Üniversite öğrencilerinde premenstrual sendrom görülme sıklığı ve etkileyen faktörler
Frequency of premenstrual syndrome in the university students and factors affecting
- Tez No: 515988
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZAN KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ebe, Ebelik, HemĢirelik, Premenstrüel sendrom, PMS, Premenstruel sendrom risk faktörleri, PMS görülme sıklığı, Midwife, Nursing, Premenstrual Syndrome, PMS, Premenstrual sydrom risk factors, PMS frequency
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Üniversite Öğrencilerinde Premenstrüel Sendrom Görülme Sıklığı ve Etkileyen Faktörler Bu çalıĢma üniversite öğrencilerinde premenstrüel sendrom (PMS) görülme sıklığı ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla, 01 Mayıs 2016- 01 Mayıs 2017 tarihleri arasında Karabük Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda gerçekleĢtirilmiĢtir. Tanımlayıcı analitik tipte yapılan araĢtırmanın evrenini Karabük Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek yüksekokulun'nda okuyan 3421 kız öğrenci oluĢturmaktadır. AraĢtırmanın örneklemini çalıĢmaya katılmaya gönüllü, düzenli adet gören ve son 1 yıl içinde hormon tedavisi almayan öğrenciler oluĢturmuĢtur. Örneklem büyüklüğü evren sayısı bilinen Basit Rastgele Örneklem formülünden yararlanılarak 1250 olarak bulunmuĢtur. Etik kurul ve kurum onayı alındıktan sonra araĢtırmacı tarafından oluĢturulan sosyo-demografik veriler, adet özellikleri ve PMS görülmesini etkileyen faktörlere iliĢkin bilgiler içeren veri toplama formu ve Gençdoğan (2006) tarafından geliĢtirilen ―Premenstruel Sendrom Ölçeği‖ kullanılarak toplanmıĢtır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik dağılımları, aritmetik ortalama, Student t testi, Mann Whitney U ve korelasyon analizleri kullanılmıĢtır. AraĢtırmada öğrencilerde PMS görülme sıklığı %34,2 olarak bulunmuĢtur. Öğrencilerin PMS ölçeğinden ortalama 117,18±35,04 puan aldığı ve PMS ölçeğinden alınan puanlar ile; sigara içenlerde (t=3,53 p=0,001), vaginal akıntı yaĢayanlarda (t=4.71 p=001), obesite varlığında (f=2,63, p=0,049), adet sırasında ağrı kesici kullananlarda (f=12,12, p=0,001), beslenme özelliklerine göre sebze tüketmeyenlerde (f=3,116 p=0,045), meyve tüketmeyenlerde (f=3,470 p=0,031), Fastfood tüketenlerde (f=3,327 p=0,036) ve agresif ve saldırgan kiĢilik özelliğine sahip olduğunu düĢünenlerde PMS ölçeğinden alınan puanlar istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiĢtir. Bu sonuçlar ebelerin üzerinde durması gereken önemli bir kadın sağlığı sorunu olan PMS'nin önemli risk faktörlerinin BKĠ'nin yüksek olması, sigara kullanımı, vaginal akıntı varlığı ve beslenme gibi eğitim ve danıĢmanlıkla değiĢtirilebilecek değiĢkenler olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Frequency of Premenstrual Syndrome in the University Students and Factors Affecting This study was conducted to determine the frequency of premenstrual syndrome (PMS) in university students and to determine the factors affecting the premenstrual syndrome between the dates of 01 May 2016-01 May 2017 in Karabük University School of Health and Health Services School.The universe of the research conducted in the descriptive analytical type is composed of 3421 female students studying at the Karabük University School of Health and Health Services School. The study of this sample conducted, students who voluntarily participated in, who regularly menstruation also who not took hormonite treatment within the last 1 year. The sample size was found to be 1250 using the Simple Random Sampling formula known as the number of universes. Socio-demographic datas created by reasearcher after approvel from ethics commitee and instution , data collection form regarding menstruation attributes and PMS frequency also Premenstrual Syndrome Scale is used whcih developed by Gençdoğan 2006. The evaluation of the data, percentage distributions, arithmetic mean, Student t test, Mann Whitney U and correlation analyzes were used. The frequency of PMS in students is found as 34.2%. The mean scores of the students were found to be 117.18 ± 35.04 points on the PMS scale and the scores obtained on the PMS scale; in the smokers (t = 3,53 p = 0,001), vaginal discharge (t = 4.71 p = , p = 0.001), those who did not consume vegetables (f = 3,116 p = 0,045), those who did not consume fruits (f = 3,470 p = 0,031), those who consumed fastfood (f = 3,327 p = 0,036) and those who thought that they had offensive and aggressive personality characteristics PMS scale scores showed statistically significant differences. These results shows that the women's health problem of PMS which Midwives should take this matter seriously, big risk factors of PMS which are high body-mass index, smoking, vaginal discharge and feeding shows that these factors can be treated with education and consultancy.