Arap vilayetlerinde 1912 Meclis-i Mebusan seçimleri
1912 Meclis-i Mebusan elections in Arab provinces
- Tez No: 516246
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: 1912 Seçimleri, Arap Vilayetleri, İttihat ve Terakki Cemiyeti, Hürriyet ve İtilaf Fırkası, 1912 Elections, Arabic Provincies, Party of Union and Progress, Freedom and Accord Party
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Çağdaş toplumlarda seçim, önemli bir yere sahiptir. Bu seçim hakkının elde edilmesi ve günümüzdeki haline gelmesi, bir süre ve mücadelenin sonunda olmuştur. Bugünkü Türk demokrasisinin temelleri de Osmanlı Devleti'ne dayanmaktadır. Özellikle II. Meşrutiyet Türk demokrasisi için bir laboratuvar olarak görülmektedir. Meşrutiyetin ilanı sonrasında yapılan seçimler Türk demokrasinin gelişiminde önemli bir yere sahiptir. II. Meşrutiyetin ilan edilmesinden sonra Osmanlı Devleti'nde üç genel seçim yapılmıştır. Şüphesiz bu seçimlerin tamamı Türk demokrasi tarihi için önemlidir. Ancak 1912 seçimleri birçok yönüyle diğerlerinden ayrılır. Tarihe ilk erken seçim veya sopalı seçim olarak geçmiştir. İttihat ve Terakki'nin karşısına 1911'in sonlarına doğru çıkan Hürriyet ve İtilaf Fırkası ilk galibiyetini İstanbul Ara seçimlerinde elde etmiştir. Hürriyetçilerin bu başarısı İttihatçıları tedirgin etmiş ve ülkeyi erken seçime götürme kararı aldırtmıştır. Bu çalışmada Osmanlı Devleti'nin tamamında değil de belirlenen 9 vilayette, İttihat ve Terakki ile Hürriyet ve İtilaf Fırkası arasında yaşanan seçim mücadelesi ele alınmıştır. Seçimlerin başlamasıyla birlikte, Arap vilayetlerinde, seçmeni kazanmaya yönelik partiler arasında yaşanan mücadele ortaya konulmaya çalışılmıştır. İttihat ve Terakki'ye karşı tüm muhalefeti bir çatı altında toplamasına rağmen Hürriyet ve İtilaf Fırkası seçimleri kaybetmiştir. Belirlenen Arap vilayetlerinden seçilen mebuslar ve bu mebuslar hakkında ulaşabildiğimiz bilgiler verilmeye çalışılmıştır. 1912 seçimlerinin Arap milliyetçiliği üzerinde bir etkisinin olup olmadığı konusu üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In contemporary societies elections holds a decent place. Obtaining of elective right and becoming a member of democratic society is a result of long time and bitter struggle. Foundation of Turkey's democracy is based on Ottoman Empire as well. In particular II. Constitutionalist Period is seen as a laboratory for Turkish Democracy. The elections that took place after proclamation of Constitutionalism has an important place in development of Turkish Democracy. After promulgation of II. Constitutionalist Period, three general election took place. There is no doubt that all of these elections are significant for History of Turkish Democracy. However elections that took place ın 1912 is vary from others in many directions. It went down in history as First Immediate elections or elections with stick. The Freedom and Accord Party first time in the 1911 Istanbul mid-term elections confront and win first victory over the Party of Union and Progress. This Victory of The Freedom and Accord Party enchafed the party of Union and Progress, for this reason The party of Union and Progress took decision of immediate election. In this study election struggles between Party of Union and Progress, and The Freedom and Entente Party been studied over 9 choosen province of Ottoman Empire State. In study, after beginning of the elections on both parties strives to find support over Arabic Province's voters' been tried to reveal. Despite of all opponents of Party of Union and Progress merging under the The Freedom and Accord Party's roof, Freedom and Accord Party defeated. From the determined Arabic Province's, deputies's and their information tried to be given as much as possible. We also study that either election of 1912 had an affect on Arabic Nationalism or not.