Radikal prostatektomi materyallerinde prostat adenokarsinomunun prognoza yönelik güncel bilgiler eşliğinde değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of prostate adenocarcinoma on prognosis in radical prostatectomy materials with recent updates
  1. Tez No: 705016
  2. Yazar: ERGÜN TERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NALAN NESE, DOÇ. DR. OKTAY ÜÇER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Üroloji, Pathology, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat adenokarsinomu, Komedo nekroz, pozitif cerrahi sınır, Biyokimyasal nüks, Prostate adenocarcinoma, comedo necrosis, positive surgical margins, biochemical recurrence
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Amaç: Son 10 yılda prostat adenokarsinomunda, radikal prostatektomi materyallerinde sınıflama ve derecelendirme konusunda uluslararası konferanslardaki kararlar ve etkili yayınlar sonucunda önemli güncellemeler yapılmıştır. Bu değişiklikler hastanın prognozu ile yakından ilişkilidir. Bu çalışma ile bahsedilen değişikliklerin görülme oranları ve hasta prognozu üzerindeki etkisini karşılaştırmalı olarak ortaya koymak, hastaları multidisipliner tedavi planlaması için klinik olarak anlamlı gruplara ayırmak amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: 2010–2021 yılları arasında tanı alan ve Manisa CBÜ Tıp Fakültesi'nde radikal prostatektomi ameliyatı olan olgular değerlendirildi. Hematoksilen eozin ve varsa immunohistokimyasal boya preparatlarına arşivden ulaşılabilen 182 prostat adenokarsinomu olgusu çalışmaya alındı. Elde edilen histopatolojik verilerin birbirleriyle ve klinik verilerle ilişkisi araştırıldı. Bulgular: Prostat adenokarsinomlarında nükssüz sağkalımın önemli belirleyicileri sayılan DG, LVİ, İDK, PCS ve EPY varlığı, SVİ, pT evresinin kötü prognostik etkileri çalışmamızda da kanıtlanmıştır. Sonuçlar: Prostat adenokarsinomlarında prognozu en iyi şekilde öngörebilmek için önerilen histopatolojik parametrelerle ilgili yaptığımız bu çalışmada bulgularımızın çoğu literatür bilgisiyle uyumlu olmakla birlikte kribriformite, PCS-GS ve komedo nekrozun prognoza etkisi gösterilememiştir. Bu konularla ilgili farklı sonuçlara ulaşan yayınlar olduğundan geniş ve çok değişkenli analizlerle uzun izlemli hasta gruplarında yeni çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: In the last 10 years, important updates have been made on the classification and grading of prostate adenocarcinoma at radical prostatectomy materials, as a result of decisions in international conferences and effective publications. These changes are closely related to the prognosis of the patient. With this study, it is aimed to compare the incidence of these changes and their effects on patient prognosis, and to divide patients into clinically significant groups for multidisciplinary treatment planning. Materials and Methods: Cases diagnosed between 2010 and 2021 and who underwent radical prostatectomy at Manisa CBU Faculty of Medicine were evaluated. A total of 182 prostate adenocarcinoma cases whose hematoxylin eosin stained sections and, if any, immunohistochemical stained sections could be accessed from the archive, were included in the study. The relationship between the histopathological data and clinical data was investigated. Results: The poor prognostic effects of grade group, lymphovascular invasion, intraductal carcinoma, positive surgical margins, extraprostatic extension, pathological T stage and seminal vesicle invasion which are important determinants of recurrence-free survival in prostate adenocarcinomas, were proven in our study. Conclusions: In this study, most of our findings on the histopathological parameters suggested to best predict the prognosis in prostate adenocarcinomas were consistent with the literature, but the effect of cribriformity, Gleason score/patern on positive surgical margins and comedo necrosis on the prognosis could not be demonstrated. Since there are publications that reach different results on these issues, there is a need for new studies with large and multivariate analyzes in patient groups with long follow-up.