Gürültüye bağlı olarak gelişen mesleki işitme kayıplarının incelenmesi
Investigation of occupational hearing loss due to noise
  1. Tez No: 515670
  2. Yazar: MİRAÇ FATMA UZUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAVAŞ KANBUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı, Halk Sağlığı, Meslek Hastalığı, Gürültü, İşitme Kaybı, Occupational Health, Public Health, Occupational Disease, Noise, Hearing Loss
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Araştırma için Ocak 2018'de İstanbul Gedik Üniversitesi Etik Kurulu'na ve İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi'ne başvurulmasını mütakiben çalışmaya başlanmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi'ne 08.07.2014-27.12.2017 tarihleri arasında İstanbul ve çevre illerden başvuran, farklı sektörlerde çalışmakta olan, E3-tanısı (Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği kapsamında işitme kaybı tanısı) alan ayakta gelen 212 hasta oluşturmaktadır. Bu hastaların, bilgi işlem kayıt, epikriz formları ve odyogram testleri incelenmiştir. Retrospektif bir araştırma formatında yürütülen çalışmada, bu kayıtlardan elde edilen cinsiyet, yaş, yaşanan yer, meslek grubu gibi demografik verilerin yanı sıra, sahip olunan kronik hastalıkların sayısı, tipi ve odyogramlardan elde edilen farklı frekans değerlerindeki işitme kayıp düzeyleri gibi verilerle ilgili, SPSS (Sosyal Bilimler İçin İstatistik Programı) programında dağılım grafikleri oluşturulmuştur. Elde edilen sonuçlar iş sağlığı, meslek hastalıkları yönünden tartışılarak öneriler getirilmiştir. Diğer yandan, Türkiye'deki mevcut, meslek hastalığı değerlendirme kriterlerinden bahsedilerek, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) istatistiklerinde verilen işitme kaybı tanılı hastaların sayılarının, bu değerlendirme şekli nedeniyle gerçekte mevcut rakamların kat be kat altında olduğu ortaya konulmuştur. Çalışma ile, ülkemizde meslek hastalıkları teşhis ve tanı kriterlerine farklı bir yorum getirilerek, meslek hastalıkları konusunda farkındalık ve bilinç düzeyinin arttırılması hedeflenmiştir. Ayrıca, tanımlama kriterlerinin değişmesiyle de ülke ekonomisine olacak katkılar göz önüne serilerek, çalışma ortamındaki fiziksel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan gürültüye bağlı işitme kayıplarının yanı sıra çalışanlarda farklı sağlık etkilenimlerinin de olabileceğine dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Approval for research was obtained from Istanbul Gedik University Ethics Committee (Date 10.04.2018 and no:2018/02) and the Istanbul Occupational Diseases Hospital (Date 08.03.2018 and no:98495240-929) for the purpose of examining patient records in the archive. The study's universe consists of 212 outpatients who applied to İstanbul Occupational Diseases Hospital between 08.07.2014 and 27.12.2017, Istanbul and the surrounding areas, working in different sectors and receiving E3 diagnosis (According to the Regulation on Determining the Working Force and Occupational Power Loss Loss Rate, hearing loss diagnosis).The records of these patients, epicrisis forms and audiogram tests were examined. In a retrospective research format, demographic data such as gender, age, place of residence, occupation group obtained from these records, as well as the number of chronic diseases, types of hearing loss in different Frequency values obtained from audiograms, were created as frequency graphics in the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) programme. The results were discussed in terms of occupational health and occupational diseases. On the other hand, mentioning the occupational disease assessment criteria current in Turkey, the numbers of patients diagnosed with hearing loss in the SSI (Social Security Administration) statistics were revealed to be substantially lower than the actual figures due to this evaluation method. The aim of the study is to raise awareness and awareness about occupational diseases by introducing a different interpretation to the diagnostic and diagnostic criteria of occupational diseases in our country. In addition, by changing the identification criteria, the contributions to the country's economy have been taken into consideration, and it has been pointed out that not only hearing loss due to noise due to the physical factors in the working environment but also different health effects may occur in employees.