Primer açık açılı glokom hastalarında coenzim q10 nun patern-ver (visual evoked potential),ganglion hücre tabakası,görme alanı ve retina sinir lifi tabakası üzerindeki etkisini araştırmak
To evaluate effects of coenzyme q10 in conjunction with vitamin e on pattern visual-evoked potential (vep) ,ganglion cell layer, visual fieldand retinal nerve fiber layer thickness patients with open-angle glaucom
  1. Tez No: 515572
  2. Yazar: MAHMUT DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GALİP ERTUĞRUL MİRZA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: glokom, görme alanı, VEP, koenzim Q10, rnfl, glaucoma, visual field, VEP, coenzyme Q10, rnfl
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
AMAÇ Glokom hastalarında Coenzim Q10 nun (COQUN) unPatern VER (visual evoked potential) ,Ganglion Hücre Tabakası , Görme Alanı (PGA) veRetina Sinir Lifi tabakası (RNFL) in üzerindeki etkisini araştırmak. METOD Bu çalışma Temmuz 2017 ile Temmuz 2018 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Polikliniğinde gerçekleştirildi. 48 hastaddan toplam 96 göz çalışmaya alındı.(Randomize bir biçimde olacak şekilde her hastanın 1 er gözü çalışma grubuna diğer gözü kontrol grubuna alındı.) Çalışma grubuna dahil edilen gözlere (48 göz) aldığı rutin glokom ilaçlarına ilave olarak koenzim Q10 damlatılırken ,kontrol grubu seçilen gözlere (48 göz) sadece daha önce almış oldukları rutin glokom ilaçları damlatıldı. BULGULAR 11 erkek , 37 kadın toplam 48 kişi,(yaş ortalaması;60.6 y, 48 göz çalışma grubu, 48 göz kontrol grubu) den oluştu. Grup I ve grup II de başlangıç evresindeVEP parametleri ,OKT parametreleri ve görme alanı parametreleri açısından anlmalı bir fark yoktu.(P>0,05)ganglion tabaka değeri anlamlı (p ˃ 0.05) farklılık göstermemiştir. (Tablo 3)12. ay ganglion tabaka düşüşü iki grup arasında anlamlı (p ˃ 0.05) farklılık göstermemiştir. (Tablo 3) Grup I ve grup II de başlangıçta VEPP 1000 latans değeri anlamlı (p ˃ 0.05) farklılık göstermemiştir. Grup II de 6.ay, 12.ay VEPP 1000 latans değeri grup I den anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha yüksekti. (Tablo 4)Grup II de Grup I de başlangıca göre 6.ay, 12.ay VEPP 1000 latans artışı grup I den anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha yüksekti. (Tablo 4) Grup I ve grup II de başlangıçta, 6.ayda VEPP 1000 amplitude değeri anlamlı (p ˃ 0.05) farklılık göstermemiştir. Grup II de 12.ay VEPP 1000 amplitude değeri grup I den anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha düşüktü. (Tablo 5) Grup I ve grup II de başlangıçta, 6.ayda, 12.ayda sLV değeri anlamlı (p ˃ 0.05) farklılık göstermemiştir. (Tablo 6)6. Ay, 12.ay sLV değişimi iki grup arasında anlamlı (p ˃ 0.05) farklılık göstermemiştir.(Tablo 6) Grup II de başlangıç, 6.ay MD değeri grup I den anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha düşüktü. Grup I ve grup II de 12.ayda MD değeri anlamlı (p ˃ 0.05) farklılık göstermemiştir. (Tablo 7) Grup I de 6.ay, 12.ay MD değeri başlangıca göre anlamlı (p ˃ 0.05) değişim göstermemiştir. Grup II de 6.ay MD değeri başlangıca göre anlamlı (p ˃ 0.05) değişim göstermemiştir. Grup II de Grup I de başlangıca göre 12.ay MD artışı grup I den anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha yüksekti. (Tablo 7) Grup I de 12.ay RNFL merkez değeri başlangıca göre anlamlı (p ˂ 0.05) düşüş göstermiştir. Grup II de 6.ay, 12 ay RNFL merkez değeri başlangıca göre anlamlı (p ˂ 0.05) düşüş göstermiştir. Grup II de Grup I de başlangıca göre 6.ay, 12.ay RNFL merkez düşüşü grup I den anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha yüksekti. (Tablo 8) SONUÇ Koenzim Q10 kullanan grupta, kullanmayan gruba kıyasla istatistiksel açıdan anlamlı olacak şekilde P-VEP testinde latansın biraz daha kısaldığı ve amplitütlerde artış olduğu bununla birlikte merkez RNFL kalınlığına bakıldığında koenzim Q10 kullanan grubun rnfl kalınlığının daha iyi olduğu tespit edildi.Görme alanına bakıldığında koenzim Q10 kullanan grupta görme alanındaki defektrlerdeki progresyonun daha az olduğu tespit edildi.sonuç olarak koenzim Q10 un glokom progresyonu üzerinde olumlu etkisi olduğu gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluateeffects of Coenzyme Q10 in Conjunction With Vitamin E on Pattern visual-evoked potential (VEP) ,visual field ,ganglion cell layer and retinal nerve fiber layer thickness Patients With Open-angle Glaucom Methods: Forty-eight OAG patients,(11 man, 37 woman,mean age,60,6intraocular pressure 0.05). After 6 and 12months, VEP response parameters of control group patients were changed when compared to baseline.VEP P100 latance was increased.(P0,05) Conclusions: Coenzyme Q10 associated with vitamin E administration in OAG shows a beneficial effect on the inner retinal layer (rnfl thickness improvement) with consequent enhancement of the visual cortical responses (VEP improvement) and visual field (MD decreased)