Profesyonel futbolcu sözleşmesi
Professional footballer's contract
- Tez No: 516060
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Spor, Law, Sports
- Anahtar Kelimeler: Profesyonel futbolcu sözleşmesi, sözleşme hukuku, sözleşme özgürlüğü, lex sportiva, hukuk ve futbol, sui generis sözleşmeler, Professional footballer's contract, contract law, freedom of contract, lex sportiva, law and football, sui generis contracts
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Profesyonel futbol, birçok farklı hukuki ilişkinin yer aldığı spor dallarından biridir. Profesyonel futbolcular bu sihirli dünyaya spor kulüpleriyle imzaladıkları sözleşmeler aracılığıyla adım atmaktadırlar. Bu sözleşmenin tipi ve içerdiği edimlerle ilgili çeşitli görüşler mevcuttur. Bu görüşlerin büyük çoğunluğu futbolun en nihayetinde sadece bir oyun olduğunu dikkate almamaktadır. Tezde, profesyonel futbolcu sözleşmesi, bu tip bir sözleşme ilişkisindeki gerçek hareketlerin görülebilmesini mümkün kılan geniş bir bakış açısıyla incelenmektedir. Bir oyun oynamanın spor kulübünün işini görme olmadığı, futbolcunun borcunun bir futbol takımının parçası olma diye tanımlanabileceği savunulmaktadır. Spor kulübünün borcu ise futbolcuya futbol için uygun bir ortam sağlama ve para ödemedir. Her profesyonel etkinlik çalışma olarak tanımlanamaz. İnsanlar profesyonel olarak oyun oynayabilirler veya bir sanatı icra edebilirler. Para kazanma unsuru, bunu bir kişinin işini görme olarak tanımlamak için yeterli değildir. Sonuç olarak, profesyonel futbolcu sözleşmesinin bir iş sözleşmesi değil kendi adıyla anılan sui generis, isimsiz sözleşme olduğu savunulmaktadır. Analiz, iç hukuk sınırları içinde kalmaktadır ancak FIFA, UEFA ve CAS gibi futbol dünyasında etkili kuruluşlar hakkında bazı açıklamaları barındırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Professional football is one of the branches of sports that many different legal relationships take place in. Professional football players enter into this magical world by signing contracts with sports clubs. There has been some various opinions about type of this contract and acts it includes. Most of these opinions do not take care that football is just a game. In this thesis, professional footballer's contract is analyzed with a wide view that makes possible to see the real actions in this type of contractual relationship. It is defended that playing a game is not working for a sports club and footballer's obligation can be simplyfied as a being a part of a football team. Sports club's obligations are providing the footballer an environment that is proper to play football and paying money. Every professional activity can't be simplyfied as a work. People may professionally play a game or perform an art. The fact of earning money is not sufficient to consider it an act of working for any person. As a result, it is stated that professional footballer's contract should not seen as a contract of labor but a contractus innominati, sui generis contract which is called as its own name. Analysis stays in domestic law but there are some instructions about institutions that are efficient in football world like FIFA, UEFA and CAS.