Sağlık kurumlarında örgütsel bağlılık ve örgütsel değişime açıklığın örgüt sağlığı üzerindeki etkisi: Afyonkarahisar il merkezi hastanelerinde bir araştırma
The effect of organizational commitment and organizational openness to change on organizational health in health institutions: An research in Afyonkarahisar city center hospitals
- Tez No: 516305
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEZİHA TÜFEKCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Örgüt Sağlığı, Örgütsel Bağlılık, Değişime Açıklık, Hastane Çalışanları, Organizational Health, Organizational Commitment, Openness to Change, Hospital Workers
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 279
Özet
Günümüzde gerek işletme literatüründe gerekse günlük yaşantımızda en fazla kullandığımız sözcüklerden birisi değişimdir. Çünkü değişim hayatın tüm alanlarında hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Küresel ölçekte hızlı ve çok farklı alanda değişimler yaşanırken; teknolojik, sosyolojik, ekonomik, politik, hukuksal ve bilimsel alanda yaşanan değişimler özellikle örgütler yerelinde birçok değişime neden olabilmektedir. Bu koşullar altında örgütlerin tek çıkar yolu, değişime ve örgüt çevresine hızlı bir şekilde adapte olmaktan geçmektedir. Bu nedenle tüm örgütlerin değişime hazır, çabuk uyum sağlayabilen ve proaktif bir anlayışla yönetilmeleri gereklidir. Örgütsel değişime hızlı adapte olabilen, kendini ve çalışanlarını değiştirebilen (eğitimsel, davranışsal vb.) örgütler ise, sağlıklı olarak nitelendirilmektedir. Örgütlerin sağlıklı olması, örgütsel süreçlerin ve uygulamaların ideal düzeyde olmasını gerekli kılmaktadır. Bunun yanında sağlıklı örgütlerde çalışanların örgüte olan bağlılık düzeyleri yüksektir. Ayrıca çalışan bağlılığının yüksek olması da değişime karşı olumlu tutum benimseme ve davranış göstermede önemli bir etkiye sahip olduğu söylenebilir. Bu çalışma Afyonkarahisar İl Merkezinde çalışan sağlık personelinin örgüt sağlığı, örgütsel bağlılık ve örgütsel değişime açıklık algıları arasındaki ilişkilerin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma Afyonkarahisar İl Merkezinde bulunan Afyonkarahisar Devlet Hastanesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Hastanesi ve Özel Park Hayat Hastanesi'nde çalışan 739 sağlık personeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Meyer ve Allen (1991) tarafından geliştirilen üç boyutlu örgütsel bağlılık ölçeği, Rosen ve Berger (1990) ile Lyden ve Klingele'in (2000) çalışmalarında kullandıkları anketlerden yararlanılarak, 35 ifade ile oluşturulan örgütsel sağlık ölçeği kullanılmıştır. Örgütsel değişime açıklık için ise, Dunham vd., (1989) tarafından geliştirilen üç boyutlu değişime açıklık ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada, demografik değişkenlerle ölçek ve alt ölçek boyut ortalamaları arasındaki istatistiksel olarak anlamlı farkları tespit etmek için t-testi ve Anova testi kullanılmıştır. Hastane çalışanlarının örgüt sağlığı, örgütsel bağlılık ve değişime açıklık algılarını ölçmek amacıyla LISREL kullanılarak yapısal eşitlik modellemesi (YEM) uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; 40 ve üzeri yaşa sahip çalışanların devam bağlılıkları, evli ve erkek çalışanların duygusal bağlılıkları, evli ve tıbbi sekreter unvanına sahip çalışanların genel örgütsel bağlılık düzeyleri daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca lisansüstü eğitim düzeyine ve tıbbi sekreter unvanına sahip çalışanların genel örgütsel değişime açıklık düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. YEM sonuçları ise; örgütsel bağlılık üzerindeki bir birimlik artışın, örgüt sağlığı üzerinde 0.75 birimlik bir artışa ve örgütsel değişime açıklık üzerinde 0.29 birimlik bir artışa sebep olduğu, örgütsel değişime açıklık üzerinde bir birimlik artışın ise örgüt sağlığı üzerinde 0.08 birimlik bir artışa sebep olduğu yönünde çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, one of the words we use the most both in business literature and in our everyday life is the change. Because change takes place quickly in all areas of life. While there are rapid and very diverse changes in the global scale, changes in technological, sociological, economic, political, legal, and scientific contexts can cause many changes, especially in the localities of organizations. Under these circumstances, the only way for organizations is to adapt quickly to change and the environment around the organization. For this reason, it is necessary for all organizations to be managed with a proactive approach that is ready to change quickly. The organizations that can adapt quickly to organizational change and change themselves and their employees (educational, behavioural etc.) are defined as healthy organizations. Organizational health requires organizational processes and practices to be at an ideal level. In addition, the level of commitment of employees working in healthy organizations is high. In addition, it can be said that that the employee commitment is high has an important influence on adopting a positive attitude and showing positive behaviour toward change. This study was carried out in order to determine the relationships between organizational health, organizational commitment and organizational change perceptions of health personnel working in Afyonkarahisar city centre. The study was conducted with 739 health personnel working in Afyonkarahisar State Hospital, Afyon Kocatepe University Hospital and Private Park Hayat Hospital in Afyonkarahisar Province. The scale of three dimensions of organizational commitment developed by Mayel and Allen (1991), the questionnaires used by Rusell and Berger (1990), Leiden and Klingele (2000) in their studies and organizational health scales consisting of 35 statements were used in the study. For openness to organizational change, a three-dimensional openness scale developed by Dunham et al. (1989) was used. Statistically significant differences were found between the demographic variables and the scale and subscale dimensional average according to the results of t-test and Anova conducted in the research. Moreover, structural equality modelling was applied to measure employees' organizational health, organizational commitment and their perceptions of openness to change by using LISREL. According to the research results; it is determined that workers who are aged 40 and above have more continuance commitment while married male workers tend to have more emotional commitment and married workers who have medical secretaryship title have greater general organizational commitment levels. It is also determined that medical secretary workers who have post graduate education have a greater deal of palpability of organizational change. In regard to the structural equality modelling analysis results; one volume of increase in organizational commitment results with the 0.75 increase of organizational health and 0.29 increase of palpability of change and one volume increase in palpability of change has enabled the 0.08 increase of organizational health.