İşverenin yönetim hakkı çerçevesinde itiraz edilebilir iş kavramı
Objectionable work concept of the employer's right tomanagement
- Tez No: 516059
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİYAMİ ALP LİMONCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: hukuk, yönetim, hak, itiraz, edilebilir, iş vs, Work, Law, Right, Management, Objectionable, Etc
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu çalışmanın konusu, Türk İş Hukuku'nun kaynaklarının belirlenmesi, bu kaynaklarda son sırada yer alan yönetim hakkının hukukumuzdaki yeri ve öneminin ifade edilmesi ve bu hakkın sınırlarının ne olduğunun ortaya koyulması ile işverenin yönetim hakkı sayesinde elde ettiği talimat verme hakkına uymamanın doğuracağı sonuçların belirlenmesidir. Bunun yanında, işçinin işverenin göstereceği bir işi, dini, siyasi ve vicdani görüşlerine uymaması nedeniyle reddetme hakkının olup olmadığının ve karşılaştırmalı hukukta itiraz edilebilir iş kavramının(vicdani ret) ne olduğunun belirlenmesi ve Türk İş Hukukunda itiraz edilebilir iş kavramının nasıl tanımlanması gerektiği belirlemek, işçinin işverenin gösterdiği işi reddetmesinin sınırları çerçevesinde itiraz edilebilir iş kavramının uygulanma kriterleri ile işçinin işverenin gösterdiği işi reddetmesinin sınırları çizmek ve son olarak işçinin işverenin gösterdiği işi reddetmesi karşısında işverenin kullanabileceği hakların neler olduğunun ifade edilmesidir. Çalışmanın amacı, işçinin işveren tarafından gösterilen bir işi, dini, siyasi ve vicdani nedenlerle reddetme hakkının olup olmadığı ve uygulanma şartları ile itiraz edilebilir iş kavramının Türk İş Hukukunda nasıl tanımlanması gerektiğinin belirlenmesidir. Çalışmanın birinci bölümünde, Türk İş Hukukunun kaynaklarının ne olduğu ve bu kaynaklar arasında son sırayı alan, bu kaynaklarının düzenlemediği bir konuda boş kalan alanları dolduran işverenin yönetim hakkının tanımlanmasından sonra bu hakkın derinlemesine ve tüm ayrıntılarıyla incelendiği ikinci bölümde özellikle işverenin yönetim hakkı ve sınırları, işverenin hakları ile uygulanma biçimleri ile birlikte ortaya koyulmuştur. Çalışmamızın son bölümünü oluşturan ve tez çalışmasının ana amacını oluşturan itiraz edilebilir iş kavramı ile bu kavramın tanımı, uygulanma kriterleri ile sınırlarının belirlenmesi ve işverenin bu hak karşısında kullanabileceği hakların, iş hukukunun kaynakları ve işverenin yönetim hakkı ile olan ilişkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The theme of this study is to determine the sources of Turkish Labor Law, to express the position and the significance of the management right which is the last place in these sources and to determine the limits of this right and the consequences of not complying with the right of the employer to give the instruction given by the right of management. In addition to this, the theme of this study is to determine of whether a employee has the right to refuse a job due to his or her employer's failure to comply with his religious, political and conscientious views and how the concept of objectionable work (conscientious objection) must be described in comparative law and the employee's refusal of the work indicated by the employer with the criteria for the application of the contradictory business concept within the boundaries of the employee's rejection of the work shown by the employer and finally, to express what the laws employer can use in the face of employee's rejection of the work shown by the employer. The aim of this study is determination of whether a employee has the right to refuse a job due to his or her employer's failure to comply with his religious, political and conscientious views and how the concept of objectionable work (conscientious objection) must be described in comparative law. In the first part of the study, what the source of Turkish Labor Law, the last ones among these sources and definition of the right of management of the employer who has filled vacancies in a matter not regulated by these resources; in the second part in which these rights are examined in depth and in full detail, especially employer's management rights and boundaries are put forward with employer's right and forms of application; objectionable work concept, which is the last part and the main aim of the study and the definition of this concept, determiation of boundaries with application criteria and employer' s rights to use against this right and sources of labor law and the relationship of the employer's management right are examined.