Akut romatizmal ateş ön tanısı ile başvuran hastaların nihai tanıları ve akut romatizmal ateş tanısı alan hastaların klinik,laboratuvar ve epidemiyolojik özellikleri
Clinical, laboratory and epidemiological characteristics of patients with acute rheumatic fever and ultimate diagnosis of acute rheumatic fever
- Tez No: 515987
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER AKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut romatizmal ateş, kardit, artrit, rekürrens
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Hastanemiz Çocuk Kardiyoloji Polikliniğine 2012-2017 yılları arasında başvuran akut romatizmal ateş ön tanılı hastaların epidemiyolojik özellikleri, risk faktörleri, tanı kriterleri, tedavi şekilleri, komplikasyon durumları, rekürrens durumu, klinik ve laboratuvar özellikleri değerlendirilecektir. Tanıya gitmekte kullanılan majör ve minör kriterler değerlendirilecektir. Bu şekilde erken tanı ve tedavi ile çocuk morbidite ve mortalitesinin azaltılması amaçlanmıştır. Ayrıca akut romatizmal ateş ön tanısı ile bölümümüze danışılan hastaların nihai tanıları irdelenerek; akut romatizmal ateş benzeri semptom ile başvurabilecek hastalıklar konusundaki bilinç düzeyinin yükseltilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Pediatrik Kardiyoloji Polikliniği'nde, Ocak 2012-Aralık 2017 tarihleri arasında akut romatizmal ateş ön tanısıyla başvurup akut romatizmal ateş tanısı alan 166 hasta ve akut romatizmal ateş tanısı almayan 51 hastanın verileri retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Akut romatizmal ateş tanılı hastaların ilk başvuru yaşları 5-18 yaş arasındadır (ortalama 12.08±2.72 yıl). Akut romatizmal ateş ön tanısı ile gelip akut romatizmal ateş tanısı almayan hastaların yaşları 3-17 yaş arasındadır (ortalama 11.02±3.76 yıl). Çalışmamıza alınan 166 akut romatizmal ateş hastasının %51.2'si erkek, %48.8'i kızdı. Akut romatizmal ateş olmayan 51 hastanın ise %49'u erkek, %51'i kızdı. Akut romatizmal ateş hastalarının yaşadığı yerler değerlendirildiğinde; %53 hasta il merkezlerinde, %37.3 hasta ilçe merkezlerinde, %9.6 hasta ise köyde yaşamaktaydı. Akut romatizmal ateş atağıyla başvuran hastaların çoğunluğu aralık (% 15.6), ocak (%13.8) ve şubat (% 13.2) aylarında gelmiştir. Akut romatizmal ateş hastalarının geldiği şehirlere bakıldığında; %43.4'ü Diyarbakır'dan, %56.6'sı Güneydoğu Anadolu bölgesinin diğer şehirlerinden başvurmuşlardır. Akut romatizmal ateş hastalarının başvuru şikayetleri incelendiğinde; en sık başvuru şikayetinin % 50.6 ile izole eklem ağrısı ve/veya şişliği olduğu görüldü. Akut romatizmal ateş hastalarının %91.5 ilk tanı iken, geriye kalan %8.5 hasta akut romatizmal ateş rekürrensiydi. Akut romatizmal ateş tanılı hastalarımızda % 94.6'sında kardit, % 76.5'inde artrit (% 54.2'inde poliartrit, % 10.2'sinde monoartrit, % 67.5'inde poliartralji), % 4.2'sinde sydenham koresi, % 1,8'inde eritema marginatum ve % 0.6'sında subkutan nodül saptanmıştır. Minör kriterlerden akut faz reaktanları pozitifliği % 65, ateş % 30.7, elektrokardiyografi de PR mesafesinde uzama % 36.7, monoartralji ise % 0 olarak görülmüştür. Çalışmadaki akut romatizmal ateş hastalarının %25.3'inde başvuru esnasında bir majör kriter, %72.3'inde iki majör kriter, %1.8'inde üç majör kriter, %0.6'ında dört majör kriter olduğu görülmüştür. Hastaların ilk ekokardiyografileri göz önüne alındığında; % 91.6 oranında mitral yetmezlik, %45.8 oranında aort yetmezlik saptandı. Kardit şiddetiyle yaş, cinsiyet, geliş yeri ve akut faz reaktanları arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamız; akut romatizmal ateş ön tanısıyla başvuran hastaların benzer şikayet ve bulgularla giden birçok hastalık ile ayırıcı tanı yapılması gerektiğini göstermiştir. Akut romatizmal ateş tanısı alan hastalarda en sık majör bulgu olarak kardit saptanmıştır. En sık minör bulgu olarak akut faz reaktanı pozitifliği tespit edilmiştir. Kapak tutulum sıklığına bakıldığında en sık tutulan mitral kapak olup, onu aortik kapak tutulumu takip etmekteydi. Majör kriter kombinasyonlarına bakıldığında en sık kardit-artrit kombinasyonu görülmüştür. Rekürrens hastalarımızda ALT yüksekliği, monoartrit sıklığı ve kapak tutulum şiddetinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca; hastalarımızda tedavi sonrası kapak yetmezliklerindeki düzelme miktarı düşük olarak görülmüştür. Amerikan Kalp Akademisi'nin 2015'te revize ettiği Jones kriterlerinde monoartrit majör kriter olarak kabul edilmiştir. Çalışmamızda majör kriter olarak kabul edilen monoartrit (% 10.2) olarak tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Objective: The epidemiological characteristics, risk factors, diagnostic criteria, treatment modalities, complication status, recurrence status, clinical and laboratory characteristic of ARF patiens who were referred to our hospital Pediatric Cardiology Department between 2012-2017 will retrospectively evalauted. The major and minor criteria used in diagnosis will be determined. In this way, it is aimed to reduce the morbidity and mortality of children with early diagnosis and treatment. By the evalatuation of final diagnosis of patients who admitted with pre-diagnosed with ARF; it is aimed to raise the level of consciousness about diseases associate with ARF-like symptoms. Materials and Methods: We retrospectively reviewed the data of 166 patients who received an acute rheumatic fever diagnosis and 51 patients who did not have acute rheumatic fever diagnosis that admitted with pre-diagnosed with ARFbetween January 2012 and December 2017 in the Department of Pediatric Cardiology of Dicle University Medical Faculty Hospital. Findings/Results: Patients diagnosed with ARF are between the ages of 5 and 18 (mean 12.08±2.72).Patients who come with pre-diagnose as ARF and do not have ARF diagnosis are between the ages of 3 and 17 (mean 11.02±3.76). 51.2% were male and 48.8% were female between 166 ARF patients who participated in the study. Of the 51 non-ARF patients, 49% were male and 51% were female. When the places where ARF patients live are evaluated, 53% of the patients were living in the provincial centers, 37.3% were in the district centers and 9.6% were living in the villages. The majority of patients who have applied with ARF attack have come in December (15,6 %), January (13,8 %) and February (13,2 %). When you look at the cities where ARF patients come from; 42.8% patients were from Diyarbakır and 57.2% of patients were from other cities of Southeastern region of Turkey. It was seen that the most common complaint was isolated joint pain and / or swelling with 50.6% in ARF patients. 91.5% of the ARF patients were the first diagnosis, while the remaining 8.5% were recurrency of ARF. In our ARF patients, 94.6% had carditis, 76.5% had arthritis (54.2% polyarthritis, 10.2% monoarthritis, 67.5% polyarthritis), 4.2% had korea, 1.8% had eritema marginatum and 0.6% had subcutaneous nodule. As minor criteria of ARF, 65% had AFR positivity, 30.7% had fever, 36.7 had PR elavation and 0% had monoarthralis. 25.3% of ARF patients in our study were found to have a major criteria at the time of admission, 72.3% two major criteria, 1.8% three major criteria, and 0.6% four major criteria. When the first echocardiographies of the patients are taken into consideration; 91.6% had mitral insufficiency, and 45.8% aortic insufficiency respectively. There was no significant relationship between carditis severity,age, gender, place of arrival, and acute phase reactants. Conclusion: Our study has shown that patients with anacute rheumuatic fever pre-diagnosis need to undergo differential diagnosis with many diseaseswhich have similar complaints and findings. Carditis was the most common major finding in acute rheumatic fever patients.Acute phase reactant positivity was found as the most frequent minor finding. Regarding the incidence of valve involvement, the most frequently involved mitral valve was followed by aortic valve. Within the major criteria coexisting, carditis-arthritis combination was most common. Elevation of ALT, frequency of monoarthritis, and severity of valve involvement were found to be high in patients who has recurrency. Furthermore, the number of improvement in valve deficiencies after treatment was seen to be low in our patients. Monoarthritis was considered the major finding for the Jones criteria which revised by the American Heart Academy in 2015.In our study, monoarthritis (10.2%) was accepted as a major criteria. Key Keyword: Acute rheumatic fever (ARF), carditis, arthritis, recurrence