Ekonomik büyümenin çevre üzerindeki etkileri: ABD, Almanya, Çin ve Hindistan üzerine ampirik bir uygulama
The environmental effects of economic growth: Empirical analysis on China, Germany, India & USA
- Tez No: 515633
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTEKİN ALTIPARMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik büyüme, Bireysel ve Panel eşbütünleşme, Bireysel ve Panel VECM ve nedensellik, Çevre ekonomisi
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada ABD, Almanya, Çin ve Hindistan'da ekonomik büyüme ile enerji tüketiminin çevresel kirlilik üzerindeki etkisi, 1991-2014 dönemi için panel ve bireysel eş-bütünleşme, panel ve bireysel VECM ve panel nedensellik analizleri kullanılarak incelenmiştir. Ampirik bulgulara göre, kısa dönemde enerji tüketimi çevre kirliliğine neden olmamaktadır ancak ekonomik büyüme CO2 emisyonuna neden olmaktadır. Kısa dönemin tersine, uzun dönemde enerji tüketimi CO2 emisyonlarına neden olmaktadır ve ekonomik büyüme çevresel tahribatlara yol açmaktadır. Sonuçlar Çevresel Kuznets Eğrisi (ÇKE) hipotezini desteklediği görülmektedir. Nedensellik sonuçlarına göre, CO2 emisyonu ile ekonomik büyüme arasında tek yönlü güçlü bir ilişki saptanmıştır. Ayrıca, enerji tüketiminden CO2 ve GSYH'ye doğru tek yönlü güçlü nedensellik elde edilmiştir. Bulgulara göre; gelişmekte olan ülkeler, ekonomik büyüme açısından yatırımcı şirketler ile, çevreye duyarlı bilgi birikimi ve teknolojik transfer yoluyla enerji kullanım niteliklerini geliştirerek, gelişmiş çevresel korumayı teşvik eden politikalar izlemelidirler.
Özet (Çeviri)
This paper addresses the impact of both economic growth and energy consumption on environmental degradation for China, Germany, India and USA using panel and individual cointegration, panel and individual VECM and panel causality techniques for the period between 1991 and 2014. Based on the empirical findings, in the short-run equilibrium energy consumption does not cause environmental pollution but economic growth causes emissions. In long-run equilibrium, energy consumption causes CO2 emissions but economic growth does not causes emissions. CO2 emissions appear to be energy consumption and GDP elastic, and the results seem to support the Environmental Kuznets Curve (EKC) hypothesis. The causality results indicate that there is strong unidirectional causality between emissions and economic growth, and unidirectional strong causality running from energy to CO2 and GDP. The evidence seems to support the so-called pollution haven effects. Therefore, in terms of economic growth, developing countries should strictly examine the qualifications for energy use or to promote environmental protection through the coordinated know-how and technological transfer with foreign companies to avoid environmental damage. Overall, the method of managing both energy demand and economic growth for two developing countries can be advanced energy supply and energy efficiency to reduce CO2 emissions and without compromising the country's competitiveness can be adopted by technology-intense energy.