Sağlık çalışanlarının işe hazır bulunuşluk durumlarının öz yeterlilik ve yaşam doyumu üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of health workers' work readiness situation and its effect on life satisfaction and self-efficacy
- Tez No: 515554
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE İŞÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Work readiness, self-efficacy, life satisfaction, hospital management
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, sağlık hizmetlerinin sunulduğu hastanelerde işe hazır bulunuşluk durumlarını değerlendirmek ve çalışanların işe hazır bulunma düzeylerinin öz yeterlilik ve yaşam doyumu üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kesitsel tanımlayıcı türde bir araştırmadır. Araştırma İstanbul ilinde yer alan sekiz özel hastanede çalışan 360 kişi ile yürütülmüştür. Çalışmada veri toplama aracı olarak işe hazır bulunuşluk ölçeği, öz yeterlilik ölçeği, yaşam doyumu ölçeği ve sosyo demografik form kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada kullanılan ölçeklerden İşe hazır bulunuşluk (İHB) ölçeğinin cronbach alfa değeri: 0,89; yaşam doyum ölçeği için 0,85 ve öz yeterlilik ölçeği için ise 0,90 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the research is to assess the work readiness in hospitals where health services are provided and also assess the level of the work readiness of health workers and its effect on life satisfaction and self efficacy. Material and method: This study is a cross-sectional descriptive study. The study was conducted with 360 people working in eight private hospitals in the province of Istanbul. For data collection work readiness scale (WRS), self-efficacy scale, life satisfaction scale and socio demographic form were used tools in the study. Results: The cronbach alpha values were 0,89 for WRS; 0,85 for life satisfaction scale and 0,90 for self efficacy scale. There was a weak correlation between total score of work readiness scale and life satifaction scale (r=0,134) and also there was a weak correlation between WRS and self efficacy scale (r=0,172). Conclusion: The WRS scale and all its sub-scales were found to have significant effects on both life satisfaction and self-efficacy. Only personal work characterstic sub-scale had no any relationship among the life satisfaction and self efficacy.