Vitiligoda serum il-6, il-12, il-17, il-23 düzeylerinin incelenmesi
Investigation of serum il-6, il-12, il-17, il-23 levels in vitiligo patients
  1. Tez No: 515604
  2. Yazar: OYA ÖNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN SERHAT İNALÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Vitiligo, interlökin, IL-6, IL12, IL-17, IL-23, Vitiligo, interleukin, IL-6, IL12, IL-17, IL-23
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Vitiligo sık rastlanan ve melanosit kaybı ile ortaya çıkan depigmente maküllerle karakterize bir deri hastalığıdır. Etyopatogenezde otoimmün, nöral, ve sitotoksik teoriler öne sürülmüş olsa bile, hastalığın nedeni bilinmemektedir. Önceki çalışmalarda vitiligonun serum interlökin düzeyleriyle ilişkisi gösterilmiştir.Çalışmamızda, vitiligolu hasta ve kontrol grubu arasında IL-6, IL-12, IL-17, IL-23 düzeyleri araştırılması hedeflenmiştir. Çalışmaya Gaziantep Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastalıkları polikliniğine başvuran 30 vitiligolu hasta ile kendilerinde ve ailelerinde vitiligo bulunmayan 20 sağlıklı gönüllü alındı. Hasta ve kontrol gruplarında ELISA yöntemiyle serum IL-6, IL-12, IL-17, L-23 düzeyleri belirlendi. Vitiligolu hastalar ile sağlıklı kontroller arasında serum IL-6, IL-12, IL-17 arasında anlamlı fark tespit edilmedi ancak serum IL-23 düzeyi vitiligo grubunda kontrol grubuna göre anlamlı yüksek saptandı (p=0,000). Anogenital tutulum ile vücut yüzey tutulum alanı, yaş, IL-6, IL-12, IL-17, IL-23 ve dermatolojik yaşam kalite indexi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. . Yüzey tutulum alanı ile serum interlökin düzeyleri arasında anlamlı ilişki bulunamadı. Dikkat çeken önemli bir bulgu ise, günümüze kadar yapılan çalışmalarda, henüz literatürde böylesi bir anlamlı ilişkinin bulunamamasıdır. Yüzey tutulum alanı ile yaş, IL-6, IL-12, Il-17 ve IL-23, dermatolojik yaşam kalite indexi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Sonuç olarak, literatürde günümüze kadar aynı çalışmada IL-6, IL-12, Il-17 ve IL-23 birlikte çalışılmamıştır. Bizim araştırmamızda, tüm interlökinlerle olmasa bile, bazı interlökinlerle vitiligo hastaları arasında anlamlı ilişki olabileceğini gösterdik.
Özet (Çeviri)
Vitiligo is a common skin disease that is characterized by depigmented macules that occur with the loss of melanocytes. Although the autoimmune, neural and cytotoxic theories have been suggested in the etiopathogenesis; the cause of disease is still unknown. In previous studies, there have been some correlations between vitiligo and serum interleukin levels. In our study, it was aimed to investigate IL-6, IL-12, IL-17, IL-23 levels between vitiligo patient and control groups. In this study, 30 vitiligo patients who applied Gaziantep University Faculty of Medicine, Department of Dermatology and 20 healthy volunteers with no known family history were included. IL-6, IL-12, IL-17, IL-23 levels were determined by ELISA method in patients and control group. There was no significant difference in serum IL-6, IL-12, IL-17 levels between vitiligo patients and healthy control group; but serum IL-23 level was found to be statistically significant higher in vitiligo patient group compared to control group (p=0,001). There was no significant relationship between anogenital involvement and surface involment age, IL-6, IL-12, IL-17, IL-23 and dermatological quality of life index (DLQI). There was no significant difference in serum IL-6, IL-12, IL-17, IL-23 levels regarding sex and age differences. Furthermore, there was not correlation between age, body surface involvement and serum interleukin levels in our study. However, no statistically significant difference could be found regarding body surface area and serum interleukin levels in the literature so far. Moreover, we did not determine a significant correlation between age, surface involvement and dermatological quality of life index (DLQI). As a result, the investigations of IL-6, IL-12, IL-17 and IL-23 levels together have not been studied in vitiligo in the literature up to date. We found that there were some correlations between vitiligo and serum interleukin levels.