be developed. Objective: We aimed to evaluate the correlation between the histopathological features and biochemical recurrence in patients who underwent radical prostatectomy with the new classification. Materials and Methods: A total of 285 prostate adenocarcinoma cases that underwent radical prostatectomy between January 2009 and December 2017 and followed up for at least 3 months postoperatively were included in the study. The cases were re-evaluated according to WHO-ISUP 2016 classification and the postoperative PSA values and clinical findings of the patients were recorded. Results: The mean age was 63,4 years. Gleason scores of the cases were as follows: 3+3 144 cases (50,5%), 3+4 81 cases (28,4%), 4+3 28 cases (9,8%), 4+4 7 cases (2,5%), 3+5 6 cases (2,1%), 5+3 2 cases (0,7%) and 4+5 17 cases (6%). There were 198 (69,5%) pT2, 54 (18,9%) pT3a and 33 (11,6%) pT3b cases. The mean follow-up time was 44,1 months and biochemical recurrence was detected in 97 cases (34%). There was a significant correlation between preoperative PSA value, extraprostatic extension, seminal vesicle invasion, surgical margin positivity, tumor volume, pattern 4 percentage, presence of cribriform glands and biochemical recurrence and recurrence free survival in both univariate and multivariate analysis. Conclusion: Histopathological evaluation is of great importance in predicting biochemical recurrence in prostate adenocarcinoma cases. The Group Grade system seems to be helpful in this regard. More studies should be done to prove the relatively worse prognostic effect of cribriform glands.