Kastamonu il merkezinde çalışan kadın hekim, kadın hemşire ve ebelerin doğum şekilleri ve normal doğuma bakış açıları
The types of delivery and vaginal delivery from the perspective of female nurses, doctors and midwives who work in Kastamonu city centre
- Tez No: 516423
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL OKSAY ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Normal doğum, Sezaryen doğum, Doğum şekilleri, Ebe, Hekim, Hemşire, Vaginal Delivery, Cesarean Delivery, Types of Delivery, Midwife, Doctor, Nurse
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Kastamonu İl Merkezinde Çalışan Kadın Hekim, Kadın Hemşire ve Ebelerin Doğum Şekilleri ve Normal Doğuma Bakış Açıları Bu araştırma, Kastamonu il merkezinde çalışan kadın hekim, kadın hemşire ve ebelerin doğum şekillerini belirlemek ve spontan vajinal doğuma bakış açılarını öğrenmek amacıyla yapıldı. Kesitsel tanımlayıcı tipteki çalışma, Kastamonu il merkezinde bulunan kamu ve özel tüm sağlık kuruluşlarında çalışan, araştırmaya katılmaya kabul eden tüm kadın hekim, kadın hemşire ve ebeler evreni (N=550) oluşturdu. Araştırmada örneklem seçimi yapılmadı, evren içerisinde araştırmaya katılmayı kabul eden 334 kadın hekim, kadın hemşire ve ebe örnekleme dahil edildi. Araştırmanın verileri etik kurul ve kurum izinleri alınmasını takiben anket formu ile toplandı. Araştırmadan elde edilen verilerin değerlendirmesinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, ki-kare testleri kullanıldı. Çalışmaya katılan hekim, ebe ve hemşirelerin en güvenilir doğum şekli ile ilgili düşünceleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı, tüm sağlık çalışanları spontan vajinal doğumu en güvenilir doğum şekli olarak belirtti; fakat çalışmada sağlık çalışanlarının sezaryen doğum yapma oranları daha fazla bulundu. Çalışma bulgularımız; sezaryen oranlarını azaltıp, spontan vajinal doğum oranlarını arttırmak için sağlık çalışanlarının doğum ile ilgili düşüncelerinin ve bakış açılarının açığa çıkarılması ile ilgili yapılan çalışmalara katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Types of Delivery and Vaginal Delivery from the Perspective of Female Nurses, Doctors and Midwives Who Work in Kastamonu City Centre. This research was conducted in order to determine the opinions of female nurses, doctors and midwives who work in Kastamonu city center, about types of delivery and spontaneous vaginal delivery. This cross-sectional descriptive research was made on female nurses, doctors and midwives who accepted to attend research both from public and private hospitals located in Kastamonu city center. The sample group was not diversified, instead the absolute amount of 334 women who accepted to attend research, were included. The data was collected by surveys after all legal permissions were received from ethical committee and other related institutions. During data analysis process, numbers, percentage, average, standard deviation and x-square tests were used. The results show that there is not a significant difference between doctors, nurses and midwives who attended research regarding the types of delivery preferences in terms of their safety; however the proportion of cesarean delivery was found to be higher among health professionals in the study. This study would contribute to increase preference of spontaneous vaginal delivery instead of cesarean delivery by presenting opinions of medical personnels about these two types.