Karışık piridin türevli metal halojen kompleksleriyle modifiye edilmiş antibakteriyel mikro/nanoliflerin elektroeğirme yöntemiyle eldesi
Producing antibacterial micro/nano-fibers modified with mixed pyridine metal halogene complexes via electrospinning
- Tez No: 516147
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH MEHMET EMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Chemistry, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Antibakteriyel lif, elektroeğirme, piridin kompleksleri, Antibacterial mikro/nanofibers, electrospinning, pyridine of the complexes
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Nozokomiyal enfeksiyonlarında en sık karşılaşılan, hastane mikrobu olarak da bilinen organizmalardan olan çoklu antibiyotik dirençli Escherichia coli ve Staphylococcus a-ureus bakteriyemisidir. Özellikle de metisilin dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) nedenli enfeksiyonlar dünya çapında hem mortalite hem de morbidite açısından genel bir sorun olmanın yanı sıra milyarlarca dolar maddi kayba da neden olmaktadır. MRSA bakteriyemisiyle etkin şekilde savaşmak için uygun antibiyotik seçimi ve önleme stratejileri kullanılmalıdır. MRSA tabanlı enfeksiyonların önlenmesi amacı ile kişiler kullandıkları eşyaların ve kıyafetlerinin hijyenik olmalarına giderek daha fazla özen göstermeye başlamış ve bunun sonucunda da antibakteriyel tekstillerin geliştirilmesi önem kazanmıştır. Bu çalışmada, [ML2Cl2] (L: 2-amino-6-metil piridin, 3,4-dimetil piridin, 2-amino-5-kloro piridin; M: Ni (II), Cu (II), Co (II)) genel formülü ile verilen kompleksler sentezlenmiş ve yapıları FT-IR, 1H-NMR ve 13C-NMR teknikleri kullanılarak aydınlatılmıştır. Hazırlanan kompleksler, biyo-uyumlu ve biyobozunabilir polimer olan selüloz asetat (CA)'la fonksiyonelleştirilmiş ve elektroeğirme tekniği kullanılarak mikro/nano-lifler elde edilmiştir. Elde edilen mikro/nanoliflerin karakterizasyonu FT-IR tekniği ile morfolojik incelemesi ve fiber çapları FE-SEM görüntülerinden tayin edilmiş ve liflerin termal özellikleri ise TG ve DSC teknikleri ile incelenmiştir. Antibakteriyel çalışmalar, genişlemiş spektrumlu beta laktamaz üreten E.coli ve Metisilin Dirençli S.aureus, bakterilerine karşı, disk-difüzyon yöntemi (CLSI-2012a), broth mikrodilüsyon (CLSI-2012b) ve Kumaşların Antibakteriyel Aktivite belirleme test metotu (JIS L 1902:2002) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda sentezlenen komplekslerin ve liflerin GSBL E.coli ve MRSA bakterilerine karşı antibakteriyel aktiviteye sahip olduğu belirlenmiştir. Özellikle [NiCl2(L3)2] ve [CoCl2(L3)2] komplekslerini içeren liflerin yüksek aktivite gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Bacteria usually develop resistance against many antibiotics. The majör reason of nosocomial infections caused by organisms, which are also known as hospital microbe, is Staphylococcus Aureus bacteremia. Infections caused especially by Methyciline Resistant Staphylococcus aureus (MRSA) is a worldwide problem causing mortality and morbidity as well as is a reason for financial loss. Choosing the appropriate antibitoics and adopting preventive strategies against MRSA bacteremia is of great importance. In order to prevent MRSA based infections people have started to care much more about their clothes and belongigs. Hence, developing antibacterial textiles have gained importance. In this study, complexes represented with the general formula [ML2Cl2] (L: 2-amino-6-methyl pyridine, 3,4-dimethyl pyridine, 2-amino-5-chloro pyridine; M: Ni (II), Cu (II), Co (II)) were synthesized and their structures werre illucidated via FT-IR, 1H-NMR and 13C-NMR techniques. Thus prepared complexes were functionalized with cellulose acetate (CA), which is a biocompatible and biodegradable polymer and their micro/nanofibers were obtained via electrospinning technique. The micro/nano-fibers were characterized via FT-IR technique and FE-SEM images were used to investigate their morphologies and determine fiber diameter and thermal properties of the fibers were investigated via TG and DSC techniques. Antibacterial studies were carried out with bacteria E.coli and MRSA by usng modified disc-diffusion method (CLSI- M02-A11). In order to evaluate the antibacterial activity, diameter of the inhibition zones obtained with the disks prepared by impregnating with Gentamicine were compared with those obtained by impregnating with the synthesized complexes. It was observed that the inhibition zone diameters obtained with the complexes were found to be smaller than that obtained with Gentamicine.