Türkçe öğretmenlerinin ilköğretim Türkçe (6-8. sınıflar) öğretim programı'nda yer alan yazma yöntem ve tekniklerini uygulama durumları
The situations of application of writing methods and techniques of Turkish teachers in turkish education program (6th-8th grades)
  1. Tez No: 515703
  2. Yazar: SERKAN BİLGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAMIK KEMAL ŞAHBAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yazma, yazma eğitimi, yazma yöntem ve teknikleri, Türkçe öğretmenleri, Writing, writing education, writing method and techniques, Turkish Language Teachers
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmada farklı coğrafi bölgelerdeki resmi ve özel okullarda görev yapan Türkçe öğretmenlerinin İlköğretim Türkçe (6-8. Sınıflar) Öğretim Programı'nda yer alan yazma yöntem ve tekniklerini uygulama durumlarını ve yazma uygulamaları sırasında karşılaştıkları sorunları tespit etmek amaçlanmıştır. Bu araştırmada hem nicel hem de nitel veri toplama teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verilerinin toplanmasındaki örneklemini Türkiye'nin farklı coğrafi bölgelerindeki ortaokullarda görev yapan 146 Türkçe öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın nitel verilerinin toplanmasındaki örneklemini ise Ağrı'nın Doğubayazıt ve Hatay'ın Altınözü, Antakya ve Defne ilçelerindeki okullarda görev yapan 18 Türkçe öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın birinci aşamasında nicel araştırmalardan tarama yöntemi kullanılmıştır. Tarama yöntemi için nicel veri toplama tekniklerinden anket tekniği uygulanmıştır. Araştırmanın ikinci aşamasında ise nitel araştırmalardan durum çalışması uygulanmıştır. Durum çalışması için nitel veri toplama tekniklerinden gözlem tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın birinci aşamasından elde edilen nicel veriler SPSS 24.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Anket formuna bağlı olarak oluşturulan gözlem formundan elde edilen veriler ise içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Araştırmanın anket bulguları 23 sorudan (22 kapalı uçlu ve 1 açık uçlu) oluşan anketin her bir sorusu için tabloya dökülmüştür. Gözlem bulguları da gözlem formundan elde edilen verilerle 9 başlıkta toplanmıştır. Araştırmada ulaşılan sonuçlar şu şekildedir: Türkçe öğretmenleri yazma yöntem ve teknikleri konusunda yeterli düzeyde bilgiye sahiptir. Türkçe öğretmenleri yazma yöntem ve tekniklerini uygulamada genel olarak iyi durumdadır. Ancak bazen Türkçe öğretmenlerindeki yetersizlikler bazen de öğretmenler dışındaki nedenlerden dolayı yazma çalışmalarında istenen başarı düzeyine ulaşılamamaktadır. Bitişik eğik el yazısı, öğrencilerin yazmaya karşı isteksizliği, sınıf mevcutları, yazmaya ayrılan sürenin yetersizliği, öğrencilerin okuma alışkanlığına sahip olmaması öğretmenlerin yazma uygulamalarını olumsuz yönde etkilemektedir. Öğretmenler materyal kullanımında ve yazma uygulamalarındaki dönüt düzeltmelerde yeterli düzeyde değildir. Türkçe eğitimi alan mezunu olmayan öğretmenler alan mezunu öğretmenlere göre yazma uygulamalarında daha yetersizdir. Özel okullarda yazma uygulamalarına resmi okullardan daha az önem verilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to determine the situation at which Turkish teachers who work in different kinds of official and private schools can apply writing methods and techniques in Turkish lessons (6th-8th grades) in the curriculum and the problems they encounter during writing practice. In this research both qualitative and quantitative data collection techniques were used. The sample of the research in the collection of quantitative data is 146 Turkish teachers working in secondary schools in different geographic regions of Turkey. The sample of the research in the collection of qualitative data consists of 18 Turkish teachers working in the schools of Doğubayazit, district of Ağrı and Altınözü, Antakya and Defne districts of Hatay. In the first phase, survey technique was applied from the quantitative data collection techniques for the scanning survey. In the second phase of the study, case studies were carried out from qualitative research. Observation techniques from qualitative data collection techniques were used for Case Study. Quantitative data from the first phase of the study were analyzed using SPSS 24.0 program. The data obtained from the observation form based on the survey form were analyzed by means of content analysis. The results of the survey were included in the table for each question of the questionnaire consisting of 23 questions (22 close-ended and 1 open-ended). Observation findings were collected in 9 headings with the data obtained from the observation form. The results obtained in the research are as follows: Turkish teachers have sufficient knowledge of writing methods and techniques. Turkish teachers are generally at a moderate situation in practice in writing methods and techniques. Sometimes the inadequacies in Turkish teachers and sometimes for reasons other than teachers can not achieve the desired level of success in writing studies. Students 'reluctance to write, class availability, lack of time to write, lack of reading habits of the students negatively affects the teachers' writing practices. Teachers are not well-equipped to make changes in material use, feedback and correction in writing practices. Teachers who are not graduates of Turkish education are more deficient in writing applications than teachers who are graduates of Turkish education. Writing practices in private schools are less important than formal schools.