Rüzgar enerjisinin İdare Hukuku açısından incelenmesi
Examination of wind energy from the point of Administrative Law
  1. Tez No: 516272
  2. Yazar: PINAR ÖZTABAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM KUTLU GÜRSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgar Enerjisi, Rüzgar Enerji Santralleri, Üretim Önlisansı, Üretim Lisansı, İdari İşlem, Wind Energy, Wind Energy Power Plants, Production Pre-licence, Production Licence, Administrative Act
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Sanayi devrimi ile birlikte enerjiye olan ihtiyaç artmış ve yirminci yüzyılın son dönemine kadar enerji üretimi için fosil yakıtlardan faydalanılmıştır. Ancak zamanla fosil yakıt tüketiminin çevreye zarar verdiği anlaşılmış ve yenilenebilir enerji kaynakları önem kazanmıştır. Bu yüzden rüzgar enerjisi de yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olarak elektrik üretim alanında önemli bir yere sahiptir. Bu enerji kaynağından faydalanmak için hukuki altyapısının kurulması gerekmektedir. Bu açıdan, Türk idare hukuku açısından rüzgar enerjisinden elektrik üretmek için ayrıntılı bir hukuki alt yapı oluşturulmuştur. Buna göre, rüzgar enerjisinden faydalanılarak elektrik üretmek isteyen özel hukuk kişilerinin üretim önlisansı ve lisansı alması gerekmektedir. İdari işlem teorisi bakımından üretim önlisansı ve lisansı birer idari işlem niteliğindedir. Üretim önlisansı ve lisansının elde edilmesi üretim tesisi kurulacak sahanın mülkiyet veya kullanım hakkının elde edilmesi, çevresel etki değerlendirmesine ilişkin kararın alınması gibi yasal şartlara bağlanmıştır. Bu şartların her biri de idare hukukunun bir ilkesini veya kurumunu ilgilendirmektedir. Bu çalışmada da, ilk olarak rüzgar enerjisi kavramı ve rüzgar enerjisinden faydalanılmasının tarihçesi açıklanmıştır. İkinci bölümde ise rüzgar enerjisinden elektrik üretiminde geçerli olan idare hukuku ilkeleri ele alınmıştır. Ayrıca önlisans ve lisans alma sürecinde özel hukuk kişilerinin yerine getirmesi gereken yükümlülükler belirtilmiş ve önlisans ve lisansın hukuki niteliği ortaya konmuştur. Son bölümde ise rüzgar enerji santrallerinin denetimi ele alınmış ve idarenin ve üretim lisansı sahibinin sorumluluk halleri idare hukuku ilkeleri çerçevesinde açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Need for the energy sources increased after the industrial revolution and until the last period of the twentieth century fossil fuels were used for energy production. However it is observed over time that consumption of fossil fuels damaged the environment and renewable energy sources has become important. Thus, as one of renewable energy sources, wind energy has an important place. Legal basis must be determined in order to benefit from this energy source. In this regard, a detailed legal basis was created in order to produce electricity from wind energy. Accordingly, private person who wants to produce electricity from wind energy has to obtain production licence and pre-licence. In regard to administrative act theory, production licence and pre-licence have the characteristics of the administrative act. Obtaining production licence and pre- licence has certain legal conditions as to get environmental impact assesment decision or to get property or tenure of production area. All these conditions are related to a principle or an institution of administrative law. In this thesis, first of all, notion and history of utilization of wind energy are explained. In the second section, principles of administrative law related to electricity production from wind energy are represented. Besides, obligations of private person and legal characteristic of licence and pre-licence are explained. In the last section, control of the wind energy power plants and responsibility of the administration and licensee is represented within the scope of administrative law.