Antep fıstığı bitkisinden (Pistacia vera L.) lipaz enzimi saflaştırılması ve kinetik özelliklerinin incelenmesi
Purification and invesigation of kinetic properties of lipase enzyme from turpentine (Pistacia vera L.)
- Tez No: 516170
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE GİDİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Antep fıstığı, lipaz enzimi, deterjan endüstrisi, kinetik özellikler, karakterizasyon, Antep peanut (Pistacia vera), lipase enzyme, detergent industry, kinetic properties, characterization
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Hücresel yapılar için önemli metabolik görevleri olan enzimler çeşitli amaçlarla kullanılmak üzere gündelik ve ekonomik hayata girmiştir. Son yıllarda lipazlar ile katı ve sıvı yağların enzimatik modifikasyonu giderek önem kazanmıştır. Endüstrinin hemen her alanında kullanılan lipazlar genellikle mikroorganizma ve son zamanlarda da yağlı bitki tohumlarından elde edilmektedir. Kolay bulunabilmeleri, katalitik aktivitelerinin çok yüksek olmaları, istenmeyen yan ürün oluşturmamaları gibi avantajları bulunan bitkisel kaynaklı lipazlar gıda, deterjan ve ilaç endüstrilerinde kullanılabilmektedir. Yağların hidrolizlenme yeteneklerinden dolayı lipazlar evlerde deterjan ürünlerinde temizleme etkilerini arttırabilmek amacı ile katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada bol yağlı bir bitki tohumu olan Antep fıstığı tercih edilmiş ve saflaştrıma işlemleri sonucunda enzim aktiviteleri belirlenmiştir. Yağsızlaştırma işlemi sonucunda aktivite 5 ml NaOH olarak ölçülmüştür. Amonyum sülfat çöktürmesi işleminden sonra ise aktivite ölçümü 8ml NaOH'a kadar arttığı görülmüştür. Kinetik özellikleri belirlenen Antep fıstığı bitki tohumu lipazının stabil ve optimum sıcaklık ve ph değerleri tespit edilip deterjan endüstrisinde kullanılan diğer lipaz enzimleri kinetik özellikleri ile karşılaştırılıp yorumlanmıştır. Antep fıstığı lipaz enzimi kinetik özelliklerinin deterjan endüstrisinde kullanımı uygun bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Enzymes with important metabolic functions for cellular structures have entered into everyday and economical life for various purposes. In recent years, the enzymatic modification of lipases and fats and oils has become increasingly important. Lipases used in almost every field of industry are usually obtained from microorganism and recently from oil seeds. Plant-derived lipases can be used in food, detergent and pharmaceutical industries, with advantages such as their easy availability, their high catalytic activity and their inability to form unwanted by-products. Due to the hydrolytic ability of oils, lipases are used as additives with the purpose of increasing cleaning effects in detergent products in households. . In this study, Antep peanut, which is an abundant fatty plant seed, was preferred and enzyme activities were determined as a result of the purification process. As a result of the degreasing process, the activity was measured as 5 ml NaOH. After the ammonium sulfate precipitation, the activity measurement was found to increase up to 8 ml NaOH. The stability and optimum temperature and pH values of Antep peanut plant seed lipase with determined kinetic properties were determined and compared with the kinetic properties of other lipase enzymes used in the detergent industry. The use of antep peanut lipase enzyme kinetics in the detergent industry has been found suitable.