İlköğretim altıncı sınıf Türkçe dersi öğrenci çalışma kitabındaki etkinliklerin uygulanabilirliğinin öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi (Aksaray örneği)
The activities, which are in primary education turkish lesson student?s workbook of 6th grades, are evaluated applicability in accordance with Turkish teacher?s view an example of Aksaray
  1. Tez No: 261155
  2. Yazar: YILMAZ DOĞU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL AYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Etkinlik, Kazanım, Öğrenci çalışma kitabı
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 283
Özet
Bu çalışma, Türkçe Dersi Öğretim Programı'nda (6, 7, 8. Sınıflar) belirtilen kazanımlara erişilmesi amacıyla ilköğretim altıncı sınıf düzeyinde Türkçe dersi öğrenci çalışma kitabında hazır olarak verilen etkinliklerin uygulanabilirliğini Türkçe öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda değerlendirmek için yapılmıştır.Etkinlikler, öğrenilenlerin kalıcılığının sağlanmasında ve pekiştirilmesinde kullanılmaktadır. Türkçe dersinin programda belirtilen kazanımlarına ulaşılması için etkinliklerin amaçlarına uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.Türkçe dersinin temel dil becerilerinin kazandırılmasında öğrencilerin etkin olması ve uygulama yapılması çok önemlidir. Öğrenci çalışma kitaplarına uygulama amaçlı konacak etkinliklerin belirlenmesinde Türkçe öğretmenlerinin görüşlerinin alınması, bu etkinliklerin amaca uygun tasarlanmasında ve uygulanabilmesinde yardımcı olacaktır.Bu çalışmanın sonucunda Türkçe öğretmenlerinin öğrenci çalışma kitabındaki etkinliklerin özellikleri hakkında daha çok kararsız kaldıkları saptanmıştır. Bu durum, Türkçe öğretmenlerinin çalışma kitabında verilen etkinlikleri yeterince incelemedikleri ve etkinliklerin taşıdıkları, taşımaları gereken özellikler hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları ve etkinliklerle ilgili kesin görüşler belirtemedikleri gerçeğini ortaya çıkarmıştır. Bu da etkinliklerin uygulanmasında ve etkinliklerden gereken verimin alınmasında sorunların olduğunu göstermektedir.Öğrenme etkinliklerinde önemli olan tasarım ve etkinliğin oluşturulma amacını iyi gerçekleştirmesidir. Bunun yanında Türkçe öğretmenlerinin çalışma kitabına konan etkinliklerin özelliklerini olumlu bulmaları da çok önemlidir. Araştırma, etkinliklerin bazılarıyla ilgili sorunların olduğu ve bazılarının olumlu bulunduğu sonucunu ortaya çıkarmıştır. Metin türlerine ait verilen etkinliklerin tasarlanmasında, uygulanmasında ve özelliklerinde diğer dil becerileriyle ilgili verilen etkinliklere göre daha çok sorunun olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The activities which are given, for reaching determined acqusition in 6th grades? student?s workbook. The determined acqusition exist in Instruction Programme of Turkish lesson (6th, 7 th, 8th Grades). This study is made for applicability of activities, in accordance with Turkish teachers? view to evaluate them.Activities are used for providing the stiffen and stability of the learned by students. The aim of the activities should be done appropriately in order to reach the determined acqusition of the Turkish lesson.Practise and students are active in order to gain basic language skills in Turkish lessons are crucial. Turkish teachers? view should be shared in order to help the activities which sholud apply and plan appropriately to reach aim.As a result of this research, Turkish teachers are vaciliated about the pecularitiy of activities which exist in student?s workbook, are fixed. This situation is shown the Turkish teachers don?t analyise activities sufficiently and they don?t have enough information about activities which have qualifications or not. The turkish teachers doesn?t have adequate knowledge and they don?t express absolute view about activities.This importance of learning activities is to know plan and the aim of activities why it was existed. Besides this, The Turkish teacher should find the positive side of pecularity of activities. This situation is very crucial. This survey, discovers the activities which have problems and some activities are found positive. It is seen that the activities which are given concerning kinds of text, are planned, applied and espicially pecularities are more problem than activities which are about other language skills.Word Keys: Activitiy, Acquisition, Student?s Workbook.