Sağlık çalışanlarının öz yeterlilik algısı, sağlık teknolojilerine yönelik tutumları ve sağlık teknolojilerine hazır bulunuşluklarının değerlendirilmesi: Dijital hastanelerde bir alan çalışması
Assessment of healthcare professionals' self-efficacy perception, attitudes towards health technologies, and readiness for health technologies: A field study in digital hospitals
- Tez No: 910298
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Dijital Hastane, Öz Yeterlilik Algısı, Tutum, Teknolojiye Hazır Bulunuşluk, Digital hospital, self-efficacy perception, attitude, technological readiness
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Dijitalleşmenin ivme kazanmasıyla birlikte sağlık sektöründe köklü dönüşümler yaşanmakta; hasta bakım hizmetlerinden yönetim süreçlerine kadar birçok alanda sağlık teknolojilerinin etkisi görülmektedir. Dijital sağlık hizmetleri, bilgiye daha hızlı erişim, hasta verilerinin kolay takibi, gelişmiş teşhis ve tedavi olanakları gibi pek çok avantaj sunarak sağlık hizmetlerinin kalitesini ve etkinliğini artırmaktadır. Dijital hastaneler ise bu dönüşümde öncü bir rol üstlenmekte, sağlık teknolojilerinin entegrasyonunu en yoğun ve kapsamlı şekilde gerçekleştiren kurumlar olarak dikkat çekmektedir. Bu hastanelerde, teknolojinin etkin kullanımı, sağlık çalışanlarının öz yeterlilik algısı, teknolojiye yönelik tutumları ve teknolojiye hazır olma derecelerine bağlı olarak şekillenmektedir. Bu çalışma, dijital hastane ortamında görev yapan dijital hastane çalışanlarının öz yeterlilik algısının, sağlık teknolojilerine tutuma ve sağlık teknolojilerine hazır bulunuşluklarına etkisini; ayrıca sağlık teknolojilerine karşı tutum ve hazır bulunuşluk ilişkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Öz yeterlilik, sağlık teknolojilerine tutum ve teknolojiye hazır olma hali çalışanların sağlık teknolojileri bağlamında bu teknolojileri nasıl ve ne sıklıkla kullanacakları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu kapsamda araştırması yapılan çalışmada dijital hastanelerde çalışan sağlık profesyonellerinin öz yeterlilik algısının, sağlık teknolojilerine yönelik tutumları ve sağlık teknolojilerine hazır bulunuşluklarına etkisi; ayrıca sağlık teknolojilerine yönelik tutum ve hazır olma hali arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu amaca yönelik dijital hastanelerde bir alan çalışması gerçekleştirilmiştir. Kayseri Pınarbaşı Devlet Hastanesi ve Yozgat Şehir Hastanesinde çalışan 298 sağlık profesyoneline anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda sağlık çalışanlarının öz yeterlilik algısı, sağlık teknolojilerine karşı tutumu pozitif etkilediği; öz yeterlilik algısı, sağlık teknolojilerine hazır bulunuşluklarını pozitif etkilediği görülmüştür. Ayrıca sağlık teknolojilerine karşı tutum ve sağlık teknolojilerine karşı hazır bulunuşluk arasında pozitif ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the acceleration of digitalization, profound transformations are taking place in the healthcare sector, with the impact of healthcare technologies evident across various areas, from patient care services to management processes. Digital health services enhance the quality and efficiency of healthcare by providing numerous advantages such as faster access to information, easier tracking of patient data, and advanced diagnostic and treatment opportunities. Digital hospitals, at the forefront of this transformation, stand out as institutions that most intensively and comprehensively integrate healthcare technologies. In these hospitals, the effective use of technology is shaped by healthcare workers' perceptions of self-efficacy, their attitudes towards technology, and their levels of technological readiness. This study aims to assess the impact of self-efficacy perceptions of digital hospital employees working in a digital hospital setting on their attitudes towards healthcare technologies and their readiness for these technologies, as well as to evaluate the relationship between attitudes and readiness for healthcare technologies. Self-efficacy, attitudes towards healthcare technologies, and technological readiness significantly influence how and how often employees will use these technologies in the healthcare context. In this research, the effects of self-efficacy perceptions of healthcare professionals working in digital hospitals on their attitudes towards healthcare technologies and their technological readiness were examined, along with the relationship between attitudes towards and readiness for healthcare technologies. For this purpose, a field study was conducted in digital hospitals. A survey was administered to 298 healthcare professionals working at Kayseri Pınarbaşı State Hospital and Yozgat City Hospital. The results of the study revealed that healthcare workers' perceptions of self-efficacy positively influenced their attitudes towards healthcare technologies, and self-efficacy perceptions positively influenced their technological readiness. Additionally, a positive relationship was found between attitudes towards and readiness for healthcare technologies.