Tam ve kısmi dişsiz hastaların implant destekli protetik tedavi sonrası ağız sağlığı etki profili (OHİP-14), hasta memnuniyeti ve genel yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Assesment of oral health impact profile (OHİP-14), patient satisfaction and general quality of life for dental implant supported prostheses in total and partial edentulous patients
- Tez No: 515553
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA BALTACIOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: dental implant, oral health-related quality of life, visual analog scale
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Dental implant tedavisi günümüz diş hekimliğinde fonksiyon ve estetiğin geri kazandırılmasında kabul gören bir tedavi yöntemi olmuş ve klinik çalışmalarda yüksek başarı oranları bildirilmiştir. Bu tedavinin başarısı, osseointegrasyonun sağlanması ile belirlenirken hasta odaklı değerlendirmelerde başarının değerlendirilmesinde önemli bir role sahiptir. Bu çalışmada; tam ve kısmi dişsiz hastaların implant destekli protetik tedavisi sonrası, ağız sağlığı ile ilgili yaşam kalitesini, memnuniyet düzeyini ve genel yaşam kalitesini değerlendirilicektir. Ayrıca, hastaların demografik verileri, implant uygulamaları ve protetik tedavi ile ilgili klinik parametreler de anket sonuçları ile birlikte değerlendirilerek hasta memnuniyet düzeyi ile klinik sonuçlar arasındaki ilişki incelenecektir . Bu amaçla, Ağız Sağlığı Etki Profili -14 (Oral Health Impact Profile-14, OHIP-14) ölçeği ile hastanın ağız sağlığı ile ilgili yaşam kalitesi ölçülmesi hedeflenirken, aynı zamanda hastalara Görsel Analog Ölçeği (GAÖ, Visual Analog Scale ,VAS) soruları yöneltilerek, hastaların implant destekli protezlerini nasıl algıladıkları değerlendirilecektir. Ek olarak ; Sağlık Anketinin Kısa Formu-36 (Short Form-36 Health Survey, SF-36) uygulanarak, hastaların genel sağlık kalitesi değerlendirilecektir. Çalışmaya implant üstü protetik tedavisi en az 6 ay önce tamamlanmış 80 hasta dahil edilmiştir. Hastalar; implant destekli sabit protetik tedavi (SPT) grubu; [bölümlü ve tüm ağız implant destekli sabit protetik tedavi gruplarını içermektedir] ve implant destekli hareketli protetik tedavi (HPT) grubu; [locater ve bar tutuculu implant destekli hareketli protetik tedavi gruplarını içermektedir] olmak üzere 2 gruba ayrılmıştır. Tüm bulgular değerlendirildiğinde, hastaların yaşam kalitesinin, hasta memnuniyeti ve fonksiyonda geri kazanımın implant destekli sabit protetik tedavi uygulanan hastalarda implant destekli hareketli protetik tedaviye göre daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Bununla birlikte her iki implant destekli rehabilitasyonun genel sağlık üzerinde benzer olumlu etkilere sahip olduğu saptanmıştır. Anahtar kelimler: ağız sağlığı etki profili, dental implant, görsel analog ölçeği
Özet (Çeviri)
Implant therapy has become a widely accepted treatment modality in dentistry, and many clinical studies have documented high success rates of dental implant therapy. While the success of implant therapy is determined by the osseointegration of the implant but oral health related quality of life' datas has an important role in assessment of success implant theraphy. After dental implant supported prosthesis treatment of full and partial edentulous patients, oral health-related quality of life, satisfaction level and general quality of life will be assessed. In addition, by taking the demographic data of the patients, the clinical parameters which is related to the prosthetic treatment and the dental implant treatments. These data and the results of the questionnaire will be evaluated together and the relationship between the level of patient satisfaction and the clinical outcome will be examined. For this aim, we will use oral health Impact Profile-14 (OHIP-14) scale for measure the quality of life of the patient. Patients will be assessed as being satisfied with their implants and implant supported prosthesis by asking questions on Visual Analog Scale (VAS).Additionally, applying the Short Form-36 Health Survey (SF-36) for the general health status of patients will be assessed. This study included 80 patients.The patients were categorized into two groups: implant-assisted fixed prosthetic treatment (FPT) group; [partial and full mouth implant-assisted fixed prosthetic treatment] and implant-assisted removable prosthetic treatment (RPT) group; [implant-assisted removable prosthetic treatment with locater and bar retainer]. Individuals were evaluated by the data obtained from OHIP-14, VAS, and SF-36. It was observed that the patients' quality of life, patient satisfaction and function recovery were higher in patients treated with FTP than those treated with RPT. In addition, it was found that both implant-assisted rehabilitation methods have similar positive effects on general health.