Kan alınan erişkin bireylerde derin nefes egzersizinin ağrı ve anksiyete üzerine etkisi
The effect of deep breathing exercise on pain and anxiety in adult subjects during venipuncture
  1. Tez No: 516379
  2. Yazar: ESRA ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜKKE KARABACAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: nursing, venipuncture, anxiety, pain, deep breathing exercies
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırma, kan alımı sırasında meydana gelen ağrı ve anksiyeteye derin nefes egzersizinin etkisini araştırmak amacıyla yapıldı. Deneysel olarak yapılan araştırmada, prospektif, randomize kontrollü, tek kör araştırma yöntemi kullanıldı. Araştırmanın evrenini bir kamu hastanesinin kan alma birimine tetkik amacıyla gelen hastalar (N=5000), örneklemi, araştırmaya katılmayı kabul eden ve dâhil edilme kriterlerini karşılayan ve örnekleme hesabı sonucu belirlenen 128 hasta oluşturdu. Veriler görsel kıyaslama ölçeği (VAS), durumluk ve sürekli kaygı ölçeği kullanılarak toplandı. Randomizasyon basit rastgele yöntemle haftanın 1. ve 3. Günü biyokimya kan alma ünitesine gelen hastalar kontrol grubuna, 2. ve 4. gün gelen hastalarsa deney grubuna dahil edilerek uygulandı. Örneklemin tamamına kan alma öncesi aydınlatılmış onam, durumluk ve sürekli kaygı ölçeği, kan alma sonrası VAS ve durumluk kaygı ölçeği doldurtuldu. Deney grubunda olan hastalara derin nefes alma egzersizi yaptırılarak, kontrol grubuna ise rutin girişmle kan alımı uygulandı. Araştırmanın verileri SPSS 20.0 paket program ile analiz edildi. Bağımsız gruplar“ T testi, Mann-Whitney U test, bağımlı gruplar T test, Wilcoxon testi, Kolmogorov – Smirnov”testleri kullanıldı. Deney grubunu oluşturan hastaların yaş ortalaması 26,70; 52 kişisi erkek (%81,3), 12 kişisi kadındı (%18,7). Kontrol grubu yaş ortalaması 24,38; 47 kişisi erkek (%73,4), 17 kişisi ise kadındı (%26,6). Deney grubu hastaların Durumluk Kaygı puan ortalamasının, derin nefes alma egzersizi sonrasında anlamlı olarak düştüğü gözlendi (p=0,049). Kontrol grubunun ortalama ağrı skoru, deney grubundan anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,001). Bu araştırmada, kan alımı sırasında erişkin bireylere yaptırılan derin nefes alma egzersizinin durumluk kaygı ve ağrı düzeylerinin azaltılmasında etkili olduğu belirlendi. Bu bulgular ışığında, kan alma gibi ağrılı işlemler sırasında dikkati başka yöne çekme amacıyla hastaya derin nefes alma egzersizinin yaptırılması, klinik uygulamada hastanın daha az kaygı ve ağrı hissedilmesini sağlayabilir. Derin nefes alma egzersizinin girişimsel işlemler sırasında ağrı ve kaygı düzeyine etkisini belirlemek amacıyla, daha geniş hasta popülasyonuyla çok merkezli araştırmalar yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to investigate the effect of deep breathing exercise on pain and anxiety during blood collection. In this experimental study, prospective, randomized controlled, double-blind study method was used. The universe of the study was patients who presented to the venipuncture unit of a public hospital for laboratory tests (N=5000) and the sample was constituted of 128 patients who met the inclusion criteria and who agreed to participate the study. Data were collected through visual comparison scale (VAS) and state and trait anxiety scale questionaires. Simple randomization method was performed by allocating the patients who came to the blood collection unit on the 1st and 3rd day of the week to the control group, and the patients who came to the blood collection unit on the 2nd and 4th day of the week to the experimental.The whole sample was asked to fill an informed consent, state and trait anxiety scale, VAS and state anxiety scale after the the venipuncture. The patients who in the experimental group were subjected to a deep breathing exercise preceding the venipuncture and blood was taken by routine procedure from the control group. The data of the study were analyzed with the "SPSS 20.0 package program. Wilcoxon signed ranks test, Mann-Whitney U test, Independent samples T test, paired samples T test and Kolmogorov-Smirnov testsˮ were used. The mean age of the patients who constituted the experimental group was 26.70; 52 were male (81.3%) and 12 were female (18.7%). Control group mean age 24,38; 47 were male (73.4%) and 17 were female (26.6%). In the experimental group, the average State Anxiety Point was significantly lower after the breathing exercise (p = 0,049). The average pain score of the experimental group was significanty lower than the control group (p = 0.001). In this study, it was determined that deep breathing exercise performed by adult individuals during venipuncture was effective in reducing state anxiety and pain levels. The results suggest that deep breathing exercises may be done in order to distract the patient from the procedure and to reduce anxiety and pain levels. Future multicenter studies with larger patient groups are warranted in order to detect the effect of deep breathing exercises on anxiety levels and pain during interventional procedures.