Tüketim kültürü ve sosyal medya bağlamında Türkiye'de televizyon dizileri
Consumption culture and social media in Turkey context tv series
  1. Tez No: 516242
  2. Yazar: VASFİYE SİBEL AVCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA ŞAKI AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim, Sosyal Medya, Televizyon Dizileri, Consumption, Social Media, Television Series
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Günümüzde insanlar arasında internet üzerinden haberleşmek ve sosyal medya kullanmak çok popülerdir. Sosyal medya insanlara çift yönlü bir iletişim olanağı sağlamaktadır. Bu karşılıklı etkileşim olanağı hem firmaların hem de bilgilerin kullanımı açısından çeşitli avantajlar sağlamaktadır. Tüketim, mal ve hizmetlerin; insanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanılmalarıdır. Diğer yandan tüketim kavramı, günümüzde kimlik ve statüleri ile ilgili bir hāle gelmiştir. Örneğin, kişilerin kim olmak istedikleri ya da etraflarındaki kişiler tarafından nasıl algılanmak istedikleri tüketim kültürünü etkilemektedir. Özellikle dizi izleyerek vakit geçiren insanlar için kullanılan kostümlerde tüketim kültürüne etki etmektedir. Makalenin temeline bakıldığında tüketim kültürü ve sosyal medya bağlamında televizyon dizileri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Bu iki güçlü kavram bir araya geldiğinde aralarında nasıl bir etkileşim olduğu merak konusudur. Bu bağlamda Instagramda yer alan dizi profillerinde oyuncuların giydikleri kostümler ve aksesuarların tüketimi etkileyip etkilemediği ele alınmıştır. Çalışmanın sonunda elde edilen bulgularda, sosyal medyanın tüketim kültürünü etkilediği, insanların dizilerin sosyal medya profillerinde oyuncuların giydiği kostümlerin ve aksesuarların kendilerin bir beğeni oluşturduğu ve tüketime teşvik ettiği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Communication is the transfer of feelings, thoughts and information among the people to the other persons in various ways. Today, it is very popular among people to communicate over the internet and use social media. Social media provides people with a two-way communication. This opportunity both people and companies are enjoying. Consumption, goods and services; to meet people's needs. The concept of consumption now leads to the concern with people's identity statues. Particularly in costumes used for people who spend time watching the series, consumption affects the cultures. When we look at the basis of article, the relations between television series in the context of consumer culture and social media are examined. In this context, it is discussed whether the costumes and accessories that the players wear on the Instagram have influence on the consumption.