Modification of catalytic subunit of dna polymerase gamma by CRISPR/CAS9 genome editing technology
Dna polimeraz gama katalitik alt ünitesi gen bölgesinin CRISPR/CAS9 genom düzenleme teknolojisi ile modifikasyonu
- Tez No: 515990
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM MÜFTÜOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Genetik, Biotechnology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: BER, CRISPR/Cas9 teknolojisi, kanser, pol, sentetik letalite, Base excision repair, cancer, CRISPR/Cas9 technology, pol, synthetic lethality
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
DNA polymerase g (polg) ve MLH1 arasındaki sentetik lethal ilişki, MLH1 mutasyonuna sahip/hasarlı kanser hücrelerinin polg'nın küçük molekül inhibitörleri ile seçici olarak öldürülmesini sağlayabileceği için önemli bir yaklaşımdır. Polg mitokondriyel baz eksizyon tamir (BER) yolağında, tümör baskılayıcı protein MLH1 ise yanlış eşleme tamir (MMR) yolağında görev almaktadır. MMR, DNA replikasyonu sırasındaki tamir fonksiyonun yanı sıra temel tamir yolağı BER olan oksidatif DNA hasarının da tamirin de görev almaktadır. Seçici kanser tedavisi için polg inhibisyonu önemli bir hedeftir. Polg inhibitörleri aracılığıyla oluşan kanser hücrelerinin ölümlerinin diğer hücresel faaliyetleri etkilemeden sadece polg'nın hücredeki fonksiyonuna bağlı olarak mı gerçekleştiğini belirlemek için polg proteini susturulmuş hücrelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle, bu çalışma kapsamında MLH1 geni mutasyonu taşıyan (HCT116) ve mutasyona uğramamış MLH1 geni taşıyan (HCT116_Chr3) hücre hatlarında CRISPR/Cas9 genom düzenleme teknolojisi kullanılarak inhibe edilmiş/mutasyona uğratılmış polg proteini elde edilmesi amaçlanmıştır. Polg geninin susturulmasında, polg proteinin enzimatik aktiviteye sahip olan katalitik alt ünitesinin birinci ekzonu hedeflenmiştir. Polg proteininde CRISPR/Cas9 teknoloji kullanılarak erken stop kodonu yaratılarak gen susturulmuştur. Sonuç olarak, tekli hücre kolonilerinin üçünde polg geni susturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The synthetic lethality between DNA polymerase g (polg) and MLH1 is an important approach to kill MLH1 mutated/deficient cancer cells selectively through the small molecule inhibitors of polg. Polg involves in mitochondrial base excision repair (BER) and tumor suppressor protein MLH1 plays a role in mismatch repair (MMR). Besides its repair function during DNA replication, MMR also involves in the repair of oxidative DNA damage where the major repair pathway is BER. The polg inhibition is a powerful target for the selective cancer treatment. To determine if polg inhibitors-mediated tumor or cancer cell death is only through the cellular function of polg without affecting other cellular processes, polg knockdown cells are needed. Therefore, the aim of this study was to create inhibited/mutated polg protein in MLH1 deficient HCT116 colon cancer and MLH1 proficient HCT116_Chr3 cell lines by using CRISPR/Cas9 gene editing technology for polg. The first exon of the catalytic subunit of polg was targeted for the polg gene silencing, because it has all the enzymatic activities. A frame-shift mutation was created on polg gene by CRISPR/Cas9 technology which caused to the premature stop codon and then polg gene silencing. Consequently, three of the single cell colonies were identified as polg knockdown cells.