Beden eğitimi derslerinde basit aktivite ölçer (SAM) ve fitness eğitimi gözlem sistemi (SOFIT) sonuçlarının kalp atım hızı monitörü kayıtları ile karşılaştırılması
Measures of physical education lessons in simple activities (SAM) and fitness training observation system (SOFIT), results of heart rate monitor comparison with records
  1. Tez No: 516378
  2. Yazar: BURÇİN UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KAMİL ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, Adım sayar, SAM, SOFIT, kalp atım hızı, Physical activity, Pedometer, SAM, SOFIT, Heart rate
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç; Beden Eğitimi derslerinde Basit Aktivite Ölçer (SAM) ve Fitness Eğitimi Gözlem Sistemi (SOFIT) sonuçlarının Kalp Atım Hızı monitörü kayıtları ile karşılaştırıp bu yöntemin güvenirliliğini test etmektir. Yöntem; İstanbul il Merkezinde tam gün eğitim veren bir okul seçilmiştir. Bu okulda 6, 7 ve 8. Sınıflardan (48 kız ve 48 erkek) 96 öğrenci araştırma grubunu oluşturmuştur (N = 96 öğrenci). Seçilen bu öğrencilerin demografik özellikleri kaydedilmiştir. Araştırma grubuna seçilen her öğrenciye beden eğitimi dersinin ilk saatinin başlangıcından sonuna kadar olan süre içerisinde kalp atım hızı monitörü takılmış ve ölçüm yapılan öğrencilerin ders esnasında diğer öğrencilerden ayırt edilebilmesinde kolaylık sağlaması amacıyla renkli yelekler giydirilmiştir. Fiziksel aktivite düzeyleri Orta yoğunluk HR>130, Yüksek yoğunluk HR>140 olarak belirlenmiştir. Öğrencilerin beden eğitimi dersinde yapmış oldukları tüm aktiviteler video ile kayıt altına alınmıştır. Beden eğitimi derslerinde basit aktivite ölçer (SAM) ve fitnes eğitimi gözlem sistemi (SOFIT) kullanılarak yapılan aktivite hafif, orta ve yüksek aktivite düzeylerine göre değerlendirilmiştir. Bu çalışmada alınmış olan verilerin analizi sonucunda basit aktivite ölçer (SAM) ve SOFIT gözlem aracı ölçüm araçlarının sonuçları güvenirliliği ve tutarlılığı kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim ofthis study is to compare the results of Simple Activity Meter (SAM) and Fitness Training Observation System (SOFIT) in Physical Education courses with Heart Rate Monitor records and to test the reliability of this method. Method; A full-time school was selected in the city center of Istanbul. In this school there were 96 studentsfrom 5th, 6th, 7th and 8th grades (48 girls and 48 boys). Demographic characteristics of these selected students were recorded. Each student selected for the research group was fitted with a heart rate monitor during the period from the beginning to the end of the first hour of the physical education course and colored vests were put on for the purpose of facilitating the measurement of the students being able to distinguish them from the other students during the lesson. Physical activity levels were determined as moderate HR> 130 and vigorous HR> 140. All the activities that students have done in the physical education class have been visually recorded. Activity in physical education classes using simple activity meter (SAM) and fitness training observation system (SOFIT) was evaluated according to light, moderate and vigorous physical activity levels. Analysis of the data obtained in this study shows that simple activity meter (SAM) is the observation tool and SOFIT results are a reliable measurement tool.